Προσφυγικό Ελλάδα: ΗΎπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση γιααποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι«όλα τα κράτη έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους και να διαχειρίζονται τις παράτυπες μετακινήσεις, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να απέχουν από τη χρήση υπερβολικής ή δυσανάλογης βίας και να διατηρούν συστήματα για τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου με συντεταγμένο τρόπο». Ειδικότερα, ο διεθνής οργανισμός διευκρινίζει πως το άρθρο 78 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «δεν μπορεί να αναστείλει το διεθνώς αναγνωρισμένο δικαίωμα της υποβολής αίτησης ασύλου και την αρχή της μη – επαναπροώθησης, τα οποία και τα δύο αποτελούν επίσης μέρος του ευρωπαϊκού δικαίου».

Υπενθυμίζεται ότι, στα πέντε μέτρα για την ενίσχυση συνόρων που αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ, περιλαμβάνεται η προσωρινή αναστολή, για ένα μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.Επίσης, αποφασίστηκε η άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι το μέτρο προσωρινής αναστολής της υποβολής αιτήσεων ασύλου είναι νόμιμο καθώς «προβλέπονται από το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο προσωρινά μέτρα σε περίπτωση έκτακτων και εξαιρετικών συνθηκών».

Διαβάστε: Προσφυγικό Έβρος: Αποτράπηκαν 24.203 απόπειρες παράνομης εισόδουΔιαβάστε: Είμαστε με τον Άνθρωπο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει, στην Ελλάδα, σημειώθηκαν αφίξεις περίπου 1.200 ανθρώπων από την 1η Μαρτίου ως το πρωί της 2ας Μαρτίου στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) – αριθμός που είναι υψηλότερος από τον πρόσφατο ημερήσιο μέσο όρο.Υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα και τα άλλη κράτη στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. «δεν θα πρέπει να αφεθούν μόνα τους. Η συνεχής στήριξη της Ευρώπης σε πόρους, τεχνογνωσία και αλληλεγγύη, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανταπόκρισης της Ελλάδας».

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, «θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί» η διεθνής στήριξη προς την Τουρκία, η οποία ήδη φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, όπως και προς άλλες χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία.Προσθέτει, δε, ότι «η ανθρωπιστική καταστροφή που εκτυλίσσεται στη βορειοδυτική Συρία και οι τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στο Ιντλίμπ για περίπου 950.000 εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους, συνεχίζει να απαιτεί επείγουσα δράση».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις