66χρονος κορoνοϊός Ελλάδα: Αυτός είναι ο πρώτος θάνατος ασθενούς που μολύνθηκε από τον επικίνδυνο ιό στην χώρα μας, η οποία μετρούσε μέχρι χθες τα μεσάνυχτα 99 κρούσματα. O 66χρονος συνταξιούχος ήταν το ένατο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, ανήκε στις ευπαθείς ομάδες κι εμφάνισε συμπτώματα πνευμονίας μόλις επέστρεψε από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ρίου από το νοσοκομείο Αμαλιάδας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Εκεί, μεταφέρθηκε σε μονόκλινο θάλαμο στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν αρχικά ως ύποπτο κρούσμα για τον κορονοϊό. Στη συνέχεια, είχε μεταφερθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος.

Ποιο είναι το πρώτο θύμα στην Ελλάδα

O 66χρονος Μανώλης Αγιομυργιαννάκης ήταν συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Υπηρέτησε ως καθηγητής και διευθυντής σε σχολεία του Πύργου –Αμαλιάδας-Χαβαρίου Κεραμιδιάς – Γαστούνης και δίδαξε στο Κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου Ήλιδας. Συνταξιοδοτήθηκε μετά από 33 χρόνια εκπαιδευτικής υπηρεσίας. Παράλληλα είχε πολιτική δράση και ως Περιφερειακός Σύμβουλος έκανε σημαντικές παρεμβάσεις για τα μείζονα θέματα που απασχολούν την Ηλεία. Εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1974 και από τότε κατείχε πολλές και καίριες εκλεγμένες θέσεις επί σειρά ετών. Παράλληλα, εκλεγόταν επανειλημμένως στα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών.

Τον Μάϊο του 2014 εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νομό Ηλείας με το ψηφοδέλτιο «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ» του Απόστολου Κατσιφάρα.Διαχώρισε τη θέση του για σειρά ζητημάτων και ανεξαρτητοποιήθηκε. Ήταν επίσης υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 2015 και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον Σεπτέμβριο του 2015 στην Ηλεία. Στις περιφερειακές εκλογές το περασμένο καλοκαίρι, εξελέγη εκ νέου Περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου «Δυτική Ελλάδα Μπροστά».

Η ανακοίνωση του θανάτου του 66χρονου

Ανακοινώνεται ο πρώτος θάνατος από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Το πρωί της 10ης Μαρτίου, ο ασθενής παρουσίασε σημαντική επιδείνωση, που εξελίχθηκε σε πολυοργανική ανεπάρκεια και κατέληξε, πάρα τις γενόμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις, στις 12 Μαρτίου 2020 στις 03:15.

Τα νοσοκομεία αναφοράς είναι τα ακόλουθα:

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

  1. 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  2. 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  3. 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  4. 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  5. 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  6. 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Νοσοκομεία: Μόνο έκτακτα χειρουργεία – Τέλος τα απογευματινά ιατρεία

Το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών των νοσοκομείων που συνεπάγεται η παρουσία του κορoνοϊού στη χώρας, αποφάσισε από σήμερα και μέχρι νεοτέρας να γίνονται μόνο τα έκτακτα χειρουργεία και όσα δεν δύναται να αναβληθούν. Να σημειωθεί ότι, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο ήταν το πρώτο που ανέστειλε όλα τα τακτικά χειρουργεία λόγω κορoνοϊού. Επίσης, μέχρι νεοτέρας αναβάλλονται και όλα τα απογευματινά ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων.

Επίσης σε ισχύ είναι η απαγόρευση του επισκεπτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία. Η απόφαση ελήφθη με γνώμονα τη διασφάλιση της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα, ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρονίου νοσήματος), που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Η απαγόρευση επισκεπτηρίου αφορά και στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, τα Κέντρα αποκατάστασης, τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας και τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.

Aκόμα, δεν επιτρέπεται η παραμονή στις προαναφερόμενες δομές υγείας συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ενώ οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λπ.). Όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός, δίδεται ειδική άδεια.

«Tα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας»

«Ο κόσμος όλος αντιμετωπίζει, πλέον, μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας», είπε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του μετά και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού να κηρύξει πανδημία. Και συμπλήρωσε ότι επειδή «τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας» στόχος του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι «να διασπαρεί η μετάδοση και η διασπορά της νόσου στο χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις» όπως έχει σημειώσει και ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορoνοϊό SARS-CoV-2, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμάται ότι θα νοσήσει το 5-10% του πληθυσμού φέτος από κορoνοϊό, την ώρα που η εποχική γρίπη προσβάλλει το 15% των Ελλήνων. Μέχρι και χθες το απόγευμα είχαν ανακοινωθεί 99 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα τρία μάλιστα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία. Καμία δομή δεν περισσεύει. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του.

Μητσοτάκης για τον κορονοϊό: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας» – Ηχηρό μήνυμα σε εκκλησία [vid]

ΠΟΥ: «Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων και θανάτων»

Η κρίση του κορονοϊού είναι πανδημία, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγεσούς, εξηγώντας ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 118.000 σε 114 χώρες, ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 4.291 άνθρωποι. Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει όλος ο πλανήτης. Ο ΠΟΥ τόνισε ότι παρακολουθεί αδιάκοπα το ξέσπασμα της επιδημίας -που είναι πλέον πανδημία- και ανησυχεί τόσο από το μέγεθος της επέκτασης του, αλλά και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας που έχουν παρατηρηθεί.

ΠΟΥ: Ο κορονοϊός είναι επισήμως πανδημία – «Αναμένουμε αύξηση κρουσμάτων και θανάτων» [vid]

Ο κορονοϊός είναι επισήμως πανδημία

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, οι αριθμοί των κρουσμάτων του Covid19 έξω από την Κίνα έχουν αυξηθεί κατά 13 φορές, ενώ έχουν τριπλασιαστεί οι χώρες που έχουν κρούσματα. Ο Τέντρος Άντανομ Γεμπρεγεσούς τόνισε ότι «τις επόμενες ημέρες αναμένουμε αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, των χωρών όπου υπάρχουν θύματα, αλλά και των θανάτων».

Το απόγευμα της Τετάρτης υπήρχαν παγκοσμίως 121.564 κρούσματα, ενώ οι θάνατοι ανέρχονταν σε 4.373. Στους 66.239 ανέρχονται όσοι θεραπεύτηκαν από τον κορονοϊό.