Διακόσμηση Σπιτιού: Υπάρχει ένα νέο σύνδρομο που οι ψυχαναλυτές πρέπει να αρχίσουν να το θεραπεύουν. Ονομάζεται «σύνδρομο κατωτερότητας σπιτιού». Αυτό το παθαίνουμε όσοι περνάμε πολύ χρόνο διαβάζοντας περιοδικά διακόσμησης ή παρακολουθούμε HGTV. Βομβαρδιζόμαστε από εικόνες όμορφα ανακαινισμένων δωματίων, εξοπλισμένα με έπιπλα και αξεσουάρ αξίας χιλιάδων ευρώ. Στη συνέχεια, καθώς αντιλαμβανόμαστε πως δεμπορούμενα ανταποκριθούμε οικονομικά σε αυτό το είδος ανακαίνισης λόγω προϋπολογισμού, αισθανόμαστε μία έντονη ανεπάρκεια. Νιώθουμε στενάχωρα στην ιδέα ότι θα ζούμε για χρόνια στο ίδιο κουρασμένο περιβάλλον μας.

Ευτυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να ανακαινιστεί ένα σπίτι με δαπάνες που μπορεί να σηκώσει το πορτοφόλι μας. Με προσωπική εργασία και δημιουργικότητα, μπορείτε να δώσετε σε ένα δωμάτιο μια εντελώς νέα εμφάνιση.Κατ΄ αρχάς πρέπει να αφήσετε στην άκρη ισχυρισμούς τύπου «εμένα δεν πιάνουν τα χέρια μου», αν θέλετε να κάνετε το σπίτι σας να φανεί καταπληκτικό, χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία. Μόλις δείτε μερικά υπέροχα δωμάτια, θα συνειδητοποιήσετε ότι μπορείτε να κάνετε το ίδιο. Εξοικειωθείτεμε τεχνικές διακόσμησης και κατασκευών.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ξεχάσετε ότι έχετε δει στην τηλεόραση και στα περιοδικά. Όταν οι διακοσμητές στην τηλεόραση αλλάζουν ένα χώρο, το κάνουν σχεδόν πάντα με τον πιο ακριβό δυνατό τρόπο. Εσείς πρέπει να προσεγγίσετε τις αλλαγές διαφορετικά.Αντί να αλλάξετε τα πάντα, ο στόχος σας πρέπει να είναι να κρατήσετε όσα μπορείτε και να βρείτε τρόπους να κάνετε παλιά αντικείμενα να φαίνονται νέα. Αντί δηλαδή να αγοράσετε ολοκαίνουργια, χρησιμοποιήστε τα ήδη υπάρχοντα με άλλο τρόπο.

Κάντο μόνη σου.Σχεδόν κάθε είδους αναδιαμόρφωση ή ανακατασκευή εργασίας είναι πολύ φθηνότερη, χώρια την ικανοποίηση που θα νιώσετε επιδεικνύοντας ένα έργο που κάνατε με τα δικά σας χέρια. Οι οικονομολόγοι έχουν ένα όνομα γι’ αυτό τον τρόπο, το ονομάζουν «αποτέλεσμα ΙKEA», μετά από το κατάστημα που ειδικεύεται σε έτοιμα έπιπλα.

Αναδιατάξετε τα Έπιπλα.Μπορείτε να αλλάξετε εντελώς την αισθητική ενός δωματίου μόνο με την αναδιάταξη των επίπλων. Για παράδειγμα, αν το πρώτο πράγμα που βλέπετε όταν μπαίνετε στο σαλόνι σας είναι το πίσω μέρος του καναπέ, αυτό το μεγάλο κομμάτι εμποδίζει αυτομάτως την κυκλοφορία. Η απλή μετακίνηση του καναπέ στον αντίθετο τοίχο, δημιουργεί ένα νέο σημείο εστίασης, βελτιώνει τη ροή της κυκλοφορίας και κάνει το δωμάτιο πιο ελκυστικό. Μην υποτιμήσετε καθόλου την τακτική της πλήρους αναδιάταξης.

Σε άλλες περιπτώσεις, το πρόβλημα εστιάζεται όχι στο ότι λείπουν αντικείμενα αλλά ότι έχετε πάρα πολλά εκεί ήδη, που έχουν συσσωρευτεί με το πέρασμα του χρόνου, τα έχει συνηθίσει το μάτι και θεωρείτε ότι είναι αναγκαία. Αντί να φέρετε λοιπόν νέα κομμάτια, αφαιρέστε κάποια. Μετακινήστε τα σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού ή απλά δώσετε τα σε κάποιον που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Χρησιμοποιήστε με διαφορετικό τρόπο τα έπιπλα.Πριν εγκαταλείψετε ένα αντικείμενο ελέγξτε αν μπορείτε να το μετατρέψετε για άλλη χρήση. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομοδίνο ως βάση τηλεόρασης, τα συρτάρια μπορεί να γίνουν βιβλιοθήκη κλπ.. Διαφορετική χρήση των επίπλων σημαίνει αλλαγή της εμφάνισής τους. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάψετε ξανά ένα ξύλινο τραπέζι πριν τον μετατρέψετε σε ένα γραφείο.

Κατάστημα από δεύτερο χέρι.Ακόμα κι αν πρέπει να αγοράσετε ένα νέο κομμάτι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ολοκαίνουργιο. Υπάρχουν πολλά μέρη για να βρείτε μεταχειρισμένα έπιπλα σε πολύ χαμηλότερο κόστος από ό, τι θα πληρώσετε σε ένα εκθετήριο.

Χρησιμοποιήστε τη μαγική λέξη: βάψιμο.Ένας από τους φθηνότερους τρόπους για να μεταμορφώσετε ένα δωμάτιο είναι να το βάψετε, εσείς μόνοι σας. Σε λίγες ώρες, μπορεί να κάνει τα ξεθωριασμένα ή χαραγμένα τοιχώματα να φαίνονται νωπά, ή αλλάζοντας το χρώμα έχετε αμέσως μια διαφορετική εμφάνιση.
Αν το δωμάτιό σας δεν έχει εστιακό σημείο, μπορείτε να προσθέσετε ένα, βάφοντας μία πλευρά τοίχου εντελώς διαφορετικό χρώμα. Εάν μόνο ένας τοίχος είναι βαθύ κόκκινο ή φωτεινό πράσινο ενώ το υπόλοιπο δωμάτιο είναι λευκό ή μπεζ, το ζωντανό χρώμα θα τραβήξει το μάτι. Στον τοίχο αυτό τοποθετήστε έπιπλα και κάδρα στον τοίχο δημιουργώντας μια γκαλερί.

Κάντε το χώρο να δείχνει ψηλοτάβανος. Σε πολλά σπίτια το ταβάνι είναι βαμμένο λευκό για να φαίνεται υψηλότερο. Ωστόσο, εσείς μπορείτε να επεκτείνετε αυτή την αίσθησηεπεκτείνοντας το χρώμα του ταβανιού λίγο πιο κάτω, προσθέτοντας δηλαδή μια στενή λωρίδα του χρώματος περιμετρικά. Αυτό θα κάνει την οροφή να φαίνεται ακόμα πιο ψηλά.

Χρησιμοποιήστε ταπετσαρία.Υπάρχει τεράστια ποικιλία σχεδίων και η ταπετσαρία είναι μια ανθεκτική επιφάνεια που μπορεί να καθαρίζεται ευκολότερα από έναν λερωμένο τοίχο. Βέβαια κοστίζει περισσότερο και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τοποθετηθεί στους τοίχους. Ωστόσο, μπορείτε να περιορίσετε τη χρήση σας σε ένα μικρό χώρο που θέλετε να τον αναδείξετε.

Αλλάξτε υφάσματα. Χρησιμοποιήστε διαφορετικές υφές υφασμάτων. Σε ένα δωμάτιο -συμπεριλαμβανομένων των επίπλων- υπάρχουν κουρτίνες, μαξιλάρια και χαλιά. Μπορείτε να αφαιρέσετε κάποια ή να αντικαταστήσετε με ένα λαμπερό χρώμα αν σας έχουν κουράσει αυτά που έχετε.

Σημασία στη λεπτομέρεια.Οι σχεδιαστές αποκαλούν τη βρύση το «κόσμημα» μιας κουζίνας. Είναι εκπληκτικό πόσο μεγάλη διαφορά μπορεί να κάνει μια μικρή αλλαγή σε ένα δωμάτιο. Η αντικατάσταση ενός υλικού ή αξεσουάρ μπορεί να δώσει μια εντελώς νέα αίσθηση.Αντικαταστείστε λοιπόν τα αδιάφορα πόμολα στις πόρτες με πιο ιδιαίτερα (παραδοσιακό, μοντέρνο, ρουστίκ, βιομηχανικό). Το ίδιο κάντε και με τα χερούλια των ντουλαπιών ή των συρταριών. Μαζί με ένα φρεσκάρισμα του χρώματος είναι πολύ φθηνότερη και ευκολότερη λύση από την αντικατάσταση των ντουλαπιών εντελώς. Επιλέξτε ένα ιδιαίτερο χαλί εισόδου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις