Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο:Την ώρα που μέλη της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πετούσαν με ελικόπτερο Σινούκ πάνω από την Έβρο, προκειμένου να δουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση με το προσφυγικό κατά μήκος των συνόρων, η Τουρκία συνέχιζε τις προκλήσεις. Ειδικότερα, τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από τη Ρω σε ύψος 10.000 ποδών.

Έξι ημέρες μετά την προηγούμενη πτήση δύο τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τη Ρω στα 18.000 πόδια, την τρίτη 3 Μαρτίου το μεσημέρι ζεύγος τουρκικών F-16 ξαναπέταξε πάνω από το ακριτικό νησί μας. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάνω από τη Ρω, στα 10.000 πόδια, στις 16:52.Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Υπενθυμίζεται ότι οι τούρκοι προχώρησαν σε νέες παραβιάσεις με υπερπτήσεις στο Αιγαίο στης 25 Φεβρουαρίου,την ώρα που τούρκοι και έλληνες αξιωματούχοι συζητούσαν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Έκαναν παραβάσεις και παραβιάσεις πάνω από τουςΛειψούς, τουςΑρκιούς, τοΜακρονήσι, τουςΑνθρωποφάγουςκαι τουςΦούρνους.Πιοσυγκεκριμένα, στις 10:25 ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τουςΛειψούςστα 25.000 πόδια, στις 10:26 πάνω από τουςΑρκιούςστα 25.000 πόδια και στις 10:30 πάνω από τοΜακρονήσι, τουςΑνθρωποφάγουςκαι τουςΦούρνουςστα 12.000 πόδια.


Από τις αρχές του έτους έως και τις 13 Φεβρουαρίου η Τουρκία προχώρησε σε συνολικά 837 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ).Συγκριτικά, κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2019, οι παραβιάσεις του ΕΕΧ δεν είχαν ξεπεράσει τις 413. Ενα πρόσθετο στοιχείο, που όμως προβληματίζει, είναι και εκείνο των υπερπτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά που έχουν επίσης πολλαπλασιαστεί. Από τις αρχές του φετινού έτους έως και τις 13 Φεβρουαρίου οι υπερπτήσεις εθνικού εδάφους ανήλθαν σε 92. Συγκριτικά, ακριβώς το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι, εκείνες δεν είχαν ξεπεράσει τις… 7.

​Και μπορεί η επιδίωξη της τουρκική πλευράς να είναι να ανοίξει στις συζητήσεις αυτές όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών, ωστόσο θέση της ελληνικής πλευράς στις προηγούμενες συναντήσεις ήταν η συζήτηση μεταξύ των στρατιωτικών επιτροπών να παραμείνει σε θέματα που αφορούν την εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ.


Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις