Έβρος τώρα:«Η Τουρκία έχει γίνει διακινητής ανθρώπων και fake news», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο ΄Έβρο όπου καραβάνια μεταναστών επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Ο «ανελέητος πόλεμος» μέσω των social media στην Τουρκία συνεχίζεται: το ψέμα των ανοιχτών συνόρων οδηγεί πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες στην αναζήτηση διόδων παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Ο ελληνικός στρατός και η αστυνομία συνεχίζουν να επιτηρούν σε αυξημένη ετοιμότητα όλα τα σημεία κατά μήκος των χερσαίων συνόρων και του Έβρου ποταμού, με ιδιαίτερη έμφαση όμως στο νότιο τμήμα, που δέχεται πλέον τη μεγαλύτερη πίεση και σύμφωνα με τις πληροφορίες τα μηνύματα καθοδηγούν τους μετανάστες προς εκείνο το σημείο. Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης. Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, η ελληνική κυβέρνησηάλλαξε την πολιτική της γιατί αυτήν την στιγμή υπάρχει θέμα εθνικής ασφάλειας ενώ επανέλαβε ότι δεν θα περάσει κανείς τα σύνορα.Παράλληλα, διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα υποστηρίζει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν για τα περί νεκρών και τραυματιών στα σύνορα από ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας, κάνοντας λόγο για ψευδείς ειδήσεις. Σημείωσε ακόμα ότι τα βίντεο που δίνουν στην δημοσιότητα οι Τούρκοι είναι «κατασκευασμένα», τονίζοντας πως με αυτή την τακτική η αξιοπιστία της Τουρκίας «πέφτει στο μηδέν».

Εξάλλου σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ανταποκριτές του Anadolu και της Deutsche Welle, η Άγκυρα κλείνει την συνοριακή πύλη του Παζάρκουλε της Αδριανούπολης, πράγμα που, αν επιβεβαιωθεί, θα σημάνει την σημαντική μείωση της πίεσης προς τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο. Ήδη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι αισθητή μεγάλη μείωση του πληθυσμού που παρέμενε συγκεντρωμένος στα σύνορα. Μάλιστα, οι τουρκικές αρχές φέρονται να έχουν ήδη ενημερώσει τους συγκεντρωμένους ότι το συνοριακό πέρασμα έχει κλείσει και πως η κυβέρνηση θα βάλει λεωφορεία για να τους μεταφέρει πίσω στην Κωνσταντινούπολη, από όπου και θα μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στην περιοχή μεταδίδει ότι η συνοριογραμμή έχει ήδη αδειάσει από πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ένας αστυνομικός ήδη ενημέρωσε δημοσιογράφους ότι οι συγκεντρωμένοι έχουν αποχωρήσει από το Παζάρκουλε με λεωφορεία, χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες. Η ανταποκρίτρια παραθέτει φωτογραφίες στο Twitter, δείχνοντας σημείο του περάσματος γεμάτο πριν από αρκετές ώρες και όπως είναι τώρα, δηλαδή άδειο.

Ένταση και χημικά στις Καστανιές το πρωί της Παρασκευής

Στο μεταξύ, επεισόδια εκτυλίχθηκαν για μία ακόμη ημέρα το πρωί της Παρασκευής (6/3) στον Έβρο, όπου είναι συγκεντρωμένοι στη συνοριακή γραμμή πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε μαζική ρίψη χημικών από την τουρκική πλευρά, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς ακούγονται εκτοξευτήρες. Όχημα Αύρα της ΕΛΑΣ έριξενερό, ενώ στο σημείο έσπευσαν ελληνικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας

Έβρος επεισόδιο τώρα: Έριξαν καπνογόνα από την Τουρκική πλευρά [vid]

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις