Κορονοϊός: Στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στη χώρα, αναφέρεται το υπουργείο Υγείας σε ενημέρωσή του. Ο στόχος ήταν, όπως επισημαίνεται, η αποφυγή διασποράς του ιού, και για να επιτευχθεί αυτό έγιναν τα παρακάτω:

  • Ιχνηλάτηση επαφών -με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.
  • Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές. – Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Θεσσαλονίκη: Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας της 38χρονης που διαγνώσθηκε με κορονοϊό


Η 38χρονη που επλήγη από τον κορονοϊό είναι επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας και μητέρα ενός παιδιού, που μαζί με τον σύζυγο και τη μητέρα της έχουν ήδη κληθεί για εξετάσεις. Η ίδια είναι ενεργή στα δημοτικά πράγματα της πόλης, ως εκ τούτου έγιναν συστάσεις σε όσους βρέθηκαν κοντά της να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παρακολουθούν επισταμένα την υγεία τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η 38χρονη ανέβασε πυρετό λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου είχε παραμείνει τρεις ώρες. Το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και ειδικά η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου χαρακτηρίζεται ως χώρος υψηλού κινδύνου. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση, στην οποία έκανε γνωστό τα ποια μέτρα αναμένεται να λάβει. Διαβάστε αναλυτικά

Παράλληλα, με μια κοινή ανακοίνωση, το Υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσαν ότι κλείνει προληπτικά το 105ο Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης, όπου -σύμφωνα με πληροφορίες- φοιτά το παιδί της 38χρονης γυναίκας.

Διαβάστε: Νέες οδηγίες για τη χρήση μάσκας – Αυτοί πρέπει να τις φορούν


Ο σχεδιασμός

Πλέον, βάσει του σχεδίου που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση, οι συγγενείς της και οι άνθρωποι με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή θα μπουν οικειοθελώς σε καραντίνα 14 ημερών, ακόμη και εάν δεν έχουν νοσήσει. Παράλληλα, θα σφραγιστεί το σπίτι της και εάν υπάρξει λόγος μπορεί να σφραγιστεί και ολόκληρη η πολυκατοικία. Ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας συνέστησε ψυχραιμία, ενώ τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κρούσματος. Διαβάστε Αναλυτικά

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη


Βασίλης Κικίλιας

Ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών ζήτησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με φόντο την καταγραφή του πρώτου κρούσματος του ιού στη χώρα μας.«Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του ECDC και, φυσικά, των κορυφαίων επιστημόνων μας, γιατρών, λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, οι οποίοι μας δίνουν τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουμε σε κάθε περιστατικό», δήλωσε ο υπουργός

Όπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας, ελέγχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα πολλά ύποπτα περιστατικά από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Υγειονομικές Περιφέρειες, τα νοσοκομεία αναφοράς. «Έχουμε πλέον ένα θετικό περιστατικό, το οποίο βρίσκεται σε νοσοκομείο αναφοράς, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης», σημείωσε.«Τώρα, η οργανωμένη Πολιτεία δια των οργάνων της, κάνει την ιχνηλάτηση των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο ημέρες με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Επίσης, με την αεροπορική εταιρεία και, όπως λένε τα πρωτόκολλα, των επιβατών αυτών που βρίσκονται σε συγκεκριμένες αποστάσεις γύρω της και του πληρώματος», πρόσθεσε ο ίδιος. Διαβάστε ΑναλυτικάΝέες οδηγίες για τις μάσκες

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ζήτησε από τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ο οποίος συμμετείχε μέσω skype, να προχωρήσει σε επικαιροποίηση των οδηγιών για τη χρήση μάσκας.Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, μάσκεςθα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και εάν και εφ' όσον θα πρέπει να επισκεφθούν για να λάβουν ιατρική συμβουλή ή βοήθεια:

  • Νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά)
  • Κέντρα Υγείας
  • ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ

Επίσης, μάσκες θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, οι υγιείς δεν πρέπει να φορούν μάσκες.


Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις