Σύνορα Έβρου:Την παρουσία των εκπροσώπων των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο σχολιάζουν και σήμερα εκτενώς τα γερμανικά ΜΜΕ. Η εφημερίδα TAZ του Βερολίνου κάνει λόγο για το «Φρούριο Ευρώπη» εν έτει 2020 και παρατηρεί ότι: «αυτό που το 2015 ήταν μια απαίτηση του AfD, αποτελεί πραγματικότητα σήμερα στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Κι ακόμη περισσότερο: είναι πολιτικά επιθυμητό και χαιρετίζεται από τους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους στη Γερμανία. Ποιος χρειάζεται μια Μπέατριξ φον Στορχ της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, όταν έχει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κορυφή της Κομισιόν; Η εμφάνιση της Γερμανίδας επικεφαλής της Κομισιόν στην Ελλάδα την Τρίτη ήταν αναξιοπρεπής. Ευχαρίστησε, όπως ήταν φυσικό, τις ελληνικές αρχές για υποσχέθηκε βοήθεια. Αλλά απέφυγε κάθε κριτική είτε πρόκειται για επιθέσεις σε πρόσφυγες, είτε για την αναστολή του δικαιώματος ασύλου».

Το άρθρο της TAZ σχολιάζει επίσης τη γλώσσα που επέλεξε να χρησιμοποιήσει η επικεφαλής της Κομισιόν στις δημόσιες δηλώσεις, της αποφεύγοντας να ασκήσει κριτική στα φαινόμενα ακροδεξιάς βίας που επίσης έχουν παρατηρηθεί: «Αυτή είναι η 'γλώσσα της εξουσίας' που ζητά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την ΕΕ; Θα ήταν μια βάναυση και άσχημη γλώσσα. Οι καιροί, όπου τα κλειστάσύνορα, τα συρματοπλέγματα και τα πυροβόλα θεωρούνταν από τους Γερμανούς νόμιμα για τη «διατήρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων και της τάξης στα εξωτερικά σύνορα» έχουν παρέλθει από το 1989. Αλλά τουλάχιστον η επικεφαλής της ΕΕ μπορεί πλέον να σταθεί με αυτοπεποίθηση μπροστά στον Πούτιν, τον Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ. Γιατί η ίδια, μαζί με αυτούς τους ηγέτες, στέκεται στην πλευρά της βίας, ενάντια σε ανθρώπους και ενάντια στην ανθρωπότητα».

Λιγότερος ανθρωπισμός για να σωθεί η δημοκρατία – ή η ευημερία;

Πάνω στην ίδια θεματική, σχόλιο στην ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD αναφέρει: «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έδειξε κάποια συμπάθεια προς τους μετανάστες, οι οποίοι, όπως είπε, βρέθηκαν παγιδευμένοι σε μια δύσκολη κατάσταση. Αλλά αυτό ακούγεται λίγο σαν να ρίχνει την ευθύνη στους ίδιους, που πίστεψαν τον Ερντογάν». Όπως παρατηρεί το σχόλιο «η φον ντερ Λάιεν φαινόταν σα να είχε επιστρέψει για λίγο στον παλιό ρόλο της ως υπ. Άμυνας» και σε άλλο σημειώνει ότι «από την οπτική γωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η απάντηση σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι τα κλειστά σύνορα. Αυτές είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, για τις οποίες μίλησε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν; Ας ελπίσουμε όχι – ή όχι μόνο. 'Kλειστά σύνορα', ακούγεται ψυχρό και απάνθρωπο. Και έτσι πρέπει να είναι. Πρώτον, για να προειδοποιήσει τους πρόσφυγες να μην το δοκιμάσουν καν. Και επίσης για να δείξει στον Ερντογάν ότι δεν εκβιαζόμαστε».

Όπως παρατηρεί το σχόλιο και για τα δύο αυτά επιχειρήματα υπάρχουν σοβαροί λόγοι. «Πρώτον, κανείς δεν θέλει να εκβιασθεί, από τον Ερντογάν ή οποιονδήποτε άλλον. Από την άλλη, ο η λεγόμενη ´κουλτούρα της υποδοχής´ του 2015 έχει μετατραπεί πια στο αντίθετο. Με κάθε νέο πρόσφυγα υπάρχει ο φόβος τα ακροδεξιά κόμματα να γίνουν πιο ισχυρά. Η ιδέα πίσω από αυτό: θυσιάζουμε ένα κομμάτι του ανθρωπισμού μας κι έτσι σώζουμε τη δημοκρατία μας – ή τουλάχιστον την ευημερία μας». Τέλος το σχόλιο αναφέρεται και στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για προσωρινή αναστολή των αιτήσεων ασύλου σημειώνοντας: «Σύμφωνα με την εκτίμηση ειδικών κάτι τέτοιο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, το προσφυγικό δίκαιο, το συνταγματικό δίκαιο της ΕΕ και εν γένει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πρόσφυγες που κάπως έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Ελλάδα και απωθούνται διά της βίας αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Το κράτος σε αυτή την περίπτωση τελεί αδικήματα, αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Πηγή: DW

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις