Κορονοϊός Ελλάδα Κικίλιας: Ο υπουργός Υγείας βγήκε στις 12:45 από το Μέγαρο Μαξίμου και μιλώνταςστους δημοσιογράφος ζητώντας απ΄ όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους παρομοιάζοντας τον κορονοϊό με «σοβαρή γρίπη». Τη στιγμή πουστη χώρα μας από τη συμβατική γρίπη έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους δεκάδες συμπολίτες μας κι από τον κορονοϊό χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Ο κ. Κικίλιας αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουμε πάρει ως χώρα όλα τα μέτρα που απαιτούνται κι αυτό αποδεικνύεται από το πως έχουμε διαχειριστεί μέχρι στιγμής τα ύποπτα περιστατικά: «Είμαστε δομημένοι, είμαστε οργανωμένοι, σας παρακαλώ για ακόμα μία φορά να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και σοβαρότητα» τόνισε, σημειώνοντας πως «ο ιός μοιάζει με μια σοβαρή γρίπη κι έτσι θα αντιμετωπιστεί».

Λαμβάνοντας υπόψη και τα γεωγραφικά δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι λένε πως αυξάνεται η πιθανότητα για κρούσμα και στη χώρα μας, εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας: «Η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει τα νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα». Κλείνοντας, επανέλαβε την ανάγκη για σοβαρή, σωστή και θεσμική ενημέρωση των πολιτών. Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε κανένα σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα δράσης κι αρκέστηκεσε έναν γενικόλογο καθησυχασμό.«Είμαι σε σύσκεψη»

Γνωρίζοντας την πρωινή διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το σχέδιο δράσης που επρόκειτο να ανακοινωθεί ο flash.gr θέλησε να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους για να διαπιστώσει το αυτονόητο, αν δηλαδή όντως έχουν ληφθεί και τηρούνται κάποια συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα ειδικά στις πύλες εισόδου προς τη χώρα η οποία είναι και τουριστικός πόλος έλξης με αποτέλεσμα να δέχεται καθημερινά πολλές αφίξεις τουριστών.

Η πρώτη απόπειρα επικοινωνίας έγινε με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιά ο οποίος αν και μας επιβεβαίωσε ότι έλαβε μέρος στην πρωινή σύσκεψη δεν θέλησε να διευκρινίσει αν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν παραπέμποντας στο υπουργείο Υγείας.

«Είμαι σε σύσκεψη» ήταν η απάντηση του υπουργού σε μια διακριτική αποφυγή των ερωτήσεων μας. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Έθνους στο οποίο επισημαίνεται ότι αν και στη γειτονική χώρα η υπόθεση του κορονοϊού έχει κινητοποιήσει την αρμόδια Πολιτική Προστασία και παρότι το γενικό σχέδιο Ξενοκράτης προβλέπει την κατάρτιση σχεδίου σε περίπτωση θανατηφόρας επιδημίας, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.

Αεροδρόμια: «Δεν έχουμε ενημέρωση για ελέγχους και θερμομετρήσεις»

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον αερολιμενάρχη του Διεθνούς Αερολιμένα Τζόρτζη Διακίδη, ο οποίος στην ερώτηση αν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα στο αεροδρόμιο για όσους έρχονται από το εξωτερικό αρχικά μας είπε ότι βρίσκεται σε σύσκεψη και δεν μπορεί να μας απαντήσει.

Ωστόσο, σε δεύτερη επικοινωνία μαζί μας, μάς κατέστησε σαφές ότι η ενημέρωση που υπήρξε στον ΔΑ από τον ΕΟΔΥ αφορά τον ορισμό του πιθανού κρούσματος, γενικά μέτρα πρόσληψης και τι πρέπει να κάνει ο υγειονομικός υπεύθυνος του αεροδρομίου αν εντοπίσει κάποιο ύποπτο κρούσμα. Σε ερώτηση αν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα και έλεγχοι στο αεροδρόμιο για τον εντοπισμό πιθανόν κρουσμάτων, όπως λχ. θερμομετρήσεις, η απάντηση που μας δόθηκε ήταν «δεν έχουμε τέτοια ενημέρωση».

Μάλιστα, λάβαμε και τα σχετικά έντυπα του ΕΟΔΥ με τις οδηγίες για το προσωπικό εδάφους αεροδρομίων, στα οποία τονίζεται ότι «σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου».

Τι κάνει η γειτονική Ιταλία

Ποιες πρακτικές εφαρμόζονται στα αεροδρόμια της γειτονικής Ιταλίας, στο Μιλάνο και το Μπέργκαμο; Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Ελπίζουμε να μην μάθουμε αναλυτικά τα μέτρα αφού έχει περάσει τα σύνορα κι έχει μπει στη χώρα μας ο κορονοϊος.


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις