Κορονοϊός Τσεχία: Ο πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, εντείνει τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και ανακοινώθηκαν μια σειρά μέτρων, όπως η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων, το κλείσιμο θεάτρων και κινηματογράφων, η αναστολή θρησκευτικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ, συναυλιών, εκθέσεων και αθλητικών εκδηλώσεων. Τα σχολεία είχαν ήδη κλείσει προ ημερών. Τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν στις 8 το βράδυ, ενώ πολλοί πολίτες θα εργάζονται από το σπίτι τους. Απαγορεύονται, επίσης, οι επισκέψεις σε γυμναστήρια, πισίνες, βιβλιοθήκες.

Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα σε αλλοδαπούς από χώρες υψηλού κινδύνου (Κίνα, Ιταλία, κλπ), παρά μόνο αν έχουν άδεια μόνιμης ή προσωρινής κατοικίας. Στα σύνορα με τη Γερμανία και την Αυστρία θα διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι. Έγιναν, επίσης, αυστηρές συστάσεις προς τους πολίτες, να μην επισκέπτονται χώρες υψηλού κινδύνου, καθώς μετά δεν θα μπορούν να επιστρέψουν πίσω στην Τσεχία. Το flash.gr επικοινώνησε με δύο Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Πράγα, προκειμένου να μας μεταφέρουν τις πρώτες εντυπώσεις από τα αυστηρά μέτρα της τσεχικής κυβέρνησης.«Άλλαξαν τα πάντα- οι τουρίστες εξαφανίστηκαν»

Η δημοσιογράφος Κική Τσιλιγγερίδου τόνισε ότι «η Πράγα έως το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας λειτουργούσε κανονικά, με χιλιάδες τουρίστες στο κέντρο και φυσικά ήταν όλα ανοιχτά. Οι κάτοικοι ήταν γενικά ήρεμοι και μάλιστα πολλοί Τσέχοι πήγαν στην Αυστρία και στη Βόρεια Ιταλία για σκι, καθώς είναι η περίοδος που κλείνουν τα σχολεία για μια εβδομάδα και πηγαίνει ο κόσμος για χειμερινές διακοπές».

Προσθέτει ότι «μολονότι χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς πολύ, δεν είδα κανέναν να φορά προστατευτική μάσκα. Αυτή την εβδομάδα έχουν αλλάξει τα πάντα. Τα σχολεία έκλεισαν πριν από λίγες ημέρες, οι τουρίστες εξαφανίστηκαν. Λιγόστεψε πολύ ο κόσμος που κυκλοφορεί».

Η ανακοίνωση των μέτρων προστασίας ήταν αναμενόμενη, σημειώνει η κ. Τσιλιγγερίδου, τονίζοντας ότι «οι Τσέχοι είναι γενικά εξαιρετικά νομοταγείς και επίσης κατανοούν την αναγκαιότητα των μέτρων». Και προσθέτει: «Ακόμα και οι ιδιοκτήτες των παμπ της πόλης είπαν σε δημοσιογράφους πως κατανοούν ότι είναι απαραίτητο το κλείσιμο, αλλά δεν καταλαβαίνουν αυτό ισχύει μόνο από τις 8 το βράδυ ως τις έξι το πρωί και όχι όλη μέρα».«Τα μέτρα ανακούφισαν τον πληθυσμό»

Ο συγγραφέας Κυριάκος Αθανασιάδης, μιλώντας στο flash.gr, τόνισε ότι «οι Τσέχοι είναι πειθήνιοι, νομοταγείς, γενικώς ήσυχοι άνθρωποι. Ίσως και κάπως μονόχνοτοι. Δεν θα δεις εκδηλώσεις συνηθισμένες σε έναν μεσογειακό τύπο».

Και προσθέτει: «Αν αύριο τους πει κάποιος πως "ο νόμος επιβάλλει να οδηγούμε στο αριστερό ρεύμα κυκλοφορίας", θα το κάνουν: δεν θα κοπεί ούτε ένα πρόστιμο, θα το θυμούνται».

Σε ερώτηση για το εάν υπήρξε πανικός μετά την ανακοίνωση των κρουσμάτων, ο κ. Αθανασιάδης απάντησε: «Όχι, δεν υπάρχουν φαινόμενα πανικού εδώ. Δεν θα δεις ανθρώπους να μαλώνουν για ένα κουτί γάλα. Ίσως να έχουν φροντίσει ήδη από καιρό τις προμήθειές τους. Οι περισσότεροι, άλλωστε, ψωνίζουν χρόνια τώρα μέσω ίντερνετ».

Τα μέτρα πάρθηκαν για να προστατευτούν οι ίδιοι. Γενικώς, αυτό καταλαβαίνουν από τον νόμο: είναι φτιαγμένος για να προστατεύει την κοινότητα, άρα εμένα. Εξ ου και υπακούν. Η επιβολή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης περισσότερο ανακούφισε τον πληθυσμό, παρά τούς γέμισε δέος.

* Οι φωτογραφίες είναι ευγενική προσφορά της κ. Τσιλιγγερίδου προς το flash.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις