Κορονοϊός Πολεμικό Ναυτικό:«Κόκκινος συναγερμός» στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν στη φρεγάτα «Ύδρα», μετά τη γνωστοποίηση ότι μέλος του πληρώματος είναι συγγενικό πρόσωπο με τον απόστρατο αντιναύαρχο που νοσηλεύεται με κορονοϊό, στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, πρόκειται για υπαξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού ο οποίος εξετάσθηκε και διαπιστώθηκε ότι έχει προσβληθεί από τον ιό. Βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό και ακολουθεί τις προβλεπόμενες οδηγίες.

Όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΝ, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στο προσωπικό του πλοίου, όπως αναφέρουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Να σημειωθεί ότι το ΓΕΕΘΑ,σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, έχει αναλάβει σειρά δράσεων για τηνπρόληψη και την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού που πιθανώςεμφανιστούν σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων:

  • Προσωπικό της Διεύθυνσης Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ και ο εκπρόσωπος λοιμωξιολόγος των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν ως τακτικά μέλη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων, στις επιτροπές και την TaskForceπου έχει συγκροτήσει το Υπουργείο Υγείας.
  • Έχει εκδώσει διαταγές με οδηγίες προς τις Μονάδες – Υπηρεσίες των ΕΔ, που αφορούν στην πρόληψη επέκτασης της επιδημίας.
  • Σε επίπεδο Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθορίστηκαν οι χώροι υποδοχής και νοσηλείας ενδεχομένων κρουσμάτων, έγινε καταγραφή του απαιτούμενου προστατευτικού υλικού και διαπιστώθηκε η επάρκειά του. Πραγματοποιήθηκε επίσης εκπαίδευση και ασκήσεις ετοιμότητας για την αντιμετώπιση ενδεχομένων κρουσμάτων.
  • Συγκροτήθηκε επιτροπή για την παρακολούθηση εφαρμογής των μέτρων και έγιναν ενημερωτικές ομιλίες.
  • Σε ότι αφορά στην κατάταξη των στρατευσίμων, ελήφθησαν επιπλέον μέτρα για την πρόληψη της διασποράς και για το χειρισμό τυχόν κρουσμάτων. Εφ’ όσον απαιτηθεί, τα Γενικά Επιτελεία θα εκδώσουν εξειδικευμένες επιμέρους οδηγίες για την άμεση αντιμετώπιση οιασδήποτε κατάστασης.

Διαβάστε: Κορονοϊός σχολεία: Κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για 14 μέρεςΔιαβάστε: Κορονοϊός Μητσοτάκης: Μέτρα για τη μη εξάπλωσή του ανακοινώνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Την απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων –από βρεφονηπιακούς σταθμούς έως πανεπιστήμια-, για τις επόμενες 14 ημέρες έλαβε η κυβέρνηση, στην προσπάθεια πρόληψης της εξάπλωσης του κορονοϊού. Στην ανακοίνωση αυτή προχώρησε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Το μέτρο αφορά όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.Η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο, Τετάρτη και θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες, Αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο, όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας, είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη, σημειώνοντας ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».Ταυτόχρονα κλείνουν και τα φροντιστήρια με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. (Διαβάστε αναλυτικά).

Μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα θα ανακοινώσει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να υπάρχει έγκαιρη πρόβλεψη ώστε η χώρα να μην διολισθήσει στα επίπεδα της Ιταλίας. Η κυβέρνηση επιδιώκει να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην προσπάθεια να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες και να αντέξει το δημόσιο σύστημα Υγείας.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του από τη Βιέννη, τόνισε ότι η απόφαση για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα ελήφθη για «να προλάβουμε και να μην τρέχουμε πίσω από τετελεσμένα». Σημείωσε ότι τα έκτακτα μέτρα λαμβάνονται «κυρίως για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», επαναλαμβάνοντας την έκκληση οι ηλικιωμένοι «σε αυτές τις συνθήκες να παραμένουν στο σπίτι τους».Κάλεσε σε «υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη», υπογραμμίζοντας ότι «είναι μια κρίση, θα την περάσουμε όλοι ενωμένοι». (Διαβάστε αναλυτικά).

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις