Κορονοϊός Ιερά Σύνοδος:Ανυποχώρητη στις θέσεις της, η Εκκλησία, η οποία ανακοίνωσε νέα μέτρα πρόληψης λόγω κορονοϊού για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Η Ιερά Σύνοδος, μεταξύ άλλων, επαναβεβαιώνει την απόφασή τηςγια την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Ιερών Ναών και την τέλεση σε αυτούς των ιερών ακολουθιών. Αναστέλλεται η λειτουργίατων Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, ως και να αναβληθούν οι διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες.Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε έως τις 29 Μαρτίου τα εξής:

  • Να ανασταλεί η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, των Σχολών Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και Μελέτης Αγίας Γραφής και των άλλων συναφών δραστηριοτήτων, ως και να αναβληθούν οι διάφορες εκδηλώσεις, εκδρομές, αθλητικές δραστηριότητες που έχουν προγραμματισθεί κατά την περίοδο αυτή, ενώ προτρέπει τους νέους να μην παρευρίσκονται σε κλειστούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλοί.
  • Να ανασταλεί η λειτουργία όλων των εκκλησιαστικών ανοικτών δομών, των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών κ.ά., και να μην επιτρέπονται επισκέψεις σε όλες τις κλειστές εκκλησιαστικές δομές των ορφανοτροφείων, των μονάδων ΑΜΕΑ, των Γηροκομείων κ.ά., όπως και να εφαρμοσθούν άμεσα τα μέτρα που αφορούν σε αυτές τις δομές, όπως έχουν ανακοινωθεί από τους δημοσίους υπευθύνους φορείς.
  • Οι Υπηρεσίες της Ιεράς Συνόδου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν για το κοινό, μόνο για μία ώρα ημερησίως κατά τις εργάσιμες ημέρες.
  • Τα συσσίτια της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων να λειτουργήσουν υπό την μορφή της διανομής των πακέτων – γευμάτων και όχι της σίτισης εντός των σχετικών δομών.
  • Να αναθέσει στην Συνοδική Επιτροπή Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας την σύνταξη καταλόγου οδηγιών των απαιτουμένων μέτρων για τα Φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Εκκλησίας και την διά των Ιερών Μητροπόλεων αποστολή τους σε αυτά προς άμεση εφαρμογή.

Επίσης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προτρέπει τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, όπως οι τοπικές εορτές τελούνται λιτώς, μόνον με την παρουσία του οικείου Αρχιερέως κατά την περίοδο αυτή.


Κορονοϊός Ιερά Σύνοδος: «Ο ιός δεν μεταδίδεται με τη Θεία Κοινωνία, θα λειτουργούμε και θα κοινωνούμε»


Αποστάσεις Μητροπολιτών

Οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ενημερώνουν με εγκυκλίους τους πιστούς για το ζήτημα του κορονοϊού, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε και την εκτύπωση ειδικού ενημερωτικού φυλλαδίου και τη διανομή του στους Ιερούς Ναούς. Μεταξύ άλλων, τονίζεται πως όλοι οι πιστοί πρέπει να τηρούν με πολλή προσοχή τους κανόνες υγιεινής που έχει συστήσει η πολιτεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως ορισμένες Μητροπόλεις, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών, κρατούν διακριτικές, πλην εμφανείς, αποστάσεις από την ανακοίνωση που είχε εκδώσει προ ημερών η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, τηρώντας έτσι υπεύθυνη στάση σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, η οποία γνωστοποιεί ότι περιορίζει τις ακολουθίες και ιδίως στους μεγάλους Ναούς, όπου οι συναθροίσεις των πιστών είναι συνήθως πολυπληθείς. Επίσης, ανακοινώνει πως αναστέλλονται μέχρι τέλος Μαρτίου και όλες οι προγραμματισμένες εκκλησιαστικές και ενοριακές δραστηριότητες, κατηχητικές συνάξεις, εκδηλώσεις, ομιλίες κ.λπ., οι οποίες σχετίζονται με συναθροίσεις κοινού, όπως και η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

«Οι υγιείς προσεύχονται για τους ασθενείς από τον Ναό και οι ασθενείς για τους υγιείς και τον εαυτό τους από το σπίτι» επισημαίνει η Μητρόπολη στην ανακοίνωσή της. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «κάθε μέτρο που γκρεμίζει την πίστη και την ελπίδα μας στον Θεό, κάθε τι που προσβάλλει την Θεία Κοινωνία και τα μυστήρια είναι απορριπτέο. Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό». Οι πιστοί προτρέπονται να υποκαθιστούν τις κοινές προσευχές με εντονότερη ατομική προσευχή, κάτι που δεν αποτελεί επιπόλαια καινοτομία, όπως σημειώνει, αλλά είναι απόλυτα συμβατό και με την παράδοση της Εκκλησίας μας, μάλιστα την μοναστηριακή. (διαβάστε αναλυτικά)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις