Την ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μετά από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούτε μαθητικές αλλά ούτε και η στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα διεξαχθούν φέτος για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 5 Οκτωβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας. Στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Πέτσας είπε πως με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η παρέλαση δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Βεβαίως, η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς οι καθημερινοί αριθμοί των κρουσμάτων συνεχίζουν να είναι αυξημένοι και τριψήφιοι. Επίσης, δεν θα μπορούσαν να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Υπενθυμίζεται πως ούτε η παρέλαση της 25ης Μαρτίου είχε διεξαχθεί αφού η χώρα ήταν σε lockdown.

Κατά τον Στέλιο Πέτσα, η κατάσταση με τα κρούσματα εμφανίζει εικόνα σταθεροποίησης και όχι επιθετικής αύξησης. “Περιμένουμε τεστ με κινητές μονάδες”, είπε, σημειώνοντας, σε ό,τι έχει να κάνει με το ενδεχόμενο νέων μέτρων ειδικά στην Αττική ότι οποιαδήποτε αποτίμηση αφορά μέτρα που πάρθηκαν πριν από 15 μέρες.

“Σημασία να εφαρμόζουμε τα μέτρα. Έχουν προτείνει ειδικά μέτρα αλλά αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται τέτοιο μέτρο”, είπε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο καθολικής χρήσης μάσκας.

Πέτσας: εγρήγορση και όχι εφησυχασμός

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως είναι ξεκάθαρο ότι τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει ήδη εκδηλωθεί ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων.

Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως το δεύτερο κρούσμα έρχεται “καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο των κλειστών χώρων και των εποχικών ιώσεων”. Αυτός ήταν κι ο λόγος, κατά τον Στέλιο Πέτσα, που “το θέμα απασχόλησε σοβαρά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρότι δεν ήταν στην επίσημη ατζέντα του”.

Η Ελλάδα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξακολουθεί να τα πηγαίνει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. “Παρόλα αυτά χρειάζεται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός, διότι πολύ εύκολα μπορεί η εικόνα να αλλάξει δραματικά.

Τα κρούσματα σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας, όπως τα γηροκομεία, αλλά και σε χώρους εργασίας, όπου η μετάδοση γίνεται με ραγδαία αυξανόμενους ρυθμούς, αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο τη σημασία της ατομικής ευθύνης, της τήρησης των πρωτοκόλλων, της πιστής εφαρμογής των μέτρων που συνιστούν οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία.

Είναι, άλλωστε, ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, αλλά και για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Να συγκρατήσουμε, αλλά και να μειώσουμε τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Να συμπράξουμε όλοι για να σωθούν ζωές”, είπε ο Στέλιος Πέτσας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις