Κορονοϊός κλειστά σχολεία: Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να δοθεί άδεια 15 ημερών σε κάθε γονέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση αφορά σε άδεια 15 συν 15 ημερών, δηλαδή έως 15 ημερών στη μητέρα και έως 15 ημερών στον πατέρα. Οι ημέρες της άδειας θα χορηγούνται σπονδυλωτά ανάλογα με τις ανάγκες. Αναμένεται να εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα με βάση το οποίο ένα μέρος της άδειας θα αφαιρείται από την κανονική άδεια του εργαζόμενου, ενώ το υπόλοιπο τμήμα της άδειας θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο κάνει λόγο για 10 ημέρες από την κανονική άδεια, ενώ τις υπόλοιπες θα τις καταβάλει: α) 10 ημέρες ο εργοδότης, β) 10 ημέρες το κράτος με επιδότηση ΟΑΕΔ.

Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα για 14 ημέρες λόγω του κορονοϊού


Κλειστά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα

Την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων -δημόσιων και ιδιωτικών- όλων των βαθμίδων για 14 ημέρες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια πρόληψης της επέκτασης του κορονοϊού.

Το μέτρο αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια, καθώς η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζήτησε από τον ΕΟΔΥ να κλείσουν τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, καθώς επίσης και πάσης φύσεως εξωσχολικές δομές εκπαίδευσης.Διαβάστε: Κορονοϊός: «Έσπασαν τα τηλέφωνα» στον ΕΟΔΥ – 15.000 κλήσεις σε 24 ώρες!


Ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει έγκαιρη πρόβλεψη ώστε η χώρα να μην διολισθήσει στα επίπεδα της Ιταλίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην προσπάθεια να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες και να αντέξει το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από τη Βιέννη, τόνισε ότι η απόφαση για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ελήφθη για «να προλάβουμε και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα». Σημείωσε ότι τα έκτακτα μέτρα λαμβάνονται «κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», επαναλαμβάνοντας την έκκληση οι ηλικιωμένοι «σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους». Κάλεσε σε «υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη», υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια κρίση, θα την περάσουμε όλοι ενωμένοι».


Απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τους ελέγχους του β´ τριμήνου στα δημοτικά

Οδηγίες για το πώς θα ενημερωθούν οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων/συναθροίσεων σε κλειστό χώρο, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με συγχρωτισμό μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικού προσωπικού, το υπουργείο ενημέρωσε ότι προβλέπονται τα εξής:

 • α) Οι γονείς και οι κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στην Α' και Β ́ τάξη Δημοτικού δύνανται να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους διδάσκοντες προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των τέκνων τους.
 • β) Για τους ελέγχους μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στη Γ', Δ', Ε' και ΣΤ ́ τάξη, οι Σύλλογοι Διδασκόντων, με απόφασή τους, καλούνται να προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραδίδονται οι έλεγχοι προόδου του β ́ τριμήνου σε κλειστό και σφραγισμένο φάκελο στην τσάντα του κάθε μαθητή, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο.

Κλείνουν σχολεία και πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα για 14 ημέρες λόγω του κορονοϊού

Τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν τα εξής μέτρα

Αναλυτικά:

 • Ισχυρή σύσταση για τηναποφυγή μετακινήσεων και ταξιδίωνοπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
 • Αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του επισκεπτηρίου σε μονάδες θεραπείας στα νοσοκομεία.
 • Πρόβλεψη για ανανέωση τηςσυνταγογράφησηςγια χρόνιους ασθενείς ως και30 Ιουνίουπροκειμένου να αποφεύγεται η μετακίνησή τους και η πιθανή έκθεσή τους στον κορονοϊό.
 • Αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από1.000 άτομα.
 • Αυστηρή τήρηση μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε επίσης η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε το ενδεχόμενοτηλεδιάσκεψης,προκειμένου να αποφευχθεί η συνάθροιση.

Πέντε νέα κρούσματα στη χώρα

Οκτώ οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε 8 οδηγίες στο πλαίσιο νέας ενημερωτικής εκστρατείας, που εντάσσεται στην καμπάνια με τίτλο: «Δεν φοβόμαστε – Προστατευόμαστε – Μένουμε σπίτια μας». Όπως ανακοινώθηκε, οι συγκεκριμένες συμβουλές εκδόθηκαν σε απόλυτη συνεννόηση με τουπουργείο Υγείαςκαι τον ΕΟΔΥ και με σκοπό την παροχή έγκυρης ενημέρωσης στους πολίτες.

Από την ΓΓΠΠ τονίζεται ότι, σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορονοϊό COVID-19, τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα (π.χ. χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες κτλ), ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών.

Κατά συνέπεια, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορονοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

 • Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
 • Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
 • Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
 • Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
 • Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
 • Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
 • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
 • Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις