Ελλάδα Τουρκία: Πρόκειται για 12 άνδρες και μία γυναίκα.Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου, σε εφαρμογή της κοινήςδήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, έχουν επιστραφεί στην Τουρκία 126 άνθρωποι των οποίων απορρίφθηκαν σε δεύτερο βαθμό είτε αποσύρθηκαν τα αιτήματα ασύλου.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να περιορίσουν τις προσφυγικές ροές προς τα νησιά. Συγκεκριμένα, προχώρησαν σε έκδοση νέας Navtex σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν τη μαζική εισροή προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά από τα παράλια της Τουρκίας. Σημειώνεται ότι την Καθαρά Δευτέρα το Πολεμικό Ναυτικό είχε ανακοινώσει άσκηση στο Αιγαίο με πραγματικά πυρά, την ώρα μάλιστα που πρόσφυγες συνεχίζουν να έρχονται με φουσκωτά στα ελληνικά παράλια.

Η νέα NAVTEX 391/2020 απαγορεύει τη ναυσιπλοΐα από τις 2 Μαρτίου έως τις 12 Μαρτίου καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Ισχύει για όλη τη θαλάσσια ζώνη Λέσβου και Σάμου, η οποία περιγράφεται αναλυτικά. Από την απαγόρευση της ναυσιπλοΐας εξαιρούνται τα πλοία της Frontex, της Νατοϊκής Δύναμης NATO AEGEAN ACTVITY και τα εμπορικά πλοία τα οποία είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους. Ωστόσο, το μέτρο δεν αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα όσους θέλουν να εισέλθουν στη χώρα δια θαλάσσης, καθώς ούτως ή άλλως δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα παρά μόνο… την ελπίδα.


Κατηγορίες για «πρόκληση ναυαγίου» σε τρία άτομα

Κακουργηματικές κατηγορίες απήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου σε βάρος εννέα ατόμων που είχαν συλληφθεί κατά την άφιξη προσφύγων με βάρκες στις ακτές του νησιού την περασμένη Κυριακή 1η Μαρτίου. Ένας Σομαλός, ένας Σύρος και ένας Αφγανός κατηγορήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση ναυαγίου και παράβαση του νόμου περί μεταφοράς αλλοδαπών. Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια, ο καθένας στη βάρκα που επέβαινε προκάλεσε το ναυάγιό της σκίζοντάς την με μαχαίρι, προκειμένου να υποχρεωθούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος να περισυλλέξουν τους επιβαίνοντες και να τους μεταφέρουν στη Χίο.

Για το ίδιο περιστατικό έξι ακόμη άτομα κατηγορούνται κατά περίπτωση για αντίσταση και απείθεια στα όργανα του Λιμενικού Σώματος. Σημειώνεται ότι μετά την απαγγελία των κατηγοριών αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά παραμένουν μαζί με τους άλλους πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί μετά την 1η Μαρτίου και θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης στο εσωτερικό της Ελλάδας ώστε να προχωρήσει η απέλασή τους. Με ποινές φυλάκισης από 3,5 έως 4 χρόνια χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή τους, καταδικάστηκαν 17 αιτούντες άσυλο που το περασμένο διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου, 28 και 29 Φεβρουαρίου, συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη ΒΙΑΛ.

Να σημειωθεί ότι τις δύο αυτές ημέρες είχαν ξεσπάσει επεισόδια με πετροπόλεμο μεταξύ ατόμων από αφρικανικές και αραβικές εθνότητες. Οι 17 καταδικάστηκαν με τις κατηγορίες για διατάραξη οικιακής ειρήνης και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, αφού υπήρξαν και 8 τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Χίου.