Έβρος τώρα: Σε «συναγερμό» παραμένουν για έβδομη ημέρα στρατιώτες και αστυνομικοί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Καστανιές. Οι δυνάμεις βρίσκονται σχεδόν κατά μήκος όλου του ποταμού, στον Έβρο, συνεχίζοντας να αποτρέπουν τις προσπάθειες παράνομης εισόδου στην χώρα μας των συγκεντρωμένων που βρίσκονται σε πρόχειρους καταυλισμούς, στην τουρκική πλευρά.

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλητικές τους κινήσεις τις οποίες μάλιστα «διανθίζουν» με την απαραίτητη προπαγάνδα και τα fake news. Αυτήν τη φορά, το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε το εξής: «Στέλνουμε 1000 αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων στα σύνορα για να εμποδίζουν τις απάνθρωπες ενέργειες των Ελλήνων στον Έβρο». «Τραυμάτισαν 164 ανθρώπους. Προσπάθησαν να επαναπροωθήσουν 4.900 ανθρώπους πίσω στην Τουρκία» δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού στους δημοσιογράφους. «Αναπτύσσουμε 1.000 άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στα σύνορα για να αποτρέψουμε το push-back».

Ο Σοϊλού με ελικόπτερο πάνω από τις Καστανιές

Σε μια πρωτοφανή πρόκληση προχώρησε η Τουρκία όπως δείχνει το βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, καθώς τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από τις Καστανιές του Έβρου και «επέβλεψε» την τακτική κατάσταση στα σύνορα όπου χιλιάδες παράνομοι μετανάστες επιχειρούν να εισβάλλουν στην ελληνική επικράτεια.Το ελικόπτερο ανήκε στην τουρκική Στρατοχωροφυλακή και παρέμεινε πάνω από την περιοχή για περίπου 3 με 4 λεπτά.

Όπως έγινε γνωστό, στο τουρκικό ελικόπτερο επέβαινε ο τούρκος ΥΠΕΣ Σουλεϊμάν Σοϊλού ο οποίος έκανε αυτοψία από αέρος προκειμένου να δει την διάταξη των ελληνικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων. Σε προκλητικές του δηλώσεις ο τούρκος αξιωματούχος σημείωσε: «Η Ελλάδα έμεινε στην ίδια τάξη. Πέρυσι δέχτηκε 7.300 γκιουλενιστές» δήλωσε και επανέλαβε την τουρκική προπαγάνδα ότι 139.070 άτομα πέρασαν τα σύνορα.

Απετράπη η παράνομη είσοδος στη χώρα σε σχεδόν 35.000 περιπτώσεις

Το τελευταίο 24ωρο, από τις 6 το πρωί της Τετάρτης έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου συνελήφθησαν 24 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία, εμποδίστηκαν 6.955 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

Συνολικά, για το πενθήμερο από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης απετράπη η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 34.778 περιπτώσεις, ενώ συνελήφθησαν 244 άτομα.


Καταγγελία της Forensic Architecture για τον θάνατο Σύρου πρόσφυγα

Την ίδια ώρα τον θάνατο ενός 22χρονου Σύρου πρόσφυγα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από πυρά της ελληνικής πλευράς, καταγγέλλει η εξειδικευμένη ομάδα μελέτης ψηφιακών δεδομένων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Forensic Architecture. Η ομάδα δημοσιεύει βίντεο, στο οποίο, σύροι πρόσφυγες μεταξύ των οποίων και ο 22χρονος προσπάθησε να προσεγγίσει τα ελληνικά σύνορα. Εν συνεχεία, κινήθηκαν στο σημείο από την τουρκική πόλη Ύψαλα και διέσχισαν τον ποταμό, σε μέρος που στη δυτική του όχθη υπάρχει έδαφος της γειτονικής χώρας και κινήθηκε προς τον φράχτη. Όπως αναφέρεται στο εν λόγω βίντεο, σε απόσταση 40 μέτρων από τα ελληνικά σύνορα δέχτηκαν «πυρά από τον ελληνικό στρατό».


Ροδόπολη Σερρών: Στο πόδι οι κάτοικοι για το πρώτο κλειστό κέντρο

Επί ποδός βρίσκονται από το πρωί οι κάτοικοι της κοινότητας Ροδόπολης του Δήμου Σιντικής, στις Σέρρες, αντιδρώντας στην πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει στο πρώην στρατόπεδο «Βασιλειάδη» κλειστό κέντρο για τους μετανάστες που εισήρθαν παράνομα στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου, όταν ανεστάλησαν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου.

Η πρώτη εντονότερη μορφή αντίδρασης θα είναι οι κάτοικοι να κλείσουν τους δρόμους, προκειμένου να μην μπορέσουν να φτάσουν στο πρώην στρατόπεδο μηχανήματα εργολάβων, προκειμένου να δημιουργηθεί η δομή.

Επαναλειτουργεί το Τελωνείο των Κήπων

Επαναλειτουργεί, από αργά χθες το βράδυ, το τελωνείο των Κήπων από την τουρκική πλευρά. Ο τελωνειακός σταθμός παρέμεινε κλειστός από τις 9.30 χθες το πρωί και καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, λόγω εργασιών που εκτελούνται στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υποδομών του. Σημειώνεται ότι το χθεσινό κλείσιμο του τουρκικού τελωνείου είχε ως αποτέλεσμα το σχηματισμό ουράς χιλιομέτρων, φορτηγών εκατέρωθεν των συνόρων.


ΕΕΔΑ: Η κυβέρνηση να επανεξετάσει τα έκτακτα μέτρα του ΚΥΣΕΑ

Να άρει την απόφαση αναστολής καταγραφών αιτημάτων ασύλου και αυτόματης επιστροφής των νεοεισερχόμενων στις χώρες προορισμού ή διέλευσης καλεί την ελληνική κυβέρνηση η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), το επίσημο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για θέματα δικαιωμάτων.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΑ αναφέρει ότι το δικαίωμα πρόσβασης στο άσυλο και η απαγόρευση επαναπροώθησης «αποτελούν θεμελιώδη πυλώνα τόσο του προσφυγικού δικαίου όσο και των οικουμενικών Αρχών της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, πάνω στα οποία η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή κοινότητα έχουν οικοδομηθεί», ενώ προσθέτει ότι «δεν προβλέπονται ρήτρες παρέκκλισης από την εφαρμογή των ανωτέρων κειμένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως η εθνική ασφάλεια και η δημόσια υγεία».

Η Εθνική Επιτροπή ζητάει, επίσης, από την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει τους αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα και να διασφαλίσει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσής τους, ενώ καλεί τους εκπροσώπους των εθνικών και τοπικών Αρχών να επιδείξουν πνεύμα σύνεσης και ομοψυχίας εγκαταλείποντας ρητορικές «που διεγείρουν τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά». Ακόμα, ζητάει από την ελληνική αστυνομία και τη Δικαιοσύνη να διερευνήσουν τις καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικές ομάδες και για ρατσιστικές επιθέσεις από ομάδες κατά νεοαφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών, εργαζομένων σε ΜΚΟ και δημοσιογράφων.

Τέλος, χαρακτηρίζει την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας «κενό γράμμα, καθώς στην πράξη αποδείχτηκε ανεφάρμοστη, αναποτελεσματική και καταλυτικός παράγοντας στην περιστολή δικαιωμάτων» των αιτούντων άσυλο και των κατοίκων των νησιών και για τον λόγο αυτό καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να επανεξετάσουν συνολικά την ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου αναγνωρίζοντας την de facto κατάργηση της Κοινής Δήλωσης και προχωρώντας στην αναμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις