Κορονοϊός: Ψυχραιμία συνέστησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε σήμερα για το ζήτημα του κοροναϊού, στο υπουργείο Υγείας. Μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορονοϊό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα. Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου. Τόνισε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο. Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.


Διαβάστε: Κορoνοϊός: Οδηγίες σε γιατρούς και τι πρέπει να κάνουμε αν νομίζουμε ότι έχουμε τη νόσο


Τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία από τον κορονοϊό

Την τήρηση κανόνων υγιεινής για την προστασία και την πρόληψη της μετάδοσης του νέου κοροναϊού, υπενθυμίζει τα υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα:

 • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
 • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
 • Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
 • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
 • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
 • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
 • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
 • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.Σε καραντίνα 40χρονος άνδρας στο νοσοκομείο του Ρίου

Συναγερμός στο νοσοκομείο του Ρίου, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας μεταφέρθηκε στο ΠΓΝΠ ένας 40χρονος άνδρας με συμπτώματα κορoνοϊού και υπεβλήθη στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ειδικά εξοπλισμένο, μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΠΓΝΠ, άτομο που φέρεται να έχει συμπτώματα που ομοιάζουν με εκείνα του κορονοϊου. Πρόκειται για 40χρονο άνδρα, ο οποίος έφτασε στην Πάτρα το απόγευμα της Κυριακής, με πλοίο της γραμμής από την Ιταλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος υπεβλήθη σε τεστ γρίπης, που βρέθηκε θετικό. Για την πορεία της θεραπείας, αναμένεται να αποφασίσουν οι γιατροί του ιδρύματος. Αξίζει να σημειώσουμε πως θα τεθεί σε 48ωρη καραντίνα για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο ύπαρξης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με το τοπικό thebest.gr, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι γίνεται διαχείριση ενός περιστατικού, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας τελικά φαίνεται να είναι τελικά θετικός σε τεστ γρίπης. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας είναι ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς της χώρας για τον κορονοϊό και υπάρχει ειδικός θάλαμος.


Κικίλιας: «Σοβαρή γρίπη ο κορονοϊός»

Ο υπουργός Υγείας βγήκε στις 12:45 από το Μέγαρο Μαξίμου και μιλώνταςστους δημοσιογράφος ζητώντας απ΄ όλους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους παρομοιάζοντας τον κορονοϊό με «σοβαρή γρίπη». Τη στιγμή πουστη χώρα μας από τη συμβατική γρίπη έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους δεκάδες συμπολίτες μας κι από τον κορονοϊό χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως. Ο κ. Κικίλιας αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουμε πάρει ως χώρα όλα τα μέτρα που απαιτούνται κι αυτό αποδεικνύεται από το πως έχουμε διαχειριστεί μέχρι στιγμής τα ύποπτα περιστατικά: «Είμαστε δομημένοι, είμαστε οργανωμένοι, σας παρακαλώ για ακόμα μία φορά να συμπεριφερθούμε όλοι με ψυχραιμία, επαγγελματισμό και σοβαρότητα» τόνισε, σημειώνοντας πως «ο ιός μοιάζει με μια σοβαρή γρίπη κι έτσι θα αντιμετωπιστεί».

Λαμβάνοντας υπόψη και τα γεωγραφικά δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι λένε πως αυξάνεται η πιθανότητα για κρούσμα και στη χώρα μας, εξήγησε, ξεκαθαρίζοντας: «Η χώρα είναι θωρακισμένη, έχει τα νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της σε ετοιμότητα». Κλείνοντας, επανέλαβε την ανάγκη για σοβαρή, σωστή και θεσμική ενημέρωση των πολιτών. Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε κανένα σχέδιο με συγκεκριμένα μέτρα δράσης κι αρκέστηκεσε έναν γενικόλογο καθησυχασμό.


Υπουργείο Τουρισμού

Μήνυμα ηρεμίας και ψυχραιμίας εκπέμπει το υπουργείο Τουρισμού μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του Κορονοϊού, αφού όπως τονίζεται από πηγές του υπουργείου, μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων.

Την ίδια στιγμή ο μηχανισμός του υπουργείου Τουρισμού είναι σε εγρήγορση και σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες υγείας (υπουργείο Υγείας – ΕΟΔΥ κλπ) αλλά και με τους φορείς του κλάδου, προκειμένου να υπάρχει συντονισμός ενεργειών. Πρώτο δείγμα γραφής αυτής της συνεργασίας θα είναι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο που θα βρίσκεται σε ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, κρουαζιερόπλοια κλπ, με οδηγίες υγιεινής και ατομικής προφύλαξης. Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Τουρισμού παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και για οποιαδήποτε εξέλιξη θα κινηθεί βάση σχεδίου.


«Είμαι σε σύσκεψη»

Γνωρίζοντας την πρωινή διυπουργική σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με το σχέδιο δράσης που επρόκειτο να ανακοινωθεί ο flash.gr θέλησε να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους για να διαπιστώσει το αυτονόητο, αν δηλαδή όντως έχουν ληφθεί και τηρούνται κάποια συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα ειδικά στις πύλες εισόδου προς τη χώρα η οποία είναι και τουριστικός πόλος έλξης με αποτέλεσμα να δέχεται καθημερινά πολλές αφίξεις τουριστών. Η πρώτη απόπειρα επικοινωνίας έγινε με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιά ο οποίος αν και μας επιβεβαίωσε ότι έλαβε μέρος στην πρωινή σύσκεψη δεν θέλησε να διευκρινίσει αν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν παραπέμποντας στο υπουργείο Υγείας.

«Είμαι σε σύσκεψη» ήταν η απάντηση του υπουργού σε μια διακριτική αποφυγή των ερωτήσεων μας. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Έθνους στο οποίο επισημαίνεται ότι αν και στη γειτονική χώρα η υπόθεση του κορονοϊού έχει κινητοποιήσει την αρμόδια Πολιτική Προστασία και παρότι το γενικό σχέδιο Ξενοκράτης προβλέπει την κατάρτιση σχεδίου σε περίπτωση θανατηφόρας επιδημίας, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.

Αεροδρόμια: «Δεν έχουμε ενημέρωση για ελέγχους και θερμομετρήσεις»

Στη συνέχεια επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον αερολιμενάρχη του Διεθνούς Αερολιμένα Τζόρτζη Διακίδη, ο οποίος στην ερώτηση αν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα στο αεροδρόμιο για όσους έρχονται από το εξωτερικό αρχικά μας είπε ότι βρίσκεται σε σύσκεψη και δεν μπορεί να μας απαντήσει. Ωστόσο, σε δεύτερη επικοινωνία μαζί μας, μάς κατέστησε σαφές ότι η ενημέρωση που υπήρξε στον ΔΑ από τον ΕΟΔΥ αφορά τον ορισμό του πιθανού κρούσματος, γενικά μέτρα πρόσληψης και τι πρέπει να κάνει ο υγειονομικός υπεύθυνος του αεροδρομίου αν εντοπίσει κάποιο ύποπτο κρούσμα. Σε ερώτηση αν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα και έλεγχοι στο αεροδρόμιο για τον εντοπισμό πιθανόν κρουσμάτων, όπως λχ. θερμομετρήσεις, η απάντηση που μας δόθηκε ήταν «δεν έχουμε τέτοια ενημέρωση».

Μάλιστα, λάβαμε και τα σχετικά έντυπα του ΕΟΔΥ με τις οδηγίες για το προσωπικό εδάφους αεροδρομίων, στα οποία τονίζεται ότι «σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου».


Οδηγίες για προσωπικό εδάφους αεροδρομίων

Το παρακάτω κείμενο έχει αποσταλεί στα αεροδρόμια και αναφέρει όλες τις οδηγίες προς το προσωπικό εδάφους

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας τον Δεκέμβριο του 2019. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κοροναϊού (2019-nCoV). Οι κοροναϊοί είναι μία ομάδα ιών που συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού στον άνθρωπο μπορεί να προκαλείται από κοροναϊούς. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Κίνα. Μετάδοση της λοίμωξης από το νέο κοροναϊό (2019-nCoV) αναφέρθηκε και σε επαγγελματίες υγείας.

Ο νέος κοροναϊός (2019-nCoV) μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται. Η λοίμωξη από το νέο κοροναϊό (2019-nCoV) μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως βήχα, δύσπνοια, κυνάγχη και σε σοβαρές περιπτώσεις με πνευμονία. Από την προκαταρκτική επιδημιολογική έρευνα προέκυψε ότι τα περισσότερα κρούσματα που αναφέρθηκαν αρχικά είτε εργάζονταν είτε επισκέπτονταν συχνά την αγορά θαλασσινών της πόλης Wuhan όπου εκτός από θαλασσινά πωλούνταν πουλερικά, νυχτερίδες, μαρμότες και άλλα άγρια ζώα. Η αγορά έκλεισε την 1η Ιανουαρίου 2020 ώστε να καθαριστεί και να απολυμανθεί. Επίσης, κρούσματα αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως χώρες της Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, καθώς και στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν υπάρχουν περιορισμοί, προς το παρόν, σε σχέση με ταξίδια ή συστάσεις για έλεγχο στις πύλες εισόδου.

Γενικά μέτρα πρόληψης μετάδοσης λοιμώξεων

Συστήνεται σε όλους τους χώρους του αεροδρομίου καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

 • Πρώτη γραμμή άμυνας κατά των λοιμώξεων είναι η προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 70οC). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
 • Σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως:
 • κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα
 • αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων
 • Αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1-2 μέτρα) με ασθενείς που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.

Χειρισμός ύποπτου κρούσματος από το νέο κοροναϊό (2019-nCoV)

Εάν ένας επιβάτης, που κινείται στο χώρο του αεροδρομίου, πληροί τα κριτήρια του ορισμού κρούσματος για λοίμωξη από 2019-nCoV, (βλ. https://eody.gov.gr/2019-ncov-orismos-kroysmatos/) εφαρμόζονται τα παρακάτω:

Ο υγειονομικός υπεύθυνος του αεροδρομίου (Αεροϋγειονομείο) επικοινωνεί ΑΜΕΣΑ με τον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054 (όλο το 24ωρο), 210 5212000 για δήλωση του ύποπτου κρούσματος και οδηγίες αντιμετώπισής του.

 • Σε επιβάτη που εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετό και βήχα ή δύσπνοια) χορηγούνται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα.
 • Ο επιβάτης οδηγείται στον ειδικά διαμορφωμένο για την υποδοχή ασθενών με πιθανό μεταδοτικό νόσημα. Το σύστημα κλιματισμού του χώρου μπορεί να παραμένει ανοικτό.
 • Αν υπάρχει συνοδός του επιβάτη, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει (π.χ. σύζυγος), πρέπει να χορηγηθεί στο συνοδό απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.
 • Το προσωπικό πρέπει να αποφεύγει την είσοδο στο χώρο του ασθενούς, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Με αυτόν τον τρόπο ελαττώνεται ο αριθμός των μελών προσωπικού, που εκτίθενται στο λοιμώδη παράγοντα.
 • Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται.
 • Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης.

Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει σε προσβάσιμα από το προσωπικό σημεία επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων:

 • σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
 • χαρτομάντηλα
 • απλές χειρουργικές μάσκες
 • γάντια μιας χρήσης
 • σακούλες απορριμμάτων
 • υγρά καθαρισμού επιφανειών

Η ενημέρωση του προσωπικού συμβάλλει στην οργανωμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση και στην αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων πανικού. Ο έγκαιρος σχεδιασμός και η αποτελεσματική πρόληψη και ενημέρωση θα διασφαλίσει την υγεία του προσωπικού, αλλά και η διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του νοσοκομείου. Η συνεργασία με τον ΕΟΔΥ είναι σημαντική τόσο για την προετοιμασία των μέτρων πρόληψης όσο και για τις απαραίτητες ενέργειες και παροχή πληροφοριών σε περίπτωση κρούσματος.

Καθώς η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη οι παρούσες οδηγίες αναμένεται να αναθεωρηθούν, με βάση τα νέα επιδημιολογικά και κλινικά δεδομένα της λοίμωξης από το νέο κοροναϊό (2019-nCoV).

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα 210 5212054 (όλο το 24ωρο), 210 5212000

Παρακαλούμε για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων στο αεροδρόμιο σχετικά με τις παραπάνω οδηγίες

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις