Έβρος Τουρκία F16:Το μεσημέρι της Τετάρτης ζεύγος τουρκικών F16 πέταξε πάνω από τον Έβρο σε ύψος από 500 έως 10.000 πόδια. Το συμβάν έλαβε χώρα στις 14:50. Παράλληλα, άλλο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Καλόγεροι στα 26.000 πόδια.Η επιθετική ενέργεια των δύο τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 σημειώθηκε ώρα 14:50 το μεσημέρι της Τετάρτης και οι εισβολείς έφτασαν στο σημείο να κινηθούν μέχρι και μόλις 500 πόδια (περίπου 160 μέτρα!) πάνω από το έδαφος.

Η τακτική αυτή χαμηλής πτήσης, εν καιρώ ειρήνης, όπου δεν υπάρχει κάποιο τακτικό όφελος,γίνεται με σκοπό τον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση. Είναι σύνηθες μάλιστα, αν οι ικανότητες του αεροσκάφους το επιτρέπουν, να σπάνε το φράγμα του ήχου σε χαμηλά ύψη, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη θραύση κρυστάλλων. Παρόμοια τακτική εκτελούσαν, πάλι οι Τούρκοι,σε κατοικημένες περιοχές πριν αλλά και κατά την διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο. Επίσης, στην περιοχή του Αιγαίου που γίνονται οι περισσότερες παραβιάσεις, οι κάτοικοι γίνονται μάρτυρες συχνών διελεύσεων της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, με τις γνωστές παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR και του Εθνικού εναέριου χώρου, ενώ το Σεπτέμβριο του 2018 σε νυχτερινή παραβίαση μαχητικά της γείτονος είχαν σπάσει και το φράγμα του ήχου σε χαμηλό ύψος. Στο Έβρο αντίθετα, δεν υπήρχαν μέχρι εχθές περιστατικά παραβιάσεων ή παραβάσεων. Η τελευταία και ίσως η μοναδική περίπτωση που έκαναν υπερπτήση μαχητικά, ήταν τον Ιανουάριο του1993, επί κυβερνήσεως ΚωνσταντίνουΜητσοτάκη, όταν ζεύγος αεροσκαφών στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν την αναχαίτιση από τα Ελληνικά αεροσκάφη, κατευθύνθηκανβόρεια προς την περιοχή του Έβρου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Κινδύνευσε Ελληνικό Ελικόπτερο

Εκτός από προκλητική η χαμηλή πτήση του F-16, ήταν και επικίνδυνη για τους κανόνες ασφαλείας πτήσεων. Στην περιοχή, όπως φαίνεται και στο βίντεο πετούσε στην περιοχή Ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού, το οποίο και παρενόχλησαν με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα. Αυτόπτης μάρτυρας που έζησε την πρόκληση του τουρκικού F-16 που πέταξε πάνω από τον Εβρο. «Κατά τις 14:45 στο σπίτι όπου καθόμασταν εμφανίστηκαν δύο μαχητικά αεροσκάφη από το πουθενά. Ήταν εκκωφαντικός ο θόρυβος, πάνω από τα σπίτια οριακά. Βλέπουμε και το ελικόπτερο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και ξαφνικά αρχίζουν να κάνουν περιστροφές τα αεροπλάνα. Βγαίνουμε έξω και κοιτάμε ότι παρενοχλούν σε πολύ κοντινή απόσταση το ελικόπτερο, με σκοπό φυσικά να το ρίξουν».


Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Oι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καταγράψει γεγονότα παραβίασης εθνικού εδάφους στον Έβρο

Απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Δημόσιες καταγγελίες για παραβίαση συνόρων στον Έβρο από τον τουρκικό στρατό και απαγωγή Ελλήνων πολιτών με σκοπό απαιτήσεων για λύτρα», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, γνωστοποίησε ότι «στο πλαίσιο της αποστολής τους, οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καταγράψει γεγονότα παραβίασης εθνικού εδάφους από στρατιωτικό προσωπικό της γείτονος».

«Αντιθέτως, επισημαίνεται ότι, όπως καταδείχθηκε τις τελευταίες ημέρες, τα εθνικά σύνορα που αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα φυλάσσονται με σθένος, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, ενώ η προάσπισή τους δεν εκπέμπεται απλά ως μήνυμα αλλά ως ρεαλιστική απόδειξη της αποφασιστικότητας της χώρας», κατέστησε σαφές ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις