Ζαχαρούλα Τσιριγώτη: "Καταπέλτης" η πρώτη γυναίκα στρατηγός της Ε.Α.στην Ελλάδα και πρώην γενική επιθεωρήτρια της ΕΛ.ΑΣ. για το άσυλο και το προσφυγικό, για την επιχείρηση της αστυνομίας στα νησιά, που κατέληξε σε φιάσκο, μετά από ημέρες βιαιοπραγιών, καταστροφώνκαι έντασης. Μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, τόνισε πως η επιχείρηση "που όλος ο κόσμος είδε πόσο επιτυχημένη ήταν", κόστισε από 250.000 ως 300.000 ευρώ. Δήλωσε πως οι νησιώτες έχουν συμπαρασταθεί και έχουν αγκαλιάσει τους ανθρώπους και τις προσπάθειες της πολιτείας και πρόσθεσε: "Αυτή η επιχείρηση στα νησιά, με έναν πρόχειρο υπολογισμό πρέπει να κόστισε στο κράτος ως 300.000 ευρώ, υπολογίζοντας πόσο κοστίζει ο αστυνομικός, η μίσθωση των πλοίων, η μετακίνηση οχημάτων, τα χημικά που έπεσαν κ.α.".

Στην ερώτηση τί θα έκανε η ίδια, ανέφερε: "Εγώ με τα ίδια λεφτά, θα κατέβαζα στα νησιά300 υπαλλήλους του Ασύλου και θα έλεγα σε 4 με 5 ημέρες βγάλτε μου 5.000 με 6.000 αποφάσεις για το άσυλο. Έτσι θα έδειχνα σε όλους πως έχω έναν κρατικό μηχανισμό που μπορεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις". Στην ερώτηση αν η ίδια το έκανε αυτό, δήλωσε: "Το έχω κάνει πολλές φορές, γι' αυτό το λέω. Γι' αυτό και είχαμε τόσες επιστροφές".

Συμπλήρωσε πως η κακή εξέλιξη είναι ότι υπάρχει ένταση με την Τουρκία. "Εμείς είχαμε πληροφορίες από μέσα είχαμε συνεργασία σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο και μπορούσαμε να ελέγχουμε καλύτερα την κατάσταση" δήλωσε, θυμίζοντας πως όταν είχαν μαζευτεί 16.000 άνθρωποι στην Αλεξανδρούπολη, ο Γιάννης Μουζάλας είχε φέρει το θέμα στα ευρωπαϊκά όργανα και είχε επικοινωνήσει με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Η στρατηγός ε.α. αποστρατεύτηκε το καλοκαίρι του 2019, στις τότε κρίσεις. Διετέλεσε προϊσταμένη του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και είχε την ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε επίσκεψή του στη Λέσβο, μαζί με τον αυστριακό καγκελάριο Φάιμαν, την είχε συγχαρεί, λέγοντας: "Θέλω να σε ευχαριστήσω για όσα έχεις κάνει μέχρι τώρα για το μεταναστευτικό και όσα συνεχίζεις να κάνεις".

Συνέντευξη της κυρίας Τσιριγώτη για την ζωή και την καριέρα της

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις