Προσφυγικό Έβρος: Ο υπουργόςΕσωτερικών της γειτονικής χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλούπροειδοποιεί πως η Ελλάδα "δεν θα μπορέσει να κρατήσει τα σύνορά της" το καλοκαίρι, καθώς η στάθμη του Έβρου θα έχει πέσει και η πρόσβαση θα είναι πιο εύκολη στην συνοριογραμμή, των 200 χιλιομέτρων. "Όσα συνέβησαν μέχρι τώρα δεν είναι τίποτα να δείτε τι έχει να συμβεί από εδώ και πέρα" τόνισε.

Επίσης κατήγγειλε την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Οι μάσκες έπεσαν, η απανθρωπιά αυτών που μας έκαναν μαθήματα ανθρωπισμού έγινε ξεκάθαρη" τόνισε, μετά το μπαράζ βαιοτήτων σε βάρος προσφύγων στον Έβρο, αλλά και τις αναφορές για νεκρό πρόσφυγα, από πυρά του ελληνικού στρατού. Ο ίδιος δήλωσε πως περίπου 1.000 μέλη της ειδικής αστυνομίας της Τουρκίας βρίσκονται στα σύνορα προκειμένου να ανακόψει τις επαναπροωθήσεις της ελληνικής πλευράς, όπως είπε.

Ο υπουργός, από την πόλη Ελαζίγ, που επλήγη από φονικό σεισμό, δήλωσε πως "από χθες το βράδυ η Αστυνομία Ειδικών Επιχειρήσεων της Τουρκίας ανέλαβε καθήκοντα στα ελληνοτουρκικά σύνορα", ενώ ισχυρίστηκε πωςπερισσότεροι από 143.000 πρόσφυγες αναχώρησαν από την Τουρκία περνώντας στην Ελλάδα και ότι οι τουρκικές δυνάμεις εμπόδισαν την επαναπροώθησή τους.

"Πόσοι ξένοι βρίσκονται στη χώρα του Μητσοτάκη, ξέρετε; Συνολικά 115.000 ξένοι, για τους οποίους πήρε 10 φορές τα χρήματά τα οποία τους αναλογούν. Από αυτούς οι 40.000 και κάτι είναι στα νησιά και οι 70.000 και κάτι στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εμείς έχουμε 4 εκατομμύρια πρόσφυγες. Όταν κάποιος μιλάει, ας κοιτάει πρώτα τον εαυτό του. Ας κοιτάει τι βάρος κρατάει ο ίδιος. Έχουν παραβιάσει πλήρως τις διαδικασίες που έθεσε η ΕΕ για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καθώς και τη Συνθήκη της Γενεύης"υποστήριξε.

Σχόλιο του τούρκου δημοσιογράφου, Αμντουλά Μποζκούρ, στο Twitter.

Στήριξη από τις ΗΠΑ

Την ίδια ημέρα η Αθήνα έλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μάθιου Πάλμερ.Σεδηλώσεις του από την Αλεξανδρούπολη, ανέφερε: Όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος (Τραμπ), η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί από τον επαγγελματισμό των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν μια σειρά από πολύ δύσκολες καταστάσεις. Η Ελλάδα έχει τη στήριξη μας σε ό,τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της".

"Η ανεξέλεγκτη μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων που παραπλανήθηκαν ώστε να πιστεύουν ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ανοιχτός, είναι θεμελιωδώς αποσταθεροποιητική, μη βιώσιμη και πρέπει να αλλάξει", τόνισε ο κ. Πάλμερ ο οποίος επανέλαβε την αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την περιοχή σε μια δύσκολη περίοδο και χαρακτήρισε απαράδεκτα όσα συμβαίνουν. "Οι ΗΠΑ θεωρούν μη βιώσιμη και μη αποδεκτή την κατάσταση", ανέφερε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις