Κορονοϊός σχολεία: Την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων –από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως πανεπιστήμια-, για τις επόμενες 14 ημέρες έλαβε η κυβέρνηση, στην προσπάθεια πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Στην ανακοίνωση αυτή προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Τετάρτη και θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες, Αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο, όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας, είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη, σημειώνοντας ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».

Ταυτόχρονα κλείνουν και τα φροντιστήρια με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.Ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει έγκαιρη πρόβλεψη ώστε η χώρα να μην διολισθήσει στα επίπεδα της Ιταλίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην προσπάθεια να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες και να αντέξει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από τη Βιέννη, τόνισε ότι η απόφαση για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ελήφθη για «να προλάβουμε και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα». Σημείωσε ότι τα έκτακτα μέτρα λαμβάνονται «κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», επαναλαμβάνοντας την έκκληση οι ηλικιωμένοι «σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους».

Κάλεσε σε «υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη», υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια κρίση, θα την περάσουμε όλοι ενωμένοι».

Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό που συγκαλεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στις έξι το απόγευμα της Τρίτης.


Ταυτόχρονα, αναμένεται Υπουργική Απόφαση με την οποία θα ανασταλούν επ' αόριστον όλες οι εργασίες και τα ακροατήρια στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Υπάρχει ανακοίνωση της Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης επ' αυτού.


Διαβάστε: Κορονοϊός: «Έσπασαν τα τηλέφωνα» στον ΕΟΔΥ – 15.000 κλήσεις σε 24 ώρες!


Στην ανακοίνωση πέντε νέων κρουσμάτων κορονοϊού προχώρησε το πρωί της Τρίτης το υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας σε 89 τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα πέντε νέα κρούσματα, οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο. Κατά την ίδια ενημέρωση επιβαρύνθηκε σημαντικά η κατάσταση της υγείας του 66χρονου που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο του Ρίου και η κατάστασή του κρίνεται πλέον κρίσιμη.


Διαβάστε: Πέντε νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα – Επιδεινώθηκε η κατάσταση του 66χρονου στην Πάτρα


Απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τους ελέγχους του β´ τριμήνου στα δημοτικά

Οδηγίες για το πώς θα ενημερωθούν οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων/συναθροίσεων σε κλειστό χώρο, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με συγχρωτισμό μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικού προσωπικού, το υπουργείο ενημέρωσε ότι προβλέπονται τα εξής:

 • α) Οι γονείς και οι κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στην Α' και Β ́ τάξη Δημοτικού δύνανται να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους διδάσκοντες προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των τέκνων τους.
 • β) Για τους ελέγχους μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στη Γ', Δ', Ε' και ΣΤ ́ τάξη, οι Σύλλογοι Διδασκόντων, με απόφασή τους, καλούνται να προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραδίδονται οι έλεγχοι προόδου του β ́ τριμήνου σε κλειστό και σφραγισμένο φάκελο στην τσάντα του κάθε μαθητή, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο.

Διαβάστε: Κορονοϊός: Ένας στους χίλιους ασθενείς θα εμφανίσει συμπτώματα μετά την καραντίναΔιαβάστε: Μόσιαλος για κορονοϊό: Η Θεία Κοινωνία θα πρέπει να σταματήσει


Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα

Αναλυτικά:

 • Ισχυρή σύσταση για τηναποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίωνοπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
 • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
 • Πρόβλεψη για ανανέωση τηςσυνταγογράφησηςγια χρόνιους ασθενείς ως και30 Ιουνίουπροκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορονοϊό.
 • Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από1.000 άτομα.
 • Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενοτηλεδιάσκεψης,προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

Πέντε νέα κρούσματα στη χώρα

Οκτώ οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε 8 οδηγίες στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας, που εντάσσεται στην καμπάνια με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας». Όπως ανακοινώθηκε, οι συγκεκριμένες συμβουλές εκδόθηκαν σε απόλυτη συνεννόηση με τουπουργείο Υγείαςκαι τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες.

Από την ΓΓΠΠ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

 • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
 • Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
 • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
 • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
 • Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
 • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
 • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
 • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις