Αμβλώσεις νόμος: «Ηκυβέρνηση θα νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις», ανέφερε σε ομιλία του, οπρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, σημειώνοντας πως θα φέρει τοσχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή τις επόμενες 10 ημέρες. Η ανακοίνωση αυτή από τον Φερνάντες, καθιστά την Αργεντινή την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποιεί τις αμβλώσεις. «Το κράτος πρέπει να προστατεύει γενικά τους πολίτες του και τις γυναίκες, ειδικότερα. Τον 21ο αιώνα, η κοινωνία οφείλει να σέβεται την ατομική επιλογή των μελών της να αποφασίζουν ελεύθερα για τα σώματά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Κογκρέσο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η άμβλωση είναι παράνομη στις περισσότερες από τις 21 χώρες της Λατινικής Αμερικής, με εξαίρεση την Κούβα και την Ουρουγουάη. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημασία της απόφασης του Αργεντινού προέδρου. Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που το ζήτημα των αμβλώσεων φτάνει στο Κογκρέσο, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η νομοθέτησή του. Τον Αύγουστο του 2018, ο τότε πρόεδρος της χώρας,Μαουρίτσιο Μάκρι, απέτυχε να περάσει τονόμο από τη Βουλή, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την Εκκλησία.

Η ομιλία Φερνάντες


Νίκη των γυναικών

Οι γυναίκες στην Αργεντινή παλεύουν εδώ και χρόνια για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, ως εκ τούτου η υποδοχή των δηλώσεων Φερνάντες, ήταν κάτι παραπάνω από θετική. «Είμαστε χαρούμενες. Αυτή είναι μια ιστορική ημέρα», δήλωσε η συγγραφέας και ακτιβίστρια Ana Correa, συμπληρώνοντας: «Η αποποινικοποίηση και η νομιμοποίηση των αμβλώσεων είναι πιο κοντά από ποτέ. Ας ελπίσουμε ότι το Κογκρέσο θα ανταποκριθεί στον ρόλο που του έχει ανατεθεί».Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμβλώσεις τέθηκαν εκτός νόμου στη χώρα το 1921, θέτοντας πολλές σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών και οδηγώντας άγνωστο αριθμό στον θάνατο, εξαιτίας αμβλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε παράτυπα κέντρα, υπό μηδαμινές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.


Το πρώτο βήμα

Στα μέσα του Δεκεμβρίου 2019, το δικαίωμα των γυναικών στην Αργεντινή που έχουν πέσει θύματα βιασμού και επιθυμούν να κάνουν άμβλωση, διασφαλίστηκε με την ανακοίνωση ενός πρωτοκόλλου που περιορίζει την ελευθερία των νοσοκομείων να αποφασίζουν αν θα προχωρούν στην επέμβαση αυτή. Βάσει της νομοθεσίας της Αργεντινής η άμβλωση επιτρέπεται στην περίπτωση βιασμού ή αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή της μητέρας. Όμως οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν ότι η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται πάντα στη χώρα, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι καθολικοί, καθώς τα νοσοκομεία μπορούν να αποφασίζουν ποιες περιπτώσεις πληρούν τα κριτήρια. «Το πρωτόκολλο θα χρησιμεύει ως οδηγός, κυρίως στις περιπτώσεις που ο νόμος ξεκάθαρα επιτρέπει τη διακοπή της κύησης», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας της Αργεντινής Τζίνες Γκονσάλες Γκαρσία.Η Διεθνής Αμνηστία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει το νέο πρωτόκολλο.

Τουλάχιστον 350.000 παράνομες αμβλώσεις γίνονται στην Αργεντινή κάθε χρόνο, εκτιμά το υπουργείο Υγείας της χώρας, αν και οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι μεγαλύτερος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις