Κορονοϊός Ελλάδα: Εννέα είναι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην χώρα μας. Πρόκειται για 67χρονο Έλληνα, ο οποίος είχε ταξιδέψει σε Αίγυπτο και Ισραήλ με γκρουπ. Ο ασθενής νοσηλεύεται με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης. Οι γιατροί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, κρίνουν, προς το παρόν, ότι δεν πρέπει να διασωληνωθεί, ώστε να υποστηριχθεί η αναπνευστική του λειτουργία, αλλά παρακολουθούν την πορεία της υγείας του και προσπαθούν να ελέγξουν την πνευμονία. Ο ασθενής βρισκόταν σε εκδρομή στο εξωτερικό και εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα του κορονοϊού την Κυριακή. Αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας και από εκεί παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας. Στο πλαίσιο του ελέγχου για το κορονοϊό εντοπίστηκε θετικός, καθώς έγινε πιστοποίηση του δείγματος του από το Ινστιτούτο Παστέρ, απομονώθηκε και παρακολουθείται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει εκτεταμένη ιχνηλάτηση, καθώς ο 67χρονος βρισκόταν στην εκδρομή με πολύ ακόμα κόσμο (κατά πληροφορίες 53 άτομα). Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κληθεί να εξεταστούν αρκετοί από τους συνταξιδιώτες του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν κολλήσει και αυτοί από τον κορονοϊό. Σε καραντίνα μπαίνουν εργαζόμενοι -γιατροί και νοσηλευτές- του νοσοκομείου του Ρίου,οι οποίοι ήρθαν σε επαφή χωρίς καμία προφύλαξη με τον 67χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό.


Δείτε την ενημέρωση Τσιόδρα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: «Το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα νόσου από τον νέο κορονοϊό (ταξιδιώτης από Ισραήλ και Αίγυπτο), νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση με σοβαρή πνευμονία στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου. Αυτή τη στιγμή δεν είναι διασωληνωμένος και παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα του καθηγητή Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, κο Χαράλαμπο Γώγο, σε συνεργασία με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών. Πολλαπλά κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν ιχνηλάτηση επαφών στην Πάτρα και στην Αμαλιάδα (τόπο προέλευσης του ασθενή) σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τους γιατρούς. Παράλληλα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας συνεδριάζει για την λήψη τυχόν απαραίτητων μέτρων».


Η είδηση έρχεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για το όγδοο κρούσμα του ιού. Πρόκειται για τον σύζυγοτης εκπαιδευτικού από τη Θεσσαλονίκη, που είχε διαγνωστεί ως το πέμπτοκρούσμα. Σημειώνεται πως η εκπαιδευτικός είναι φίλη της γυναίκας που διαγνώστηκε ως το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Το νέο περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.


Τα μέτρα που θα ληφθούν

Τονίζεται πως οι υγειονομικές αρχές παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού. Την ίδια ώρα, προετοιμάζονται για τη δεύτερη φάση, δηλαδή μιας πιθανής μεγάλης διασποράς του ιού, που εάν συμβεί, θα απαιτήσει τη νοσηλεία των βαρέως πασχόντων ασθενών σε νοσοκομεία ή μονάδες εντατικής θεραπείας. Μάλιστα, ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος του ΕΟΔΥ, Σ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται ακόμα στην πρώτη φάση της επιδημίας, αλλά λαμβάνονται μέτρα για την επόμενη φάση.

Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, σε περίπτωση που υπάρξει και στη χώρα μας «κρυπτική μετάδοση» της νόσου, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, τότε δεν θα πρέπει να αιφνιδιαστούμε, αλλά να είμαστε έτοιμοι. Η Ελλάδα βρίσκεται από τώρα σε επαγρύπνηση λαμβάνοντας μέτρα. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει επιλέξει ήδη τα νοσοκομεία -αλλά και ολόκληρες πτέρυγες και κλινικές νοσοκομείων- που θα χρησιμοποιηθούν για τη νοσηλεία των περιστατικών του κορονοϊού. Κάποια μάλιστα τα οποία παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα – όπως το νοσοκομείο «Παμμακάριστος», το οποίο έχει κάλυψη σε κλίνες νοσηλείας 20% – θα αξιοποιηθούν για την αποκλειστική νοσηλεία βαρέως πασχόντων ατόμων.

Το «Παμμακάριστος» βρίσκεται ήδη σε διαδικασία εκκένωσης, καθώς ασθενείς έχουν λάβει ειδοποίηση ότι ενδέχεται να απαιτηθεί η μεταφορά τους σε άλλα νοσοκομεία. Αναμένεται να ακολουθηθεί ίδιος σχεδιασμός και για το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» (πρώην Λοιμωδών), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σταδιακά – αν υπάρξει κορύφωση της επιδημίας – σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας σοβαρών περιστατικών από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας έχουν λάβει οδηγίες για να δημιουργήσουν ειδικό χώρο διαλογής για περιστατικά που είναι ύποπτα, ώστε να ανιχνευθούν εγκαίρως. Δημιουργούνται επίσης απομονωμένες πτέρυγες ή κλινικές για την αποκλειστική νοσηλεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19.

Οι θάλαμοι «μονώσεως» είναι ειδικοί νοσοκομειακοί χώροι στους οποίους θα απομονώνονται πολλαπλά περιστατικά ασθενών μαζί, όπως συνέβη φέτος και σε πολλά νοσοκομεία της χώρας για τη γρίπη: «Υπήρχαν ειδικοί θάλαμοι γρίπης για να μην περάσει η γρίπη από τους νοσηλευόμενους με γρίπη, στους υπόλοιπους νοσηλευόμενους ασθενείς. Αυτή η στρατηγική ακολουθήθηκε από πολλά νοσοκομεία της χώρας», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η νοσηλεία αυτή δεν είναι τύπου «θαλάμου αρνητικής πίεσης», αλλά η «νοσηλεία της απόστασης των 2 μέτρων».

«Είναι περίπου δύο θάλαμοι, τρεις θάλαμοι, τέσσερις θάλαμοι στα νοσοκομεία αναφοράς, αλλά υπάρχουν και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας. Έχουν καταγραφεί. Θα περάσουμε από αυτήν την φάση που βρισκόμαστε με τους θαλάμους αρνητικής πίεσης στη φάση της μόνωσης, δηλαδή στη φάση της απόστασης 2 μέτρων. Στη φάση της νοσηλείας τύπου γρίπης. Άρα και εδώ θα χειριστούμε μέτρα παρόμοια με τη γρίπη», πρόσθεσε.Η μέση περίοδος επώασης είναι 5 έως 7 ημέρες

Η μέση περίοδος επώασης του νέου ιού Covid-19 είναι 5 έως 7 ημέρες και ο ανώτατος χρόνος επώασης είναι 14 ημέρες, ανακοίνωσε ο Ντου Μπιν, πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Εντατικής Θεραπείας της Κινεζικής Ιατρικής Ένωσης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο.

Ο Ντου Μπιν δήλωσε επίσης ότι αν και στην επαρχία Χουμπέι διαπιστώθηκε πως ορισμένα άτομα βρέθηκαν θετικά στο ιό μετά την αποθεραπεία και την έξοδό τους από το νοσοκομείο, δεν υπάρχουν στοιχεία στην παρακολούθηση τέτοιων περιπτώσεων. Ο κινέζος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που θα δείχνουν ότι αυτοί οι ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις