Κορονοϊός σχολεία: Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα συνολικά 34 σχολεία, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να κλείνει τα σχολεία ανά περίπτωση και ανάλογα με τις περιοχές που εμφανίζονται τα κρούσματα. Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ανακοινώθηκαν εφτά νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον αριθμό των νοσούντων σε 73. Τα έξι από αυτά τα κρούσματα, όπως ανέφερε, σχετίζονται ήδη με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα και προέκυψαν μετά από ιχνηλάτηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένα από τα τελευταία κρούσματα δεν έχει σχέση με τα ήδη γνωστά και ιχνηλατείται. Σημειώνεται πως ελέγχεται αν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό ή αν ήρθε σε επαφή με άτομο που νοσούσε εντός της χώρας. Αν οι αρχές δεν καταφέρουν να βρουν την «αλυσίδα», τότε θα πρόκειται για το πρώτο «ορφανό» κρούσμα στη χώρα.

Στην πραγματικότητα αν δε βρεθεί η σύνδεση του νέου κρούσματος, τότε θα είναι ο προάγγελος για τη δεύτερη φάση της επιδημίας.

Ποια είναι η δεύτερη φάση

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόρδας έχει περιγράψει ποια είναι η δεύτερη φάση: «Στη φάση αυτή βλέπεις, για παράδειγμα, όχι τις μικρές εξάρσεις που είδαμε να κολλάει ο ασθενής που ήρθε από την Ιταλία το παιδάκι του ή το συνάδελφό του, το φίλο ή τη φίλη του. Είναι σενάρια στα οποία βλέπεις περισσότερη μετάδοση, πιο εκτεταμένη. Και εκεί δεν σταματάς την προσπάθεια ανίχνευσης των επαφών και να τους περιορίσεις», ανέφερε. Κατά τη δεύτερη φάση προβλέπεται νοσηλεία σε νοσοκομεία μόνο των πολύ σοβαρών περιστατικών που εκδηλώνονται κυρίως με πνευμονία, αλλά και η πιθανή νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τα ελαφρά περιστατικά δε θα νοσηλεύονται, αλλά θα αναρρώνουν στο σπίτι τους, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη. Επιπλέον, οι θάλαμοι αρνητικής πίεσης θα καταργηθούν.

Ο ίδιος τόνισε ότι όσο περισσότερο αργεί η εξέλιξη της επιδημίας, τόσο καλύτερο για τη χώρα: «Κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία μας και παράλληλα αποφορτίζεται το υγειονομικό σύστημα από τα περιστατικά νοσηλειών σε κλινικές και ΜΕΘ, εξαιτίας της έξαρσης της εποχικής γρίπης». Πρόσθεσε, ότι ήδη έχουν υιοθετηθεί στρατηγικές αποφυγής της εξάπλωσης της επιδημίας χρονικά. «Μπορεί η νόσος "κάτω από τη μύτη σου" να σου διαφεύγει, να μην μπορείς να την περιορίσεις και να βλέπεις ξαφνικά τεράστιες αυξήσεις. Αυτές οι τεράστιες αυξήσεις δεν έρχονται σε μία εβδομάδα, έρχονται σε 3–5 εβδομάδες. Με αυτόν τον ιό, αυτό βλέπουμε και βέβαια όλα εξαρτώνται και από τα μέτρα που παίρνεις», τόνισε.

Αυτά είναι τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά

Τα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα και θα επανεξεταστούν πριν λήξει η περίοδος ισχύος τους.Υπενθυμίζεται ότι για τις επόμενες 15 μέρες κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.

Αναλυτικά η λίστα των σχολείων στην Αττική

 1. 1ο ΓΕΛ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
 2. 13ο ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
 3. 2ο ΓΕΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
 4. 49ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ
 5. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΖΗΡΙΔΗ
 6. AMERICAN COMMUNITY SCHOOLS
 7. ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
 8. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΕΡΑΚΑ
 9. 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
 10. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
 11. 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
 12. 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΛΙΜΟΥ
 13. ΓΕΛ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ
 14. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
 15. 4ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
 16. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΑΛΛΑΔΙΟ
 17. ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ (όλες οι βαθμίδες)
 18. 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
 19. ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΕΛ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
 20. ΡΑΛΛΕΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
 21. 6ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
 22. 1ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
 23. 2ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
 24. 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
 25. 1ο ΕΠΑΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
 26. 3ο ΓΕΛ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
 27. 40ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
 28. 22ο ΓΕΛ. ΑΘΗΝΩΝ
 29. 20ο ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ
 30. 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
 31. ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Κλειστά θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους τα παρακάτω σχολεία για χρονικό διάστημα από 3/3/2020 έως και την 13/3/2020:

 1. 4ο ΓΕΛΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
 2. 11ο ΛΥΚΕΙΟΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
 3. 1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
 4. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟΓΛΥΦΑΔΑΣ
 5. 1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
 6. 19ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
 7. 5ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
 8. 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
 9. 14ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
 10. ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ

Από 3/3/2020 έως και την 17/3/2020 κλειστά θα μείνουν τα εξής σχολεία:

 1. 5ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
 2. 3ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
 3. 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
 4. 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕ ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Την προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ακόλουθων σχολείων για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας για τα ακόλουθα αναλυτικά αναφερόμενα χρονικά διαστήματα: του 1ου ΕΠΑΛ Επανωμής για χρονικό διάστημα από 3/3/2020 έως και 11/3/2020, του 8ου ΕΚ Επανωμής για χρονικό διάστημα από 3/3/2020 έως και 11/3/2020.

Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού

O Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού συνεχίζει στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων με μεγαλύτερη ένταση τις απολυμάνσεις σε όλους τους δημοτικούς χώρους συνάθροισης (σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, ωδεία, γήπεδα, βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ).

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης όλα τα σχολεία του Δήμου και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. Αναστέλλονται ακόμα όλα τα προγράμματα και οι δράσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Αθλητισμού και των ΚΑΠΗ για μία εβδομάδα αρχόμενης από το Σάββατο 7 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Επιπλέον πρόσθετο μέτρο είναι ο επανεφοδιασμός των σχολείων με αντισηπτικά και απολυμαντικά.

Δήμος Νέας Ιωνίας

Η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης απολύμανσης των σχολικών μονάδων ως μέτρο πρόληψης και περιορισμού του κορωνοϊού αποφάσισε το κλείσιμο σχολείων στηΝέα Ιωνία. Συγκεκριμένα: Tην Δευτέρα 9/3/2020, το κλείσιμο των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά), του Εσπερινού ΕΠΑΛ και των 2ου και 7ου Παιδικών Σταθμών για μία ημέρα. Την Τρίτη 10/3/2020, το κλείσιμο των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια), του 1ου ΕΠΑΛ , ΣΕΚ και των 1ου, 3ου και 5ου Παιδικών Σταθμών του Δήμου Νέας Ιωνίας για μία ημέρα.

Τα παραπάνω σχολεία θα κλείσουν λόγω απολύμανσης των χώρων τους, στα πλαίσια μέτρων πρόληψης για την αποφυγή του COVID-19. Τις αντίστοιχες μέρες δεν θα πραγματοποιηθούν απογευματινές δραστηριότητες σε χώρους των σχολείων από συλλόγους.

Δήμος Νέας Μάκρης

Την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Νέας Μάκρης, Παμμακάριστος και Ειδικό Νηπιαγωγείο Νέας Μάκρης, Παμμακάριστος από την Πέμπτη 5 Μαρτίου μέχρι και την Δευτέρα 9 Μαρτίου για προληπτικούς λόγους ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Μαραθώνας, κ. Στέργιος Τσίρκας. Τα σχολεία κλείνουν για προληπτικούς λόγους καθώς μεγάλος αριθμός μαθητών απουσιάζει εξαιτίας ιογενών λοιμώξεων και για την προστασία του υπόλοιπου μαθητικού πληθυσμού.

Δήμος Χαλκιδέων

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη όλα τα σχολεία νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια λύκεια και παιδικοί σταθμοί στο Δήμο Χαλκιδέων, δήλωσε στο Eviatop η Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα. «Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους και για να γίνουν απολυμάνσεις σε όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Δήμου Βέλου Βόχας – Νομός Κορινθίας

Αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Α’ βάθμιας Εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία & δημοτικά σχολεία) του Δήμου Βέλου Βόχας, την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, για απολύμανση των σχολείων λόγω πρόληψης εξάπλωσης ιογενών λοιμώξεων. Την Τρίτη 10 Μαρτίου 2020 τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις