Έβρος Τουρκία F16:Το μεσημέρι της Τετάρτης ζεύγος τουρκικών F16 πέταξε πάνω από τον Έβρο σε ύψος από 500 έως 10.000 πόδια. Το συμβάν έλαβε χώρα στις 14:50. Παράλληλα, άλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Καλόγεροι στα 26.000 πόδια.Η επιθετική ενέργεια των δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 σημειώθηκε ώρα 14:50 το μεσημέρι της Τετάρτης και οι εισβολείς έφτασαν στο σημείο να κινηθούν μέχρι και μόλις 500 πόδια (περίπου 160 μέτρα!) πάνω από το έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες,τα τουρκικά F-16 που κινήθηκαν πάνω από την ελληνική επικράτεια σε διάφορα ύψη, από τα 10.000 πόδια μέχρι και μόλις 500 πόδια πάνω από το έδαφος, επιχείρησαν να παρενοχλήσουν ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο πετούσε στην ελληνική πλευρά του Έβρου με αποστολή την επιτήρηση των συνόρων για τον εντοπισμό μεταναστών.Η προκλητική ενέργεια των τουρκικών μαχητικών αποτελεί σημαντική ποιοτική κλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας, δεδομένου ότι τα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν να προκαλέσουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην πτήση των πολύ πιο αργών ελικοπτέρων που κινδυνεύουν να τεθούν εκτός παραμέτρων πτήσης.Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα ώρα 15:27, άλλο ζευγάρι τουρκικών F-16 πέταξε σε ύψος 26.000 ποδών πάνω από την νησίδα Καλόγεροι.Από τις αρχές του Μαρτίου, οι Τούρκοι προχώρησαν σε 144 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.


Δείτε το σχετικό βίντεο:


Θωρακίζονται τα σύνορα

Την ίδια ώρα, στην περιοχή καταφτάνουν νέες δυνάμεις που θα παραμείνουν όσο χρειαστεί. Ειδικότερα, οι δυνάμεις στα σύνορα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ενισχύονται με 1.000 άτομα στρατιωτικό προσωπικό, δύο λόχους καταδρομών, 1.000 επίλεκτους αστυνομικούς, 22 κύπριους αστυνομικούς, την ελίτ των κυπριακών δυνάμεων και 600 συνοριοφύλακες της Frontex που θα τεθούν άμεσα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Παράλληλα, στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη με τον αυστριακό καγκελάριο Κουρτς,αναπτύσσονται ειδικά τμήματα από την Αυστρία, όπως επίσης ένα τεθωρακισμένο όχημα, αλλά και από την Πολωνία και την Τσεχία.

Την ίδια ώρα, τα οχυρωματικά έργα στα ελληνικά σύνορα συνεχίζονται. Πέραν των νέων συρματοπλεγμάτων, στο προσεχέςδιάστημα θα κατασκευαστούν σε μήκος 200 χλμ, 11 πυλώνες ύψους 50 μέτρων, στις κορυφές των οποίων θα τοποθετηθούν συμβατικές κάμερες και κάμερες νυκτός. Ο ΟΣΕ παραχωρεί στο στρατό πλέγματα σιδηροτροχιών και μεταλλικούς στρωτήρες για να ενισχυθεί ο φράχτης που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σε δωρεές συρματοπλέγματος προχωρούν και ιδιώτες. Εξάλλου, οι ελληνικές Αρχές έβαλαν μπλόκο σε ακόμη 473 παράνομες απόπειρες εισόδου στην Ελλάδα από τον Έβρο από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης έως και τις 18:00 το απόγευμα, ενώ προχώρησαν και σε μία σύλληψη.


Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Oι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καταγράψει γεγονότα παραβίασης εθνικού εδάφους στον Έβρο

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Δημόσιες καταγγελίες για παραβίαση συνόρων στον Έβρο από τον τουρκικό στρατό και απαγωγή Ελλήνων πολιτών με σκοπό απαιτήσεων για λύτρα», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, γνωστοποίησε ότι «στο πλαίσιο της αποστολής τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καταγράψει γεγονότα παραβίασης εθνικού εδάφους από στρατιωτικό προσωπικό της γείτονος». «Αντιθέτως, επισημαίνεται ότι, όπως καταδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, τα εθνικά σύνορα που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα φυλάσσονται με σθένος, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, ενώ η προάσπισή τους δεν εκπέμπεται απλά ως μήνυμα αλλά ως ρεαλιστική απόδειξη της αποφασιστικότητας της χώρας», κατέστησε σαφές ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις