Προσφυγικό Λέσβος:Ηλεκτρισμένη είναι πάλι η κατάσταση στη Λέσβο όπου – όπως αναφέρεται – αναμένεται να φτάσει τα ξημερώματα της Τετάρτης αρματαγωγό για να δεχθεί μόνον τις οικογένειες των προσφύγων που έφτασαν στο νησί μετά την 1η Μαρτίου για να τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ελλάδα.Η άφιξη του αρματαγωγού έγινε γρήγορα γνωστή, ενώ παράλληλα κυκλοφόρησαν φήμες περί ανοίγματος των συνόρων προς την Ευρώπη με αποτέλεσμα πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, φορτωμένοι με τα υπάρχοντα τους να κατέβουν από το κέντρο υποδοχής της Μόριας στη πόλη.

Η προκυμαία της πόλης και οι γύρω δρόμοι γέμισαν, οπότε και κλήθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας για να τους απωθήσουν πίσω στον καταυλισμό. Ακολούθησαν από τα ΜΑΤ επιχειρήσεις εκκένωσης της πόλης με τους μετανάστες και πρόσφυγες να διασκορπίζονται και να ανασυντάσσονται ελπίζοντας πως θα φύγουν από το νησί.Παράλληλα, η κατάσταση επιδεινώθηκε περισσότερο μετά από ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν καθόδου στην πόλη «ροπαλοφόρων» αιτούντων άσυλο προκαλούν αντιδράσεις με συγκεντρώσεις νεαρών Μυτιληνιών προκειμένου -όπως λένε- «να αμυνθούν».Μια φήμη, η ίδια που κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες περί ανοίγματος των συνόρων και πλοίου που έρχεται για να παραλάβει αιτούντες άσυλο και να τους μεταφέρει στο εσωτερικό της Ελλάδας, αναστάτωσε για μια ακόμα φορά το κέντρο της Μυτιλήνης.Ας σημειωθεί ότι τόσο την Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου όσο και την Κυριακή 1η Μαρτίου, από την Αστυνομία ανακόπηκε εκτός της πόλης η προσπάθεια μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο να κατέβουν στην πόλη.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Η διασπορά fake news που διακινούνται κυρίως μέσω μηνυμάτων από άγνωστους αποστολείς έχει ως αποτέλεσμα ομαδικές μετακινήσεις προς το λιμάνι, αλλά και εντάσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.Ωστόσο, δεκάδες μετανάστες κατάφεραν, άγνωστο πώς, να εξασφαλίσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τον Πειραιά χωρίς ωστόσο να έχουν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Εκατοντάδες μετανάστες από το Hot-spot της Μόριας έφτασαν έως το λιμάνι της Μυτιλήνης αναζητώντας τρόπο να φύγουν από το νησί.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες προχώρησαν σε αυτή την κίνηση αφού είχαν δεχθεί μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα από αποστολείς που τους έλεγαν να κατευθυνθούν στο λιμάνι όπου τους περίμεναν πλοία για την Αθήνα.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Κλειστά τα σχολεία

Την ίδια ώρα ψευδείς ειδήσεις περί δήθεν καθόδου στην πόλη «ροπαλοφόρων» αιτούντων άσυλο προκαλούν αντιδράσεις με συγκεντρώσεις νεαρών Μυτιληνιών προκειμένου -όπως λένε- «να αμυνθούν».Με απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, και μετά από αίτημα των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λέσβου, έκλεισαν τα σχολεία στις κοινότητες Μόριας και Παναγιούδας.

Σύμφωνα με την απόφαση τα σχολεία κλείνουν «λόγω των έκτακτων γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στις κοινότητες Μόριας και Παναγιούδας που βρίσκονται πλησίον του ΚΥΤ».Συγκεκριμένα, «για λόγους ασφάλειας και προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών θα παραμείνουν κλειστά την Τετάρτη 4 και την Πέμπτη 5 Μαρτίου το Νηπιαγωγείο Παναγιούδας, το Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας, το Νηπιαγωγείο Μόριας, το Δημοτικό Σχολείο Μόριας και το Γυμνάσιο Μόριας».


Αρματαγωγό πλοίο στη Λέσβο– Μόνο για οικογένειες

Αρματαγωγό πλοίο μεταβαίνει στη Λέσβο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την προσωρινή διαμονή των οικογενειών προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου και έπειτα. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διευκρινίζουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί μόνο για οικογένειες, ενώ οι υπόλοιποι νεοεισερχόμενοι θα μεταφέρονται σε αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα.

Αισθητά μειωμένες είναι οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου από τα μεσάνυχτα της καθαρής Δευτέρας και έως τις 9 το πρωί σήμερα (Τρίτη 3 Μαρτίου). Σε αυτό συμβάλλουν και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου την Κυριακή και την Καθαρή Δευτέρα 1 και 2 Μαρτίου πέρασαν 1119 άτομα. Την Κυριακή στη Λέσβο πέρασαν 518 άτομα, στη Χίο 253 και στη Σάμο 83. Την Καθαρή Δευτέρα στη Λέσβο πέρασαν 94 άτομα, στη Χίο 79 και στη Σάμο 92.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου το, Φεβρουάριο συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν και καταγράφηκαν στα Κέντρα υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών 1501 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 521 στη Λέσβο, 412 στη Χίο και 568 στη Σάμο.


Δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Σε άτυπο καταυλισμό έχει μετατραπεί το επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα ο περιφραγμένος χώρος δίπλα στο παλιό κολυμβητήριο της πόλης. Συνολικά 334 πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων διαμένουν εκεί, ενώ τα βράδια κοιμούνται μέσα σε λεωφορεία που έχουν μεταφερθεί στο σημείο από το Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για όλους αυτούς που έφτασαν στη Λέσβο το Σαββατοκύριακο και δεν μεταφέρθηκαν στο Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αφού οι κάτοικοι της περιοχής με μπλόκα δεν το επέτρεψαν.

Στους παραπάνω 334 στον ίδιο χώρο θα προστεθούν άλλοι 174 που, από την άφιξη τους προχθές ή χθες, παραμένουν στα σημεία άφιξής τους στην Εφταλού ή στη Σκάλα Συκαμνιάς. Χθες διανυκτέρευσαν σε σκηνές που έστησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην παραλία της Σκάλας Συκαμνιάς, μετά το κάψιμο του χώρου προσωρινής φιλοξενίας το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Στο σύνολό τους οι παραπάνω πρόσφυγες και μετανάστες, αφού καταγραφούν θα παραμείνουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης μέχρι τη μεταφορά τους σε κλειστό κέντρο παραμονής στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Συγκλονιστικές εικόνες από οικογένειες προσφύγων που κοιμούνται στην παραλία… [pic]


Μέλη των ΜΚΟ εγκαταλείπουν με πλοία τη Μυτιλήνη

Πολλά μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής από το νησί της Λέσβου με πλοία της γραμμής, όπως μετέδωσε το Open Tv. Πρόκειται για δεκάδες άτομα, κυρίως αλλοδαπούς, που εργάζονταν μέχρι και σήμερα στο νησί. Παράλληλα, την Κυριακή, Γερμανός φωτορεπόρτερ που βρισκόταν στο λιμάνι της Θέρμης στη Λέσβο και κάλυπτε τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές δέχθηκε επίθεση από αγνώστους. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της γερμανικής Bild στην Αθήνα, Λιάνα Σπυροπούλου, ο συνάδελφός της δέχθηκε επίθεση, καθώς άγνωστοι τον χτυπούσαν με κλωτσιές και μπουνιές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις