Κορονοϊός Καραντίνα: Οι Έλληνες καλούμαστε, ατομικά και συλλογικά, να συμμετέχουμε ενεργά σε μία καθημερινή μάχη που μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολη, εξαντλητική αλλά το κυριότερο: ενάντια σε έναν εχθρό που είναι αόρατος, τον ιό SARS-CoV2. Για να μη φοβούνται οι πολίτες, πρέπει να καταλάβουν. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής κάθε προληπτικού μέτρου εξαρτάται από το βαθμό που οι πολίτες αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητά του.

Στην Ιατρική επιστήμη, η μελέτη των ιών και των τρόπων συμπεριφοράς τους γίνεται από Ειδικούς Λοιμωξιολόγους και τις ομάδες εργασίας τους. Τι ξέρουμε από τα μέχρι τώρα δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα για τον νέο κορονοϊό;⦁ Είναι σημαντικό οι πολίτες που ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους:

Ασυμπτωματικοί φορείς μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο σε άλλα άτομα που θα νοσήσουν, δεδομένο που αποδεικνύεται από πρόσφατη επιστημονική ανακοίνωση που αφορά σε περιστατικό που αρκετοί επιστήμονες θεωρούν ως την πρώτη μετάδοση του ιού στην Ευρώπη, στις 19 Ιανουαρίου 2020. Πηγή: ΕΔΩ

⦁ Μαθαίνουμε από τα λάθη των άλλων:

Στην περίπτωση της Κίνας, τους πρώτους 2 μήνες, που ήταν και η περίοδος της αρχικής έξαρσης της επιδημίας, η νόσος διαδόθηκε τάχιστα σε όλη την επικράτεια. Οι ασθενείς παρουσιάζονταν συχνά χωρίς πυρετό, ενώ μεγάλο ποσοστό αυτών δεν είχαν παθολογικά ευρήματα στην απεικονιστική παρακλινική εξέταση (ακτινογραφία θώρακος).

⦁ Μας αφορά όλους:

Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 47 έτη, ενώ το 41,9% των ασθενών ήταν γυναίκες. Πηγή: ΕΔΩ

⦁ Την ίδια περίοδο, και μέχρι να αλλάξει ο ορισμός της νόσου, υπήρχαν πολλά αδιάγνωστα περιστατικά που κυκλοφορούσαν ελεύθερα στην κοινότητα. ( 1ο γράφημα)

⦁ Σε όσες χώρες του κόσμου οι κρατικές υγειονομικές αρχές καθυστέρησαν να πάρουν αυστηρά μέτρα απομόνωσης, η εξάπλωση του ιού ήταν ραγδαία. Ενώ αντιθέτως σε όσες πήραν έγκαιρα μέτρα περιορισμού («καραντίνας»), η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη. (2ο γράφημα)

* Πηγή γραφικών παραστάσεων:


* Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ανησυχητικές αναφορές στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για καθυστέρηση και κακό συντονισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, στη λήψη μέτρων κατά της εξάπλωσης της επιδημίας για την πολιτεία της Ουάσιγκτον, καθώς και διαμαρτυρίες για ανεπαρκείς ελέγχους για τον κορονοϊό και άλλες ελλείψεις σε υλικά, ενώ μέχρι χθες σε αυτή την πολιτεία είχαν ανακοινωθεί συνολικά 366 κρούσματα COVID19, με 29 θανάτους.


⦁ Οι μήνες που διανύουμε, μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία, είναι οι πιο κρίσιμοι:

Δεδομένα από τα αποτελέσματα κλινικών μελετών αναφέρουν ότι η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη του κορονοϊού, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας την περιορίζει. Φυσικά, το παραπάνω μοντέλο μελέτης πρέπει να επιβεβαιωθεί στην κλινική πράξη. Όσο πιο καλά τα πάμε τώρα, τόσο πιο εύκολο θα είναι μετά. Πηγή: ΕΔΩ

⦁ Η εμπειρία της Κίνας μας δείχνει το δρόμο:

Οι Κινέζοι απέδειξαν ότι, μέχρι να εφαρμοστούν στις 23 Ιανουαρίου 2020 οι περιορισμοί και η απαγόρευση στις μετακινήσεις πληθυσμού από και προς την επαρχία της Wuhan, η επιδημία είχε ήδη εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Κίνα.

Η παραπάνω απαγόρευση μεμονωμένα, είχε πολύ μικρή επίδραση στην εξάπλωση της επιδημίας προς την υπόλοιπη Κινεζική επικράτεια.

Ενώ αρχικά το μέτρο της ταξιδιωτικής απαγόρευσης που αφορούσε την επαρχία της Γουχάν μείωσε τη διεθνή εξάπλωση της νόσου, μετά από 2-3 εβδομάδες παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων εκτός Κίνας, από άλλες εστίες.

Το μοντέλο μελέτης απέδειξε ότι ακόμα και αν περιοριστούν τα ταξίδια από και προς την πληττόμενη περιοχή ως και 90%, έχει ελάχιστο αποτέλεσμα, εκτός εάν συνδυαστεί με παρεμβάσεις στη δημόσια υγεία και μεταβολές στις συνήθειες συμπεριφοράς των πολιτών, που μειώνουν τη μεταδοτικότητα της νόσου.

Ακόμα και μετά την από 23 Ιανουαρίου 2020 εφαρμογή ισχυρών περιορισμών απαγόρευσης ταξιδιών από και προς την Κίνα, μεγάλος αριθμός ατόμων που είχαν εκτεθεί στον SARS-CoV-2, ταξίδευαν σε διεθνείς προορισμούς, χωρίς να έχουν ανιχνευθεί.
Πηγή: ΕΔΩ

«Αν γνωρίζεις τον εχθρό σου, όπως γνωρίζεις τον εαυτό σου, δεν έχεις ανάγκη να φοβάσαι το αποτέλεσμα 100 μαχών» – Η Τέχνη του Πολέμου, Sun Tzu, (τέταρτος ή έκτος αιώνας προ Χριστού).

Μη φοβάστε τον κορονοϊό, πάρτε τις σωστές αποφάσεις, για εσάς και τους αγαπημένους σας!

#μένωστοσπίτι

Σταμάτιος Γ. Παπασάββας
Ιατρός.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις