Ένταση στην ΑΣΟΕΕ: Ένταση επικράτησε στην ΑΣΟΕΕ όταν μια ομάδα περίπου 100 ατόμων βγήκε έξω από τον χώρο του Πανεπιστημίου και έκλεισε την Πατησίων, φτιάχνοντας οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν επίσης διάφορα αντικείμενα στο δρόμο, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών στην προσπάθεια τους να απωθήσουν τους νεαρούς κουκουλοφόρους. Λίγα λεπτά μετά τις 17.00, οι άνδρες των ΜΑΤ εισήλθαν εντός του χώρου της ΑΣΟΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε προσαγωγές. Τα επεισόδια έλαβαν τέλος λίγο πριν τις 18.00.

Η κυκλοφορία των οχημάτων είχε διακοπεί για ώρα στο ρεύμα προς Πατήσια, από το ύψος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μέχρι την Κοδριγκτώνος, καθώς και στην οδό Μαυροματαίων. Νωρίτερα, περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος του Αγίου Παντελεήμονα που πέρασε από το σημείο, υπέστη φθορές στο παράθυρο του συνοδηγού εξαιτίας ενός μπουκαλιού που εκτοξεύτηκε προς το όχημα.https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/02/25/mat-asoee2.jpg

https://www.flash.gr/wp-content/uploads/2020/04/pixel1x1.png

Τη Δευτέρα σημειώθηκαν επεισόδια στον χώρο γύρω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, όταν ομάδα ατόμων συνεπλάκη με αστυνομικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο, λόγω προηγούμενης επίθεσης σε ειδικό φρουρό, ο οποίος τράβηξε όπλο.Το συγκεκριμένο περιστατικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ από την ΕΛΑΣ έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Φοιτητική πορεία διαμαρτυρίας προς τη ΓΑΔΑ με προσυγκέντρωση στις 17:00 στην ΑΣΟΕΕ είχαν καλέσει φοιτητικές οργανώσεις μετά το χθεσινό συμβάν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.


Το κάλεσμα των φοιτητών έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, άντρας ο οποίος ανήκει στο τμήμα της Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ. βρισκόταν χωρίς κανέναν απολύτως λόγο μέσα στη σχολή της ΑΣΟΕΕ. Όταν έγινε αντιληπτός από φοιτητές οι οποίοι ζήτησαν την αποχώρησή του από το χώρο της σχολής, εκείνος τράβηξε το όπλο του απειλώντας τους, μέχρι να εκκινήσει επιχείρηση «διάσωσής» του από τα ΜΑΤ. Η συντεταγμένη προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος από τα ΜΜΕ αγγίζει τα όρια της χυδαιότητας και της χωρίς προσχήματα στήριξης της κυβέρνησης του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Το όπλο του ασφαλίτη έγινε από τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ «ακόμη μία φορά αναίτια επίθεση στην αστυνομία. Για ακόμη μία φορά επιχειρείται η στρέβλωση της κοινής γνώμης μέσα από ψέματα και λασπολογίες. Όλη η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι τα παιδιά τους που φοιτούν στα ελληνικά πανεπιστήμια με αυτή την κυβέρνηση μπορούν να έρθουν αντιμέτωπα με το όπλο ενός αστυνομικού που θα αποφασίσει να περάσει ένα πρωί μία βόλτα από τα πανεπιστήμια. Ας σκεφτούμε τί θα μπορούσε να είχε συμβεί σε ένα δημόσιο χώρο Πανεπιστημίου με εκατοντάδες κόσμο στη θέα ενός όπλου. Τίποτα από αυτά δεν είναι τυχαίο.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που οι εκατοντάδες φοιτητές αποχωρούσαν από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, μετά την πανηγυρική αθώωση των 2 φοιτητών που συνελήφθησαν το περασμένο χρονικό διάστημα στην ΑΣΟΕΕ, μετά από το lock-out της Πρυτανείας και την κατασταλτική παρέμβαση των ΜΑΤ. Για ακόμη μία φορά επιχειρήθηκε να στηθεί μία σκευωρία εις βάρος του φοιτητικού κινήματος, με στημένη δικογραφία από μεριάς Ελληνικής Αστυνομίας και κράτους, ανυπόστατες κατηγορίες ενάντια στους 2 αγωνιστές για να επικρατήσει η τρομοκρατία και το δόγμα της καταστολής. Το τράβηγμα του όπλου από τον άνδρα της ασφάλειας σήμερα στην ΑΣΟΕΕ ήρθε ως συνέχεια της εξοργιστικής παραδοχής του αστυνομικού της ΟΠΚΕ, μάρτυρα κατηγορίας στη σημερινή δίκη, ότι «το 90% της υπηρεσίας χρησιμοποιεί προσωπικό εξοπλισμό από πτυσσόμενα μη εγκεκριμένα γκλομπ που βρίσκει στο εμπόριο».

Το χτύπημα στην φοιτητιώσα νεολαία είναι κομβικής σημασίας, καθώς πολλές φορές έχει αποτελέσει δύναμη αντίστασης των κυβερνητικών πολιτικών. Από την κατάργηση του Ασύλου μέσα στο καλοκαίρι μέχρι την επιχείρηση διάλυσης των συλλόγων, των οργάνων και των δομών τους, το ίδιο το έγγραφο της ΕΛΑΣ που δόθηκε στη δημοσιότητα για τα επιχειρησιακά πλάνα της αστυνομίας εντός των Πανεπιστημιακών χώρων, οι «βόλτες» μεικτών δυνάμεων καταστολής απρόκλητα έξω από τις σχολές ή τον προαύλιο χώρο τους (πχ Πάντειος), η ανοχή του δικαστικού μηχανισμού απέναντι σε αντισυνταγματικές πρακτικές εισβολής σε σπίτια χωρίς εντάλματα συνδεδεμένα με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και το υπό προετοιμασία νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις δείχνουν ξεκάθαρα το στόχο.

Στράτος Μαυροειδάκος: «Ο αστυνομικός που τράβηξε όπλο στην ΑΣΟΕΕ, έκανε αυτό που έπρεπε»

Στόχος είναι η καταστολή οποιουδήποτε αγωνίζεται με οποιονδήποτε τρόπο, η διάλυση της δυνατότητας των φοιτητών και του κινήματος να οργανώνονται και να νικούν, μπαίνοντας εμπόδιο στα σχέδια και την πολιτική τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία, καταργώντας κεκτημένα των φοιτητών αλλά και κάθε έννοια δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και θέτοντας επί τάπιτος ακόμα και ζητήματα φόβου του να βρίσκεσαι απλώς στη σχολή σου, υπερβαίνοντας κατά πολύ τα όρια της νομιμότητας.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες της υλοποίησης της αναβαθμισμένης κατασταλτικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ΝΔ, επιδίδεται σε μία πρακτική βίας-με βάση και το νέο σχέδιο Χρυσοχοϊδη, την ώρα που διαλύει το ασφαλιστικό σύστημα, αναιρεί κεκτημένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και επιτίθεται ευθέως στην προοπτική και το μέλλον της νεολαίας συνεχίζοντας τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση (κατάργηση ασύλου, εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων, αξιολόγηση ιδρυμάτων και σύνδεσή της με την χρηματοδότηση, μεγαλύτερη πρόσδεση του πανεπιστημίου στις επιταγές τις αγοράς, ενώ επίκεινται διαγραφές φοιτητών, εξαγγελίες για κρατική παρέμβαση στην λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων, μειώσεις εισακτέων κ.α).

Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης του Πανεπιστημιακού Ασύλου, πρακτική που πλέον απειλεί ευθέως την σωματική ακεραιότητα των φοιτητών. Η παρουσία δυνάμεων της Ασφάλειας στις σχολές μας είναι βγαλμένη από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας αυτού του τόπου, εποχές που οι έννοιες δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερία είχαν καταργηθεί με τη βία. Δηλώνουμε ότι το φοιτητικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, δεν ποινικοποιείται και δεν καταστέλλεται. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, τις διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις που αποφασίζουμε μέχρι να κλειδώσουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα αναχρονιστικά τους μέτρα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΓΑΔΑ ΜΕ ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26/2 ΣΤΙΣ 17:00