Έβρος τώρα: Η διαταγή έχει ισχύ από την Καθαρά Δευτέρα, 2 Μαρτίου και για ένα 24ωρο, με κύριο σκοπό να γίνει κατανοητό το μήνυμα ότι πλέον η αναβάθμιση ασφάλειας των συνόρων ανεβαίνει επίπεδο και εγκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες και από το ΚΥΣΕΑ, όπου την παρουσίασε και υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό:

Το Δ΄ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ανακοινώνει ότι, από την 02 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές ευθυτενούς τροχιάς με πολυβόλα, τυφέκια και πιστόλια με πραγματικά πυρά, σε όλη την παρέβρια περιοχή όπως παρακάτω:

Επικίνδυνες περιοχές είναι αυτές , που περικλείονται από τα σημεία:

  • ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων .
  • ΕΦ Μαρασίων -Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1- Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου- ΕΦ 5-Πράσινη Πόρτα.
  • Πράσινη Πόρτα- ΕΦ 10- ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.
  • ΕΦ Γέφυρας Πυθίου -ΕΦ Μαύρου Όγκου- ΕΦ 126- ΕΦ Σουφλίου-ΕΦ Μανίτσας.
  • ΕΦ Μανίτσας -ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού- ΕΦ Γεμιστής- ΕΦ Γέφυρα Κήπων- ΕΦ Πετάλου- Αινήσιο Δέλτα.

Στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται κάθε κίνηση ή παραμονή ατόμων,τροχοφόρων και ζώων κατά τις ώρες των βολών, για αποφυγή ατυχημάτων. Βλήματα μη εκραγέντα, που τυχόν θα βρεθούν, να μη μετακινηθούν και να ειδοποιείται άμεσα η πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

Στην Αθήνα νωρίτερα αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, ο Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για «ασύμμετρη απειλή» κατά της χώρας και χαρακτήρισε την Τουρκία «διακινητή». Υπογράμμισε, μάλιστα, πως η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα «κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία» ενώ ανακοίνωσε και 5 νέα μέτρα πριν τη μετάβαση του Πρωθυπουργού την Τρίτη στην Θράκη.

Εν τω μεταξύ απότο απόγευμα της Κυριακής έχει μεταβληθεί η κατάσταση καθώςεκεί που ο κύριος όγκος των μεταναστών ήταν ακριβώς στα σύνορα – μπροστά από τον συνοριακό σταθμό, ακριβώς στη διαχωριστική γραμμή- από τις πρώτες απογευματινές ώρες υπήρχε μια μετακίνηση κατά μήκος του φράχτη. Διάσπαρτες ομάδες προσπαθούν να βρουν μια διέξοδο ή να καταστρέψουν σημεία του φράχτη έτσι ώστε να εισέλθουν παράνομα μέσα στη χώρα.

Έκεί το τελευταίο 48ωρο έχουν αναπτυχθεί όλες οι δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας και του ελληνικού στρατού. Μετανάστες προσπάθησαν αρκετές φορές να κόψουν το φράχτη σε αρκετά σημεία και όσο περνάει η ώρα συνεχίζονται αυτές οι προσπάθειες.

Υπάρχει ανταλλαγή δακρυγόνων με ομάδες μεταναστών να υποστηρίζονταιαπό την τουρκική αστυνομία ή το στρατό. Αν τυχόνπέρασουνκάποιοι συλλαμβάνονται αμέσως και ακολουθείται η νόμιμη διαδικασία.

Το ξημέρωμα της Καθαράς Δευτέρα θα βρει επί ποδός όλες τις διαθέσιμες ελληνικές δυνάμεις

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις