Κορονοϊός Παιδιά:Ανστην Ταϊβάν υπήρξε εντυπωσιακή αναχαίτιση της πανεπιδημίας οφείλεται στο απλό γεγονός ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε έγκαιραστρατηγική αντιμετώπισης, είχε σαφή και ξεκάθαρη επικοινωνία με τους πολίτες, με αποτέλεσμα οι αρχές και οι πολίτες να δρουν άμεσα και συνεργάζονται στενά.Σε ένα παράλληλο σύμπαν, στην Ελλάδα, η ατομική ευθύνη ως να μην υπάρχει, οι επώνυμοι έχουν το ελεύθερο να διατυπώνουν στους φόλοουερς λάθος πληροφορίες, η επίσημη εκκλησία να στηρίζει φανατικά το δογματικό της συμφέρον και οι πολίτες να μην τηρούν ευλαβικά τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας.

Είναι φυσικό λοιπόν αφού έκλεισαν τα σχολεία, τα παιδιά να βρίσκονται με τις παρέες τους σε κλειστούς χώρουςκαι να βολτάρουν σε εμπορικά κέντρα αντί να περιορίσουν τις εξόδους τους.

Συνοψίζοντας όλα τα ιατρικά δεδομένα,αναφέρουμε τα βασικά και με σαφήνεια διατυπωμένα.

Στα χαρακτηριστικά του ιού, έως τώρα, ισχύουν τα κάτωθι:

  • καμία φυσική ανοσία.
  • κανένα εμβόλιο.
  • ισχυρή μολυσματική δύναμη.
  • μεγάλο ιικό φορτίο σε παιδιά και νεαρά άτομα, μου σημαίνει υψηλή μεταδοτικότητα.
  • ασυμπτωματικη μετάδοση.
  • σε ποσοστό 70% περίπου των ασθενών, η μετάδοση της νόσου μπορεί να διαρκεί πάνω από 20 ημέρες.

Αντιλαμβανόμεθα λοιπόν ότι οCovid-19 είναι εξαιρετικά επικίνδυνος ιός καιόπωςγράφει ο γιατρός, Μανώλης Φραγκάκης: «Στηχώρα μας φαίνεται πως θα έχουμε έξαρση τον Απρίλιο, είμαστε ακόμη δηλαδή στο αρχικό στάδιο, και είθε να παραμείνουμε εκεί».

Αυτό απαιτεί υψηλή αίσθηση της ατομικής ευθύνης, αλλά: Υπάρχουν αρκετοί ασθενείς, ύποπτοι για την νόσο, που δεν αναζητούν ιατρική συμβουλή και βοήθεια, που αποκρύπτουν το ιστορικό τους, φοβούμενοι μην γίνουν στόχος από τα ΜΜΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό στην χώρα και το πως το διαχειρίστηκε ο τύπος, το ραδιόφωνο, η τηλεόραση.

Υπάρχει πλέον βαθιά στη συνείδηση αρκετού κόσμου, όλος αυτός ο κουβάς της συνωμοσιολογίας, που ακόμη και σήμερα τολμά να λέει πως όλα αυτά είναι ένα ψέμα, πως εμβόλιο υπάρχει αλλά το κρατάμε για την ελίτ, πως τα χρωμοσώματα των Ελλήνων είναι ανθεκτικά στον ιό, πως ο ιός είναι η κατάρα του Θεού για να πεθάνουν οι άπιστοι… και συμπεριφέρονται αναλόγως χωρίς να σέβονται τους συνανθρώπους τους που ακολουθούν τις οδηγίες των γιατρών και της επιστήμης.

Υπάρχει κόσμος με επιβεβαιωμένο test θετικό, και με την αυστηρή οδηγία να παραμείνει σπίτι, για να μην γίνει διασπορά του ιού στους γύρω του, ο οποίος εντοπίζεται μετά από λίγες ώρες στα καφενεία και στις πλατείες διατυπώνοντας το κλασικό
«έλα τώρα, τίποτα δεν θα πάθουμε».

Υπάρχει ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που έχει γονατίσει πολύ πριν την εμφάνιση του ιού, το οποίο σε πρωτόγνωρες και επείγουσες καταστάσεις καλείται – ως οφείλει- να ανταποκριθεί. Οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και γενικότερα επαγγελματιών υγείας, καθώς και η ελλιπής υλικοτεχνική υποδομή, καθιστά αυτό – ρεαλιστικά- αδύνατο.

Από την άλλη, όποιος έχει συνομιλήσει με τον ΕΟΔΥ καταλαβαίνει πως στην άκρη της γραμμής δεν βρίσκονται γιατροί, δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση στη διαχείριση των κρουσμάτων, προφανώς και η εργασιακή πίεση είναι τεράστια, όμως σε συνθήκες όπως αυτές, δεν δικαιολογείται καμία λάθος οδηγία. Και δυστυχώς έχουμε πολλές.Δεν μπορεί επίσηςνα είναι ρυθμιστής της Υγείας η Εκκλησία. Την ευθύνη της Δημόσιας Υγείας την έχει το Κράτος, αυτό οφείλει να ορίζει, να δίνει οδηγίες, να προλαμβάνει, να καθοδηγεί, διότι αυτό και θα λογοδοτήσει.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι: Ακούστε τις οδηγίες, εφαρμόστε τις και με οδηγό την λογική και την αλληλεγγύη να προχωρήσουμε.Δεν χρειάζεται πανικός -ο πανικός σκοτώνει εξίσου-, απαιτείται όμως οργάνωση και συμμόρφωση.Δεν είναι ευχή, είναι υποχρέωση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις