Προσφυγικό Ελλάδα:Τι ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος εκφράζοντας «πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Βουλγαρία»Η ανάρτησή του στο twitter:«Πλήρης αλληλεγγύη με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, η Γαλλία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για να τους παράσχει ταχεία βοήθεια και να προστατεύσει τα σύνορα. Πρέπει να δράσουμε από κοινού για να αποφύγουμε μια ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση»

Οπως έγινε γνωστό κι εχθές, εκτός από τον Μακρόν, μήνυμα συμπαράστασης προς την Ελλάδα, έκανε κι ο Σάρλ Μισέλ. Ο Ελληνας Πρωθυπουργός μάλιστα μεταβαίνει την Τρίτη στον Έβρο συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Την επίσκεψη γνωστοποίησε με ανάρτηση του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας μάλιστα ότι υποστηρίζει την ελληνική προσπάθεια αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης.Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: “Υποστηρίζουμε την προσπάθεια της Ελλάδας να προστατεύσει τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Ε.Ε. παρακολουθεί στενά την κατάσταση, καταλήγοντας με την απόφασή του να επισκεφτεί την Τρίτη τη χώρα μας”.

Νωρίτερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε τα ακόλουθα:

  • Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
  • Την προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.
  • Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.
  • Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, έκανε λόγο για «αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορα της χώρας» και πρόσθεσε ότι «η μετακίνηση αυτή κατευθύνεται από την Τουρκία».

«Τις τελευταίες μέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.

Η μετακίνηση αυτή, κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία. Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Η Τουρκία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα διακινητών μεταναστών και προσφύγων, έχει γίνει η ίδια διακινητής».

Στη συνέχεια ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι δεδομένης της βίας με την οποία χιλιάδες άτομα επιχειρούν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας».

«Τα συγκεντρωμένα άτομα επιχειρούν διά της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος, παρά το γεγονός ότι από την ελληνική πλευρά έχει καταστεί σαφές, με κάθε τρόπο ότι δεν επιτρέπεται καμία απολύτως διέλευση. Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της, η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά μόνο εξατομικευμένες περιπτώσεις.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή, εξαιρετική και ασύμμετρη απειλή κατά της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Τα συγκεντρωμένα άτομα χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για την άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις