Κορονοϊός Ελλάδα:Με φυλάκιση έως και 2 έτη απειλούνται όσοι δεν συμμορφωθούν με την απόφαση της κυβέρνησης να ματαιωθούν όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις.Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020 οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, αποφασίζουν την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη την χώρα λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας εξαιτίας της μετάδοσης του κορονοϊού.Επίσης, καλούνται όλοι οι φορείς όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενο της.

Η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την παράγραφο 6 «όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».Σε άτυπη ενημέρωση του το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι «η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κοροναϊού COVID-19 εισηγήθηκε ομόφωνα την αναβολή των οργανώσεων για το Καρναβάλι σε όλη τη χώρα, σε συμφωνία και με την πρακτική άλλων χωρών. Το ίδιο ακριβώς συνέβη στην Βενετία και στη Νίκαια, όπως και σε πολλές πόλεις της Γερμανίας. Η Επιτροπή κατά την εισήγησή της, έθεσε δύο βασικές παραμέτρους:

  • Τον αυξημένο συγχρωτισμό σε μαζικές συγκεντρώσεις, με κίνδυνο μετάδοσης και διάχυσης κρουσμάτων.
  • Την προστασία του πληθυσμού».

Διαβάστε: Κορονοϊός Ελλάδα: Ακυρώνεται το καρναβάλι της Πάτρας – Έντονες αντιδράσεις φορέων σε όλη την ΕλλάδαΕν τω μεταξύ, τησφοδρή αντίδραση των τοπικών φορέων, συναντά η απόφαση της κυβέρνησης να ματαιωθούν οι εκδηλώσεις της αποκριάς σε όλη τη χώρα. Στις πόλεις όπου διοργανώνονται τα καρναβάλια, γίνεται λόγος για οικονομική καταστροφή, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι ακυρώσεις στις κρατήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι για προληπτικούς λόγους ακυρώνονται όλα τα καρναβάλια, λόγω του κορονοϊού.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, είπε: «Οφείλουμε να υπακούσουμε στην εντολή του υπουργείου». Ο δήμος, ωστόσο, φέρεταιαποφασισμένος να ζητήσει από την πολιτεία αποζημίωση για τον δήμο και τους επαγγελματίες. Ο δήμαρχος, αναφερόμενος σε όλους όσοι λένε ότι θα αψηφήσουν την εντολή και θα παρελάσουν κανονικά, ζήτησε να υπακούσουν και να ακυρώσουν τις εκδηλώσεις.Επίσης, οδήμος υπόσχεται καλοκαιρινό καρναβάλι και μάλιστα την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου. Σημειώνεται πως σήμερα το απόγευμα θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 17.30, με θέμα την ακύρωση των εκδηλώσεων του πατρινού καρναβαλιού.

Διαβάστε: Κορονοϊός Ελλάδα: Ματαιώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα


Δείτε τις δηλώσεις του δημάρχου Πατρέων

Διαβάστε: Κορονοϊός: Στην Πειραιώς δούλευε η 40χρονη – Αυτά είναι τα τρία λάθη της


Αντιδράσεις τοπικών φορέων

Παρά τις δηλώσεις του δημάρχου, ηανακοίνωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αιφνιδίασε τους φορείς της Πάτρας, οι οποίοι ξεκίνησαν πυρετώδεις συσκέψεις για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου των καταστημάτων εστίασης της Πάτρας, Σπύρο Στεργίου, δεν θα μπορούν να ελεγχθούν τα πάρτι που έχουν προγραμματιστεί. «Γενικά, ο πληθυσμός της πόλης δεν μπορεί να ελεγχθεί. Είναι στην κρίση του καθενός το τι θα κάνει εκείνες τις μέρες», ανέφερε, σημειώνοντας αυτές τις ημέρες περίμεναν όλοι για να βγάλουν τα σπασμένα όλης της χρονιάς.


Διαβάστε:Τρία θετικά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα – Το ένα στην Αθήνα – Νοσηλεύεται στο Αττικό νοσοκομείο


Ξάνθη

Ο δήμαρχος Ξάνθης, Εμμανουήλ Τσέπελης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας, έκανε λόγο για μία απότομη κίνηση ενώ διερωτήθηκε «γιατί πανικοβάλλουν τον κόσμο» Χαρακτήρισε τη ματαίωση των εκδηλώσεων «βόμβα στην τοπική οικονομία».


Πειραιάς

Μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας αλλά και την σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για τη ματαίωση όλων των αποκριάτικων εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα λόγω του κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Πειραιά έως και την Καθαρά Δευτέρα.


Διαβάστε: Κορονοϊός: «Δεν φοβόμαστε, ενημερωνόμαστε», το νέο σποτ για τον ιό


Μοσχάτο

Ανήσυχος για τις επιπτώσεις των μέτρων κατά του κορονοϊού, κυρίως στον εμπορικό κόσμο του δήμου, είναι ο δήμαρχος Μοσχάτου, Ανδρέας Ευθυμίου. «Τον εμπορικό κόσμο σκέφτομαι και για αυτόν ανησυχώ στην παρούσα φάση διότι θα υποστεί άμεσα τεράστια ζημιά από τα μέτρα και τους αποκλεισμούς. Οι πολίτες του δήμου μας και γενικά να γνωρίζουν πως οι υπηρεσίες μας είναι σε ετοιμότητα και πως όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα χωρίς πανικό, διότι τελικά θα γίνει μεγάλη ζημιά στην τοπική οικονομία», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, πως δεν υπάρχει πανικός. «Υπάρχει υπευθυνότητα, ψυχραιμία και σωστή υγιεινή», δήλωσε.

Σχετικά με το μεγάλο καρναβάλι που κάνει ο Δήμος Μοσχάτου κάθε χρόνο είπε: «Ήμασταν τυχεροί γιατί το μεγάλο καρναβάλι έγινε με τεράστια επιτυχία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο. Την Καθαρή Δευτέρα είχαμε προγραμματίσει μία εκδήλωση στην πλατεία αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να την ματαιώσουμε».


Υπουργείο Οικονομικών

Μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, στη βάση πραγματικών απωλειών που θα προκύψουν μετά από την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για την αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους υπουργούς. Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πραγματοποιούνται ήδη συσκέψεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το κόστος των επιπτώσεων από τον κοροναϊό και το πώς θα αντιμετωπισθούν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις