Κορονοϊός: «Ανήκω σε αυτούς που θα πήγαιναν στην εκκλησία, αλλά θα πρότεινα σε άτομα άνω των 65 ετών που έχουν καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, διαβήτη, προβλήματα με τα νεφρά ή σε ανοσοκαταστολή, μέχρι να εξελιχθεί η ιστορία και να μην έχει γίνει διασπορά κρουσμάτων, να παρακολουθούν τη θεία λειτουργία από το σπίτι τους από την τηλεόραση», δήλωσε στον Realfm 97,8 η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελένη Γιαμαρέλλου. «Αδίκως έχει δημιουργηθεί ένα τέτοιο θέμα. Η θεία κοινωνία είναι ένα μυστήριο, όταν πηγαίνεις να λάβεις τη θεία κοινωνία δεν την παίρνεις από συνήθεια, τη λαμβάνεις γιατί είναι σώμα και αίμα Χριστού. Ή το πιστεύεις και κοινωνείς κανονικά ή δεν το πιστεύεις. Δεν υπάρχουν μεσοβέζικες λύσεις, κουταλάκια κλπ. Είμαι τελείως εναντίον αυτών. Αν το πιστεύουμε, δεν προκαλούμε την τύχη μας. Αν πιστεύω ότι αυτό μπορεί να με μολύνει, τότε δεν πιστεύω στο μεγαλύτερο μυστήριο. Τα άτομα που θέλουν να κοινωνήσουν δεν πρέπει να φοβούνται ότι από τη θεία κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο, τόνισε.

Ερωτηθείσα εάν η ίδια θα κοινωνούσε στην περίπτωση που στη θεία κοινωνία ο προηγούμενος πιστός είναι προσβεβλημένος από τον κορονοϊό, η κ. Γιαμαρέλλου απάντησε ότι «θα κοινωνήσω με πίστη στον Θεό ότι δεν κολλάω, όταν συμμετέχω σε ένα τέτοιο μεγάλο μυστήριο. Σας λέω αυτό που θα κάνω για τον εαυτό μου και το πιστεύω για όλους».

Η δήλωση Γιαμαρέλου ήδη έχει προκαλέσει κύμα συζητήσεων στα social media. Κι είναι να αναρωτιέσαι; Η προσωπική σου πίστη υπερβαίνει την αξιοπιστία της επιστήμης;

Διαβάστε: Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας για κορονοϊό: Η Θεία Λειτουργία μεταδίδει τη χάρη


Γιαμαρέλλου: Τα άτομα τα οποία θέλουν να κοινωνήσουν, και κοινωνούν τακτικά, δεν πρέπει να φοβόνται ότι με τη Θεία Κοινωνία μπορεί να μεταδοθεί ποτέ μικρόβιο. Το ίδιο ίσχυε και για το AIDS όταν πρωτοπεριγράφηκε. Θυμάμαι με έπαιρναν τηλέφωνο και μου έλεγαν 'μα τι θα γίνει', και μιλάγανε για κουταλάκια.

Παρουσιαστής: Θυμάμαι και εγώ που το συζητούσαμε, έχετε δίκιο. […] Βέβαια τότε λέγαμε ότι το AIDS δεν μεταδίδεται έτσι, με αυτόν τον τρόπο, εσείς μας τα λέγατε οι ειδικοί.

Γιαμαρέλλου: Ασφαλώς, μπορεί να μεταδοθεί. Πιο εύκολα εκείνο παρά ο κορονοϊός, αλίμονο.

Διαβάστε: Ο Κυριάκος Βελόπουλος πουλάει αλοιφή κατά του κορονοϊού αλλά τον καταγγέλλουν τώρα λόγω δημοσκοπικής ανόδου


Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος για το θέμα

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής για την πολιτική της Υγείας, σε ανάρτηση του, για το επίμαχο θέμα τόνισε: «Στο επίμαχο θέμα της εκκλησίας ήμουν σαφής. Χωρίς έντονο λόγο και με σεβασμό στους θεσμούς και τους πιστούς είπα: οι πιστοί που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστών – πολλοί ηλικιωμένοι) δεν πρέπει να συμμετέχουν στη θεία λειτουργία. Παρουσίασα τα επιστημονικά δεδομένα (αυτά που έχουμε) για τη θεία κοινωνία που μπορεί να αρέσουν η να μην αρέσουν. Αλλά αυτά είναι. Δεν τα κρύβω. Είπα όμως ταυτόχρονα ότι εδώ και 21 χρόνια δεν έχουμε δεδομένα και ότι δεν ξέρουμε τίποτα για το νέο ιό. Και κατέληξα λέγοντας ότι αν τα κρούσματα αυξηθούν και άλλο (το οποίο είναι βέβαιο) τότε όλοι θα ξέρουμε τι θα πρέπει να γίνει. Με επαγωγικό τρόπο και με σεβασμό στους πιστούς και παίρνοντας υπόψη τον πανίσχυρο θεσμό της εκκλησίας και τη μεγάλη επιρροή της, είπα στην ουσία ότι δεν θα πρέπει να γίνεται, όσο διαρκεί, αυτή η κρίση, η θεία λειτουργία. Ναι δεν κατηγόρησα την εκκλησία ούτε σήκωσα το δάκτυλο στους πιστούς.

Δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα αυτό. Σε συνθήκες κρίσης και όταν κανείς από τους ειδικούς η την πολιτεία δεν λέει κάτι για το θέμα της εκκλησίας πήρα με ήπιο αλλά σαφή τρόπο θέση. Επίσης το να λέω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πιστών (ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες) που πάνε στις εκκλησίες (πολλοί πιστοί που δεν είναι στις ευπαθείς ομάδες πάνε σπάνια) δεν θα πρέπει να πάνε είναι πολύ πιο ριζοσπαστική πρόταση από πολλές άλλες. Η στάση μου δυσαρέστησε κάποιους αλλά η ευθύνη όσων είμασταν παρόντες στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης είναι λίγο διαφορετική από το να γράφεις σχόλια στο Facebook και να πυροβολείς προς όλες τις κατευθύνσεις».


Παύλος Πολάκης

Πολλά μπορείς να καταμαρτυρήσεις στον Παύλο Πολάκη, αλλά τουλάχιστον όχι ότι δεν είναι γιατρός. Ως γιατρός έχει άποψη και σε σοβαρά θέματα καλό είναι να ακούς τους γιατρούς. Ο πρώτην αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι «είναι Χριστιανοταλιμπανισμός το να σταματάνε εκδηλώσεις και από την άλλη να μην έχει βγει μια ανακοίνωση για την Αγία Μετάληψη από το ίδιο κουτάλι για να μην μουτρώσουν οι ιερωμένοι». Στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή για τα μέτρα πρόληψης από τον κορονοϊό, είπε: «Είδα τον παλαιό μου συμμαθητή και καθηγητή οικονομικών της Υγείας Ηλία Μόσιαλο να μασάει τα λόγια τα λόγια του για το εάν μεταδίδεται από μετάληψη ο κορονοϊός. Έλεος! Φοβάται μην του πουν κουβέντα».

Και κάλεσε το υπουργείο Υγείας, «ειδικά τώρα μετά τον κακό και λάθος χειρισμό στην Πάτρα. Δεν μπορεί να σταματάμε συγκεντρώσεις όπως το καρναβάλι και από την άλλη στις εκκλησίες να αφήνουμε να πίνουν από το ίδιο από κουτάλι. Αυτό είναι χριστιανοταλιμπανισμός. Βάλτε τον ΕΕΟΔΥ να βγάλει ανακοίνωση. Σοβαρευτείτε, δεν είναι θέμα μη μουτρώσουν οι ιερωμένοι, άλλες Εκκλησίες το έκαναν αυτό».


Με την επιστήμη ή τη θρησκεία;

Όταν οΕθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)δίνει στους πολίτες παντελώς επιστημονικά εσφαλμένη απάντηση σε κρίσιμο ερώτημα, είναι η στιγμή που η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει το κόστος και να σταματήσει να θέλει να τα έχει καλά με όλους. Ή θα πει επίσημα στους πολίτες αυτό που πρέπει ή θα αφήσει την εκκλησία και τους πιστούς να ανοίγουν την πόρτα διάπλατη να περάσει η επιδημία στο ποίμνιο. Πρώτο τοflash.grασχολήθηκε με το θέμα πριν καλά καλάπροκύψει, όχι διότι διαθέτουμειδιαίτερη αντίληψη, απλά έχουμε επίγνωση ότι ζούμε σε έθνος όπουκυριαρχεί ο χριστιανικόςφονταμενταλισμός.

Σε τέτοιο βαθμό ώστεενώ ακόμα και στοΙράν έχουν κλείσει τζαμιά εξ αιτίας της επιδημίας, όταν ηΒασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ θα κλείσει για «προληπτικούς λόγους» καιη καθολική εκκλησία προτείνει να σταματήσει η χρήση του αγίου ποτηρίου για τη θεία κοινωνία και η όστιανα δίνεται στο χέρι, εδώ υπάρχουν σποραδικές απειλές από τον κλήρο προς όσους λένε ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ενώοι αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες σιγοντάρουν.Από τη μίαο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος,αποκάλεσε «γαϊδούρια» τους πολίτες που συμμετείχαν σε καρναβαλική γιορτή και από την άλλημέσω του τηλεφωνικού κέντρου του, ο ΕΟΔΥ ενημερώνει πως ο κορονοϊός δεν κολλάει με την θεία κοινωνία.

Στην Ελλάδα, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης για την Υγεία, τι λένε;Κάθε άνθρωπος βεβαίωςκαι φέρει την ευθύνη των πράξεών του κι είναι δική του η επιλογή αν θα ακολουθήσει τη θρησκεία ή την επιστήμη, όμως η επίσημη πολιτεία οφείλει να δηλώσει ρητά,ποιος είναι ο δρόμος… που σώζει.


Θεία μετάληψη: Πόσο ασφαλές είναι να κοινωνήσουμε

Στο flash.gr έχουμε ανοίξει το θέμα προ πολλού, σημειώνοντας τα εξής: Ο ιός αυτός είναι ξεκάθαρα πιο ικανός να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων από άλλους κορονοϊούς που έχουμε δει στο παρελθόν. Μοιάζει πιο πολύ με τη μετάδοση της γρίπης.Σύμφωνα με την ιατρική ενημέρωση ο κορονοϊός οι βασικοί τρόποι μέσω των οποίωνμεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, είναι οι εξής:

  • Με σταγονίδια σάλιου
  • Από τον αέρα με σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος
  • με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών)
  • με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του
  • μέσω μολυσμένων κοπράνων. κ.λπ.

Εν ολίγοις τίθεται αυτομάτως ένα σοβαρό ζήτημα στο οποίο η επίσημη πολιτεία οφείλει όχι μόνο να πάρει θέση αλλά να δώσει και ρητές εντολές. Διότι μερικές φορές για το κοινό καλό, η επιστήμη οφείλει να προηγείται και να έχει τον πρώτο λόγο απέναντι σε θρησκευτικά τελετουργικά, όπως αυτό της θείας μετάληψης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις