Κορονοϊός Εθνική Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης: Δεν έχουν τελειωμό οι κλήσεις στον τετραψήφιο αριθμό του ΕΟΔΥ από πολίτες που ζητούν να ενημερωθούν για τον κορονοϊό. Ενδεικτικό του συναγερμού που έχει σημάνει στη χώρα μας, είναι ότι μέσα σε 24 ώρες, η Επιτροπή δέχτηκε 15.000 κλήσεις.Υπενθυμίζεται ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 89, με τον 66χρονο που βρίσκεται διασωληνωμένος στην Πάτρα, να είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Συνεδριάζει η ειδική επιτροπή μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Σε εξέλιξη είναι από τις 14:30 στο Υπουργείο Υγείας, η συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, που είναι η βασική επιτροπή της χώρας που εισηγείται μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού. Οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετέχουν στην Επιτροπή θα μελετήσουν τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα.Φαίνεται πως έχουμε ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην κοινότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τυχαία βρέθηκαν τέσσερα περιστατικά σε ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς, όταν πραγματοποιήθηκε ο διπλός εργαστηριακός έλεγχος για γρίπη και κορονοϊό. Είναι και η νέα τακτική που ακολουθείται πλέον σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, όπου για να βρεθούν τυχαία κρούσματα του νέου ιού γίνεται τυχαίος έλεγχος σε ασθενείς που νοσηλεύονται με προβλήματα του αναπνευστικού συστήματος.


Αύξηση των κρουσμάτων σε 2 -3 εβδομάδες

Από την επιδημιολογική καταγραφή προκύπτει ότι υπάρχει διασπορά στη χώρα. Όμως, όπως φαίνεται, πολλοί συμπολίτες μας που μπορεί να εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα, δεν προσέρχονται σε μονάδα υγείας ή δεν δηλώνουν την κατάσταση της υγείας τους στις αρχές. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να προσμετρηθούν.

Ταυτόχρονα επειδή τις πρώτες ημέρες ο κορονοϊός είναι ασυμπτωματικός, θεωρείται δεδομένο ότι έχει μεταφερθεί σε άλλους ανθρώπους. Γι' αυτό άλλωστε οι ειδικοί περιμένουν σε περίπου 2 με 3 εβδομάδες να υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και σε διάφορες περιοχές που μέχρι σήμερα είναι «καθαρές» από τον ιό. Κάτι που άλλωστε δήλωσε και ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.


Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εφιστούν την προσοχή ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι τα τέσσερα νέα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί στην Αθήνα και κανείς δε γνωρίζει ακόμα πως έχουν προσβληθεί. Πρόκειται για τα πρώτα «ορφανά» κρούσματα στη χώρα μας και οι αρχές κάνουν αγώνα δρόμου για την ιχνηλάτησή τους. Σημειώνεται πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εντοπιστεί η πηγή μετάδοσής του ιού. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο κ. Τσιόδρας, κανένα από τα τέσσερα «ορφανά» κρούσματα δεν έχουν ιστορικό. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για άτομα ηλικίας περίπου 60 ετών, τα οποία νοσηλεύονται εδώ και μέρες με πνευμονία και μόλις χθες διαπιστώθηκε ότι έχουν νοσήσει με τον νέο κορονοϊό.

Οκτώ οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε 8 οδηγίες στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας, που εντάσσεται στην καμπάνια με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας». Όπως ανακοινώθηκε, οι συγκεκριμένες συμβουλές εκδόθηκαν σε απόλυτη συνεννόηση με τουπουργείο Υγείαςκαι τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες.

Από την ΓΓΠΠ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

  • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
  • Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
  • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
  • Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
  • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις