Προσφυγικό: Από το λιμάνι του Λαυρίου απέπλευσε το πλοίο «Πήγασος» γεμάτο αστυνομικές δυνάμεις που θα επιβάλλουν την τάξη προκειμένου να προχωρήσει η δημιουργία δομών τόσο στη Χίο όσο και στη Λέσβο. Το πλοίο δηλώθηκε με βλάβη και δεν πραγματοποίησε το δρομολόγιο για Λήμνο. Ακολούθως, με κάθε μυστικότητα ναυλώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επιβιβάσθηκαν 10 διμοιρίες ΜΑΤ αλλά και αυτοκίνητα αντιμετώπισης διαδηλωτών όπως αύρα ρίψης νερού. Στις 14.30 απέπλευσε με προορισμό το βόρειο Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 22.00 απέπλευσε από τον Πειραιά και το Blue Star Naxos, με έξι διμοιρίες και αύρες.

Άγνωστο παραμένει το σε ποια λιμάνια που θα αγκυροβολήσουν, τόσο στη Χίο όσο και στη Λέσβο. Επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις αναμένεται να φτάσουν στη Λέσβο την Τετάρτη, πιθανά μέσω Καβάλας. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, αυτοδιοικητικά στελέχη από τη Λέσβο δήλωναν πως περιμένουν τις δυνάμεις καταστολής στα υψώματα του Καβακλή και της Καράβας. «Τους περιμένουμε. Ας κοπιάσουν» δήλωσαν.


Νεότερες πληροφορίες από τη Μυτιλήνη αναφέρουν ότι έκλεισε με απορριμματοφόρα το λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να αποτραπεί η απόβαση ΜΑΤ από το πλοίο «Πήγασος».

Η ατμόσφαιρα αν μη τι άλλο μυρίζει μπαρούτι…


Ομάδες περιφρούρησης πολιτών ανέλαβαν δράση από το πρωί της Δευτέρας (24/02) στη Λέσβο, κλείνοντας τους δρόμους που οδηγούν στην επιταγμένη περιοχή Καβακλή- Καράβας του Μανταμάδου. Εκεί αναμένεται να δημιουργηθεί η νέα δομή για την παραμονή προσφύγων και μεταναστών. Μάλιστα, το «μπλόκο» έγινε με φορτηγά και μηχανήματα βαρέως τύπου απέκλεισαν τις εισόδους των δρόμων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως επέτρεπαν την πρόσβαση μόνο σε κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στην συγκεκριμένη περιοχή.

Πέρα από αυτό, μαθητές κατέλαβαν το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και Λυκείου του Μανταμάδου, διαμαρτυρόμενοι για την κατασκευή της νέας δομής. Αυτός είναι και ο λόγος που το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε λαϊκή συνέλευση στο χωριό της Αγίας Παρασκευής, με κατοίκους του οποίου ανήκει μεγάλο μέρος της επιταχθείσας έκτασης. Με σημερινή ανακοίνωση, η δημοτική αρχή Μυτιλήνης δηλώνει παρούσα «στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν από κοινού με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού».


ΣΥΡΙΖΑ

Για απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές κινήσεις στην διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση, με αφορμή τις πληροφορίες «για την εν κρυπτώ μεταφορά δέκα διμοιριών των ΜΑΤ στη Χίο και στη Λέσβο, προκειμένου να ενταθούν τα μέτρα καταστολής εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται για τη δημιουργία των νέων προσφυγικών δομών- φυλακών».

Οι πληροφορίες αυτές προκαλούν μεγάλη ανησυχία και ενισχύουν την ένταση, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αντί να δώσει λύσεις, καταφεύγει στην πυγμή και στη βία, χωρίς μάλιστα να προβαίνει στην απαραίτητη ενημέρωση για τις κινήσεις της. Οι απαράδεκτες αυτές τακτικές το μόνο που κάνουν είναι να υπονομεύουν τη δημοκρατία». Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι «δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να μετατρέψουν τα νησιά σε πεδίο μάχης. Καθιστούμε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Χρυσοχοΐδη αποκλειστικά υπεύθυνους για την ομαλότητα και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών στα νησιά μας».


ΚΚΕ

«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες, ναυλώνει και στέλνει πλοία γεμάτα ΜΑΤ και "αύρες" για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον των νησιωτών!» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ «για την αποστολή δυνάμεων των ΜΑΤ στα νησιά». «Μυστικά ναύλωσε το πλοίο "Πήγασος", που απέπλευσε από το Λαύριο, προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις καταστολής στα νησιά, για να αντιμετωπίσει με τη βία τον "εχθρό λαό", που αγωνίζεται για να μην γίνουν τα νησιά του Αιγαίου οι μεγάλες φυλακές προσφύγων και μεταναστών της ΕΕ» προσθέτει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, καταλήγοντας ότι «η κυβέρνηση γελιέται αν νομίζει ότι με τα ΜΑΤ, την τρομοκρατία, το ψέμα και τους εκβιασμούς, θα επιβάλει τον επικίνδυνο σχεδιασμό της. Απέναντί της δεν θα βρει μόνο τους νησιώτες, αλλά όλο το λαό».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις