Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο:Η ληστεία σημειώθηκε το βράδυ της 26ης προς 27η Φεβρουαρίου, αλλά έγινε αντιληπτή από τον θυρωρό του Μετσόβιου Πολυτεχνείου την επομένη το πρωί. Η φύλαξη που υπήρχε το βράδυ της ληστείας δεν αντιλήφθηκε τις κινήσεις των δραστών.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άγνωστοι κατάφεραν να αρπάξουν εργαστηριακό εξοπλισμό μεγάλης αξίας καθώς και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προτζέκτορες και σκάνερ.

Η ληστεία εκτυλίχθηκε σε 15 χώρους στον τρίτο όροφο του κτιρίου. Οι δράστες χρησιμοποιώντας λοστούς διέρρηξαν παράθυρα της πτέρυγας και κινήθηκαν στοχευμένα, κάτι που προκαλεί ερωτήματα.Η λεία των δραστών ξεπερνά τα 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.

Καθηγητές του ΕΜΠ, που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», θεωρούν ότι οι ληστές γνώριζαν σε ποιους χώρους έπρεπε να «χτυπήσουν» και πού υπήρχε εξοπλισμός με μεγάλη αξία. Οι δράστες κατάφεραν να διαρρήξουν συνολικά 12 γραφεία και δύο εργαστήρια, με την χρήση τροχών, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς.Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό που «έκανε φτερά», πολλά πειράματα στο πλαίσιο εργασιών, μεταπτυχιακών προγραμμάτων και διδακτορικών διατριβών θα καθυστερήσουν για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Μαρία Κουή χαρακτήρισε την κλοπή ανεπανόρθωτο πλήγμα χωρίς δυνατότητα αντιστροφής. «Είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε μαθήματα, εργαστήρια, ερευνητικά προγράμματα και να αποδεσμεύσουμε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Δεν υπάρχει τρόπος αναπλήρωσης του εξοπλισμού, ο οποίος να σημειωθεί αποκτήθηκε αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα τελευταία δέκα έτη… ίσως η συγκεκριμένη κλοπή να αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση του ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών με αρνητικές συνέπειες για τους φοιτητές μας» ανέφερε. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο ΕΜΠ, είναι και το γεγονός πως το βιβλιοπωλείο και το μηχάνημα ανάληψης χρημάτων που λειτουργούσαν εντός του χώρου, έχουν από καιρό κλείσει καθώς γίνονταν συχνά στόχος κλεφτών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις