Κορονοϊός Ελλάδα: Ο Δήμος Δάφνης, με έκτακτη ανακοίνωσή του, ενημερώνει ότι θετική στον ιό βρέθηκε μητέρα μαθητή στη Δάφνη, κι ενώ στη χώρα μας μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 45 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σημειώνει ότι συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου ατόμου για τυχόν άλλα κρούσματα. Επισημαίνει, δε, ότι ο Δήμος έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ήδη έχει ξεκινήσει η απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων. Προσθέτει ότι για προληπτικούς λόγους και για την προστασία της πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας συμπολιτών μας, αποφασίζουμε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ του Δήμου Δάφνης από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Δάφνης:«Πριν από λίγη ώρα ενημερωθήκαμε από τις αρμόδιες αρχές ότι το ύποπτο κρούσμα κηδεμόνα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης, είναι θετικό. Αυτή την ώρα συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου ατόμου για τυχόν άλλα κρούσματα.Ο Δήμος έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ήδη έχει ξεκινήσει η απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και των σχολικών μονάδων.Για προληπτικούς λόγους και για την προστασία της πιο ευάλωτης κοινωνικής ομάδας συμπολιτών μας, αποφασίζουμε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ του Δήμου μας από τη Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 μέχρι και την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020.Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και θα ακολουθήσουν νεώτερες οδηγίες και ανακοινώσεις όταν προκύψουν νέα στοιχεία».

Διαβάστε: Κορονοϊός Ελλάδα: 45 τα κρούσματα στη χώρα – Οι 11 από το γκρουπ των Αγίων Τόπων και 3 επαφές τουςΣτα 45ανέρχονται πλέον τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας. Νωρίτερα, στην ενημέρωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, αναφέρθηκε πως την Παρασκευήεπιβεβαιώθηκαν 14 νέα κρούσματα στην Ελλάδα. Πρόκειται για 11 άτομα από την ομάδα των τουριστών που ταξίδεψαν στους Αγίους Τόπους καθώς και 3 επαφές τους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, από όλα τα κρούσματα, ο μόνος που είναι σε πιο σοβαρή κατάσταση είναι ο 66χρονος, ο οποίος διασωληνώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οι υπόλοιποι παρουσιάζουν ήπια συμπτωματολογία. Επίσης, ο καθηγητής ανακοίνωσε παράταση των έκτακτων μέτρων στους πληττόμενους νομούς, Αχαϊας, Ηλείας και Ζακύνθουγια τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Διαβάστε: Κορονοϊός: Οικονομικά μέτρα παίρνει η κυβέρνηση – Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων – Ακολουθούν παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

  • Αναστέλλονται οι εκδρομές σε όλες τις πληττόμενες περιοχές μέχρι νεωτέρας.
  • Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών στις τρεις πληττόμενες περιοχές.
  • Στις οργανωμένες εκδρομές του εξωτερικού παρατείνονται τα μέτρα μέχρι και μετά τις 13 Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Τσιόδρας, τόνισε: «Η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από τον ίδιο τον ιό. Χρειάζεται ψυχραιμία. Να μην σπείρουμε μία επιδημία πανικού». Επίσης, επισήμανε ότι «δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για μετάδοση του ιού στην κοινότητα από πηγές που δεν γνωρίζουμε. Αυτό είναι ενθαρρυντικό». Ωστόσο σημείωσε ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται κάτω από τη μύτη μας και για αυτό δεν θα πρέπει κανείς να εφησυχάζει.


Τα υπόλοιπα 31 κρούσματα

Πέραν των 14 νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Υγείας, είχαν προηγηθεί δέκα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα. Τα 21 τελευταία κρούσματα ήταν όλα από την ομάδα εκδρομέων που είχε επισκεφθεί τους Άγιους Τόπους. Η ομάδα επέστρεψε στις 27 Φεβρουαρίου, όταν και το Ισραήλ δεν είχε επίσημο κρούσμα.Από την ομάδα αυτή προέρχεται και το ένατο κρούσμα, ο 66χρονος άνδρας από την Πάτρα.

Το δέκατο κρούσμα κορονοϊού ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης κι επρόκειτο για τη σύζυγο του 66χρονου. Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν αυτό της 38χρονης, η οποία ζει στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια βρέθηκε θετικό και το παιδί της, το δεύτερο κρούσμα στην Ελλάδα.

Ακολούθησε το τρίτο κρούσμα και πρώτο στην Αθήνα. Ήταν αυτό της 40χρονης τραπεζικής υπαλλήλου από το Μαρούσι. Το τέταρτο κρούσμα ήταν μία 36χρονη γυναίκα, καθηγήτρια στην Αθήνα.

Το πέμπτο κρούσμα ήταν γυναίκα, στενή επαφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος. Το έκτο ήταν Έλληνας, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Το έβδομο κρούσμα ήταν Έλληνας, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος. Το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι Έλληνας, στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης.


Κι άλλο γκρουπ εκδρομέων είχε επισκεφθεί το Ισραήλ – Επιστρέφει στα Ιωάννινα

Όπως έγινε γνωστό, επιστρέφουν αύριο Σάββατο από το Ισραήλ στα Ιωάννινα, εκδρομείς του ΚΑΠΗ Ανατολής και για τις επόμενες 14 ημέρες, όλοι θα παραμείνουν σε περιορισμό στο σπίτι τους, για προληπτικούς λόγους. Την εκδρομή στο Ισραήλ, είχε διοργανώσει το ΚΑΠΗκαι σε αυτή συμμετέχουν 51 άτομα, μαζί με τον οδηγό του λεωφορείου. Οι εκδρομείς από τηστιγμή που θα επιστρέψουν, θα είναι σε καθημερινή επαφή με την Διεύθυνση Υγείας, ώστε αν εκδηλωθεί ύποπτο σύμπτωμα να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ωστόσο, το σύνολο των εκδρομέων είναι πολύ καλά στην υγεία τους, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα. Η εκδρομή είχε προγραμματιστεί από τους ίδιους, αρκετές μέρες νωρίτερα και πριν προκύψει οποιοδήποτε κρούσμα κορονοϊού στην περιοχή. Ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, είχε από το πρωί της Παρασκευής σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με την ελληνική πρεσβεία και το προξενείο, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκδρομέων από τη Βηθλεέμ στην Ιερουσαλήμ. «Όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία μαζί τους και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», τόνισε ο δήμαρχος.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων εξέδωσε ανακοίνωσε με την οποία ενημερώνει πως δεν υπάρχει κανένα ύποπτο περιστατικό στο νοσοκομείο, διαψεύδοντας έτσι φήμες που κυκλοφόρησαν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας Δημήτρης Πάνου, τόνισε ότι η επιστροφή των εκδρομέων θα γίνει τελικά αύριο, νωρίτερα από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί και με βάση όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτές, αν κάποιος ασθενήσει μέσα στις επόμενες ώρες δεν θα ταξιδέψει με την ίδια πτήση, αλλά θα παραμείνει στο Ισραήλ, αν ασθενήσει στη διάρκεια της πτήσης θα μείνει στην Αθήνα, ενώ αν κάποιος ασθενήσει φτάνοντας στα Γιάννενα, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ο κ. Πάνου έκανε γνωστό ότι το ΚΑΠΗ της Ανατολής, θα μείνει κλειστό για μία βδομάδα ενώ θα ξεκινήσει διαδικασία απολύμανσης τόσο στα ΚΑΠΗ όσο και στους παιδικούς σταθμούς.

Ο δήμαρχος και με την ιδιότητα του Καθηγητή Παθολογίας, με βάση την γενικότερη κατάσταση, τόνισε ότι απαιτείται ψυχραιμία και εγρήγορση. «Η κατάσταση είναι μεταβαλλόμενη. Η λήψη μέτρων πρέπει να είναι ανάλογη με τα κρούσματα που εκδηλώνονται. Προς το παρόν αυτό γίνεται. Στηδική μας περιοχή δεν έχουμε κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις