Προσφυγικό Λέσβος: Χάος επικρατεί στο νησί του ανατολικού Αιγαίου, όπου "αγανακτισμένοι" κάτοικοι στήνουν μπλόκα και προπηλακίζουν πρόσφυγες που φτάνουν στο νησί κατά εκατοντάδες μετά την απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει την έξοδό τους από τη χώρα. Μόνο την Κυριακή σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια με μπλόκο στην αποβίβαση προσφύγων στο λιμάνι τηςΘέρμης, ξυλοδαρμό γερμανού δημοσιογράφου, προπηλακισμό αξιωματούχου του ΟΗΕ και αιρετών, χωρίς καμία παρέμβαση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Stonisi.gr, το απόγευμα της Κυριακής άγνωστοι, έβαλαν φωτιά στηνκλειστή δομή προσωρινής στέγασης προσφύγων και μεταναστών "Stage 2" στην Συκαμνιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από εκατό άτομα με κουκούλες και λοστούς κατέλαβαν τη δομή, προκάλεσαν καταστροφές και στη συνέχεια την πυρπόλησαν.Η δομή λειτουργούσε με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου και έκλεισε με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου της Δυτικής Λέσβου. Η απόφαση του τοπικού Συμβουλίου της Συκαμνιάς ήτανυπέρ της παραμονής της δομής προκειμένου να λειτουργεί ως χώρος πρώτης υποδοχής των προσφύγων και μεταναστών που έβγαιναν από τις βάρκες πριν οδηγηθούν στη Μόρια.Ωστόσο, το δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Δυτικής Λέσβου είχε διαφορετική άποψη και με εισήγηση της παράταξης του Δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου αποφάσισε κατά πλειοψηφία το κλείσιμο της δομής κάτι που έγινε στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Νωρίτερα στο λιμάνι της Θέρμης, προπηλακίστηκε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δημοσιογράφοι και φωτογράφοι. Κάτοικοι εμπόδισαν την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών από βάρκα που οδηγήθηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι. Στη βάρκα επιβαίνουν περίπου 50 άτομα μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά.

Στο φως ήρθε επίσης βίντεο από την περιοχή, στο οποίο ομάδα ατόμων με κουκούλες, επιτίθενται ανενόχλητοι σε έναν άνθρωπο (το βίντεο είναι θολό, φαίνεται πως υπάρχει τουλάχιστον ένας άνθρωπος που ξυλοκοπείται).Θύμα της επίθεσης ήτανγερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος ανέβασε στοtwitter, φωτογραφία του από την επίθεση που δέχτηκε. "Οι κάμερές μου ρίχτηκαν στο νερό. Με χτύπησαν και με κλωτσούσαν άγρια και αυτό κράτησε για ένα διάστημα. Δεν έφτασε η αστυνομία. Μερικοί ντόπιοι που διαφωνούσαν με τους επιτιθέμενους με φρόντισαν και τώρα είμαι με φίλους", έγραψε οΜίχαελ Τράμερ. Ο ίδιος δημοσίευσε φωτογραφία με το κεφάλι του δεμένο και αίμα στο αφτί του.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις