Αλβανία μειονότητα: Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται ως «χαμένη ευκαιρία για την οριστική και δίκαιη επίλυση ενός προβλήματος, που ταλαιπωρεί τους Αλβανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας» η πρόσφατη υιοθέτηση από το αλβανικό Κοινοβούλιο του νόμου «Για την ολοκλήρωση των μεταβατικών διαδικασιών της ιδιοκτησίας στην Αλβανική Δημοκρατία».

«Οι αλβανικές αρχές επέλεξαν να δώσουν μια «λύση» χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους βασικές αξίες και δικαιώματα» επισημαίνει η Αθήνα και προσθέτει: «Εφήρμοσαν αποσπασματικά τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής της Βενετίας της 14ης Οκτωβρίου 2019, η οποία ανέφερε ότι “οι διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι ασαφείς και ασύμβατες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τυχόν δε εφαρμογή τους θα προκαλέσει παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία”».

«Μολονότι την ύστατη στιγμή έγιναν ορισμένες βελτιώσεις, τα βασικά προβλήματα παραμένουν και στον νόμο που ψηφίστηκε» αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προειδοποιεί τα Τίρανα: «Αναμένουμε από τις αλβανικές Αρχές να προστατεύσουν αποτελεσματικά το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και στην περιουσία, θέμα που ανήκει στον σκληρό πυρήνα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Η κατοχύρωσή του θα αποτελέσει τη λυδία λίθο εν όψει της λήψεως αποφάσεων για την κατάρτιση του διαπραγματευτικού πλαισίου (negotiating framework) και τη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής συνόδου (1st Intergovernmental Conference) για το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας».

Το κόμμα Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή του και πριν από την ψήφιση του νόμου για την ιδιοκτησία ότι «μέσω αυτού του νομοσχεδίου, ο [πρωθυπουργός Εντι] Ράμα ανοίγει τον δρόμο για την εκπλήρωση του στρατηγικού στόχου του για την αλλοίωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, κυρίως στην παραλιακή περιοχή, αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια, στερώντας περιουσιακά τους νόμιμους ιδιοκτήτες και εκχωρώντας δικαιώματα ιδιοκτησίας στα συμφέροντα των ολιγαρχών – πελάτες της προσωπικής εξουσίας του».

Ανάλογη ανακοίνωση είχε εκδώσει και η Ομόνοια, κατηγορώντας την κυβέρνηση στα Τίρανα πως είναι «εκτεθειμένη σε συμπράξεις με σκοτεινά συμφέροντα στην παραλιακή ζώνη, όπου η ακίνητη περιουσία έχει ιδιαίτερη αξία».

Συγκεκριμένα όπως επισημαίνεται από την ελληνική μειονότητα:

 • «Ο νόμος δεν λύνει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως δημιουργεί πληθώρα νέων.
 • Η διαδικασία που προβλέπεται για την καταγραφή, απονομή τίτλων ιδιοκτησίας και νομιμοποίηση των ιδιοκτησιών είναι δαιδαλώδης και θα έχει σαν αποτέλεσμα κανένας να μην μπορεί να την ολοκληρώσει.
 • Στόχος του νόμου είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η συνολική ιδιωτική γη, ώστε το κράτος να είναι κύριος κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους των εκτάσεων, ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι το κράτος στην Χιμάρα πριν το 1945 δεν διέθετε ούτε μια σπιθαμή γης.
 • Ο νόμος αναφέρεται μόνο στην γεωργική γη ενώ όπως επιβεβαιώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, στην
  Χιμάρα αυτή αποτελεί μόλις το 17 με 25% των συνολικών εκτάσεων. Το υπόλοιπο 75% μένει εκτός, άγνωστο με ποια σκοπιμότητα.
 • Ο νόμος δεν οριστικοποιεί τους μη εγγεγραμμένους τίτλους ιδιοκτησίας. Αντιθέτως, τους θέτει σε
  μία μακρόσυρτη «γκρίζα» διαδικασία κατατεθειμένων αιτήσεων αλλά όχι οριστικοποιημένων τίτλων ιδιοκτησίας, διότι επιτρέπει στην Υπηρεσία Κτηματολογίου να εγείρει επί μακρόν πολλαπλά εμπόδια νομιμότητας των τίτλων ιδιοκτησίας ή εφαρμογής των τίτλων επί των κτηματολογικών χαρτών.
 • Εν τέλει, ο νόμος επιτρέπει την εξυπηρέτηση ρουσφετολογικών τοπικών συμφερόντων διά της
  ευρείας ευχέρειας της Υπηρεσίας Κτηματολογίου να αναπροσαρμόζει το εμβαδόν των ιδιωτικών
  εκτάσεων με βάση κτηματολογικούς χάρτες που η ίδια η Υπηρεσία καταρτίζει.
 • Βγάζει απ' την εξίσωση την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς της αφαιρεί όλες τις αρμοδιότητες,
  ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της ανεξέλεγκτης διαχείρισης του περιουσιακού στον τόπο μας απευθείας από το κράτος.

Το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε. δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς τόσο η Ολλανδία όσο και η Δανία συνεχίζουν να αντιδρούν με βασικό επιχείρημα τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και των αλβανικών συμμοριών στις δύο χώρες, ιδίως όσον αφορά τη διακίνηση ναρκωτικών και το ξέπλυμα χρήματος.

Η Βόρεια Μακεδονία

Αντίθετα, φαίνεται πως έχουν καμφθεί οι αντιρρήσεις για τη Βόρεια Μακεδονία, με τα Σκόπια να ελπίζουν ότι θα ανοίξει η πόρτα για τις Βρυξέλλες, με πρώτο βήμα την υιοθέτηση σχετικής απόφασης πρότασης από τη σύνοδο της κροατικής προεδρίας στο Ζάγκρεμπ στα τέλη Μαρτίου και πριν από τις επικείμενες εκλογές (12 Απριλίου) στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντίμιτροφ, έχει εντείνει τις συναντήσεις του και σχεδόν ολοκληρώνει τον μαραθώνιο συνομιλιών με Ευρωπαίους ομολόγους του και αύριο θα υποδεχτεί τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος θα επισκεφτεί επισήμως για πρώτη φορά τα Σκόπια. Αύριο επίσης ο κ. Ντίμιτροφ, για τον οποίο υπάρχουν δημοσιεύματα ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής με τον συνασπισμό του Ζόραν Ζάεφ, θα συναντηθεί και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας. Σύσσωμες οι βαλτικές χώρες, αλλά και οι χώρες του Βίζεγκραντ, είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ευρωπαϊκής υποψηφιότητας της Βόρειας Μακεδονίας.