Κορονοϊός Κρούσματα: Αυξάνονται τα περιστατικά στην Ελλάδα, καθώς σήμερα Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι 18 νέα κρούσματα έκαναν την εμφάνισή τους, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 117. Όπως είπε ο κ. Τσίοδρας, τα 82 είναι εισαγόμενα, τα 25 είναι επαφές τους, ενώ 10 είναι "ορφανά, δηλαδή δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης. Υπάρχουν ακόμα 15 κρούσματα που διερευνώνται. Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 34 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ συνολικά έχουν γίνει 2.180 έλεγχοι. Εξιτήριο έλαβαν δύο ασθενείς, που ήταν από τα πρώτα κρούσματα. Ο κ. Τσιόδρας, αφού εξέφρασε τη χαρά του, είπε ότι οι δύο αυτές περιπτώσεις θεραπεύτηκαν. Ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, τόνισε: «Δεν αλλάζω το μήνυμα, εξακολουθεί να παραμένει ήπια νόσος».

Ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι τα κρούσματα εντοπίζονται κυρίως στα μητροπολιτικά κέντρα και κατ' εξοχήν στην Αττική, σημειώνοντας ότι η επιδημία βρίσκεται στη χώρα μας, «είμαστε ακόμα στην αρχή, όσο πιο γρήγορα αντιδράσουμε, τόσο λιγότερα θύματα θα έχουμε».


Διαβάστε: Ξεπερνούν τις 127.000 τα κρούσματα, πάνω από 4.700 οι νεκροί – Η γεωγραφική κατανομή


Οι δηλώσεις Τσιόδρα


Νέες απαγορεύσεις

Την αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 ημέρες, όπως επίσης των γυμναστηρίων, των κέντρων διασκέδασης, των θεάτρων και των κινηματογράφων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους η λειτουργία θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «τα μέτρα είναι υπερβολικά προκειμένου να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού και να προστατεύσουμε τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού». Πρόσθεσε δε ότι «ο ιός αυτός από την αρχή συμπεριφέρεται ως πανδημικός ιός»


Ειδικά συνεργεία σε δράση


Διαβάστε: Ποινές φυλάκισης μέχρι και ισόβια για όσους παραβιάζουν τα μέτρα περιορισμού του κορονοϊού


Η εγκύκλιος

Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε στη δημοσιότητα την εγκύκλιο αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός.

Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορoνοϊό

Σας γνωρίζουμε ότι δημοσιεύτηκε η από 11/3/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) (ΦΕΚ Α΄ 55/11.3.2020) με θέμα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του». Με σκοπό την ενημέρωση των εργαζομένων και των υπηρεσιών σε ό,τι αφορά την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό COVID-19, τις απαραίτητες ενέργειες και τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του ιού, σας γνωρίζουμε κατά λόγο αρμοδιότητας τα εξής:

Α. ΑΔΕΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ

  • Πεδίο εφαρμογής

Σύμφωνα με το άρθρο 5 της σχετικής ΠΝΠ, στο πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων εμπίπτουν οι εξής: Υπάλληλοι, που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, οι οποίοι εφεξής θα αναφέρονται για τους σκοπούς της παρούσας ως υπάλληλοι του Δημοσίου.

  • Άδεια ειδικού σκοπού για φροντίδα των τέκνων

Σε περίπτωση που υπάλληλοι του Δημοσίου έχουν τέκνα που φοιτούν σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και σχολικές μονάδες, των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά, βάσει υπουργικών αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση των διατάξεων της από 25.2.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 42) «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού», και ειδικότερα τέκνα που

φοιτούν έως και την τάξη της Γ΄ Γυμνασίου, δύνανται να απουσιάζουν από την υπηρεσία τους για το χρονικό διάστημα αναστολής της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στις οποίες φοιτούν τα τέκνα τους.
Για κάθε τέσσερις (4) ημέρες απουσίας για τον ανωτέρω σκοπό:

  • οι τρεις (3) ημέρες καταγράφονται από την αρμόδια υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας όπου φοιτά τέκνο του/της υπαλλήλου και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλονται αποδοχές και
  • η μία (1) ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος κάνει χρήση της εν λόγω ειδικής άδειας είτε συνεχόμενα είτε διακεκομμένα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες Προσωπικού για την αιτιολόγηση της συγκεκριμένης ειδικής άδειας απουσίας, θα υπολογίζουν την άδεια ανά τετραήμερο χρήσης, οπότε και η μία εκ των τεσσάρων συνολικά ημερών απουσίας θα αποτελεί κανονική άδεια. Σε περίπτωση που χωρίς υπαιτιότητα του υπαλλήλου, ιδίως σε περίπτωση που λήξει η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ο υπάλληλος έχει λάβει λιγότερο των τεσσάρων ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, οπότε και δεν είναι δυνατός ο υπολογισμός ανά τετραήμερο, οι ως άνω μία (1) έως τρεις (3) ημέρες απουσίας αποτελούν άδεια ειδικού σκοπού.


Έκκληση Κικίλια

Δηλώσεις για το νέο κορονοϊό έκανε από το υπουργείο Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα της μάχης. «Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε κατάσταση πανδημίας», είπε. Και σχολίασε:«Η μάχη θα κριθεί στο πώς θα ανταποκριθούμε ως πολίτες. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές». «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειάζεται γιανα προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας». Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σεγιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να κάνουν αίτηση για να προσληφθούν στο ΕΣΥ. Όπως επισήμανε, πρόκειται να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Διαβάστε Αναλυτικά

Επίταξη

Σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών προσανατολίζεται το υπουργείο Υγείας ώστε τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει η μεταφορά των ασθενών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία με μη λοιμώδη νοσήματα, προκειμένου να παραμείνουν στο ΕΣΥ μόνο οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία για τον κορονοϊό. Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τους φορείς των ιδιωτικών κλινικών και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις. Στη σύσκεψη λαμβάνονται μία σειρά από αποφάσεις, όπως ο αριθμός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα επιταχθούν για την αντιμετώπιση του επείγοντος και πώς αυτά θα αμειφθούν από το κράτος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα σταματήσουν οι χειρουργικές επεμβάσεις στις ιδιωτικές κλινικές και θα γίνονται μόνο οι επείγουσες, όπως προβλέπεται και για τα δημόσια νοσοκομεία. Διαβάστε Αναλυτικά


Έχασε τη μάχη ο 66χρονος

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου, μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε να κρατηθεί στη ζωή, δεν τα κατάφερε και απεβίωσε στις 03:15 τα ξημερώματα της Πέμπτης.Αυτός είναι ο πρώτος θάνατος ασθενούς που μολύνθηκε από τον επικίνδυνο ιό στην χώρα μας, η οποία μετρούσε μέχρι χθες τα μεσάνυχτα 99 κρούσματα. Ο 66χρονος συνταξιούχος ήταν το ένατο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, ανήκε στις ευπαθείς ομάδες κι εμφάνισε συμπτώματα πνευμονίας μόλις επέστρεψε από την εκδρομή στους Αγίους Τόπους.

Διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ρίου από το νοσοκομείο Αμαλιάδας με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Εκεί, μεταφέρθηκε σε μονόκλινο θάλαμο στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν αρχικά ως ύποπτο κρούσμα για τον κορονοϊό. Στη συνέχεια, είχε μεταφερθεί σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος.Διαβάστε: Κορονοϊός: Δείτε που μπορείτε να κάνετε το τεστ – Πόσο κοστίζει


Τα νοσοκομεία αναφοράς είναι τα ακόλουθα:

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Στα παραπάνω νοσοκομεία έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις