Κορονοϊός Αλβανία:Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας,Έντι Ράμα, μεανάρτηση του στο facebook, ανακοινώνει ότι ουσιαστικά κλείνουν τα σύνορα της χώρας του με την Ελλάδα, με εξαίρεση την μεταφορά εμπορευμάτων, με φόντο τις εξελίξεις από το μέτωπο του φονικού ιού.Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά από το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020, στις 10.00 το πρωί,σταματούν οι μετακινήσεις από και προς την Ελλάδα», τόσο αεροπορικά και ακτοπλοϊκά, όσο και οδικώς με λεωφορείο.Όπως διευκρινίζει ο Ράμα, «όπως και με την Ιταλία, η μεταφορά εμπορευμάτων θα συνεχιστεί κανονικά». «Φόβος όχι, προσοχή ναι!», είναι η φράση που χρησιμοποιεί στο τέλος του μηνύματός του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει με τους αλβανούς υπηκόους οι οποίοι ταξίδεψαν στην Αλβανία αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να παραμένουν αυτή τη στιγμή «εγκλωβισμένοι». Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 ανακοινώθηκε πως σε περίπτωση κατά την οποία διαπιστωθεί ότι άτομα που βρέθηκαν στην Ιταλία και την Ελλάδα την τελευταία βδομάδα και δεν έχουν μπει αυτοβούλως σε καραντίνα, θα τιμωρούνται με πρόστιμο 5.000 ευρώ και δε θα επιτρέπεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αν δεν πληρώσουν το πρόστιμο.

Διαβάστε: Κορονοϊός Μέτρα: Κλείνουν εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες – Στα 190 ανέρχονται τα κρούσματαΔιαβάστε: Κορονοϊός 2020 Ευρώπη: «Η γηραιά ήπειρος είναι το επίκεντρο της πανδημίας», λέει ο ΠΟΥ – Πάνω από 5.000 νεκροί

Στην Αλβανία έχουν κλείσει καφετέριες και ρεστοράν, καθώς και άλλα πολυσύχναστα αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα στην πρωτεύουσα τα Τίρανα και το Δυρράχιο και ακόμα ότι στις δυο αυτές μεγαλύτερες πόλεις θα σταματήσει η μεταφορά πολιτών με μέσα μαζικής συγκοινωνίας.Τα σουπερμάρκετ έδειξαν ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση του κόσμου σε τρόφιμα και τα φαρμακεία σε μάσκες. Την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020διπλασιάστηκε ο αριθμός των επίσημων κρουσμάτων κορονοϊού στην Αλβανία, με τους ασθενείς να ανέρχονται στους 23, ενώ μια 73χρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο βόρειο νομό Κουρμπίν πιθανολογείται ότι πρόκειται για το δεύτερο θύμα του ιού στη χώρα. Η κυβέρνηση εντείνει τα προληπτικά μέτρα στη χώρα.Ο Έντι Ράμαανακοίνωσε ότι αναμένεται επιδείνωση της κατάστασης τις επόμενες ώρες και μέρες και έστειλε προσωπικά μηνύματα στους πολίτες με τις οδηγίες προφύλαξης από τον κορονοϊό.

Ταυτόχρονα, ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από το Σάββατο 14 Μαρτίου 2020 στις 6 το πρωί τοπική η ώρα και μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 15 Μαρτίου 2020, στις πόλεις Τίρανα, Δυρράχιο, Λέζια, Σκόδρα, Λιούσνια, Φίερι και Αυλώνα. Θα κυκλοφορούν μόνο ασθενοφόρα και εξουσιοδοτημένα μεταφορικά αυτοκίνητα.Επίσης, το Σάββατο δεν θα λειτουργήσει όλη διοίκηση. Διακόπτουν την λειτουργία και όλες οι επιχειρήσεις Fasson και Call Center.

Η αλβανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανακοίνωσε με τη σειρά της τη διακοπή των αγώνων στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα. Στις πόλεις έγινε ακόμη πιο αισθητή ηπαρουσία της αστυνομίας, ενώ μπλόκαενισχυμένα από το στρατό αναπτύσσονται κυρίως σε συνοριακές διαβάσεις.Μέτρα από τις θρησκευτικές κοινότητες

Μετά από την ηγεσία της μουσουλμανικής και ρωμαιοκαθολικής θρησκευτικής κοινότητας στην Αλβανία,προέβη σε ανακοίνωση προληπτικών μέτρων κατά του κορονοϊού και η Ιερά Σύνοδος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας.Σε σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Αλβανίας, αναφέρεται ότι στα προληπτικά μέτρα των πρώτων ημερών για την αναστολή των προγραμμάτων κατήχησης για όλες τις ηλικίες, καθώς και των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σε όλα τα ορθόδοξα εκκλησιαστικά ιδρύματα, προστίθενται νέα μέτρα που θα διαρκέσουν μέχρι και τις 3 Απριλίου.Η Ορθόδοξη Εκκλησία ζητάει από τους πιστούς να αποφεύγεται οποιαδήποτε επαφή, καθώς και επαφές με αντικείμενα της εκκλησίας. Ανακοινώνει ότι αναστέλλονται όλες οι καθημερινές λατρευτικές τελετές, ενθαρρύνοντας και προτρέποντας τους πιστούς να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα από τα σπίτια τους, ή να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες από το Ραδιόφωνο της Αναστάσεως και την διαδικτυακή πύλη της Αρχιεπισκοπής. Σε ό,τι αφορά το Μυστήριο της Εξομολόγησης, αυτό θα συνεχιστεί, τηρώντας ωστόσο τις αποστάσεις προστασίας από τη διάδοση του υιού. Επίσης, η Εκκλησία αναστέλλει την οργανωμένη μαζική συσίτιση των απόρων, αντικαθιστώντας την με αποστολή πακέτων στον καθένα.Όλες οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές κατά τη διάρκεια της ημέρας για προσωπική προσευχή, αλλά μόνον η Θεία Λειτουργία της Κυριακής θα τελείται, όπως επίσης και η Θεία Κοινωνία, η οποία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «αποτελεί πηγή ζωής και θεραπείας».

Όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα, σε μια πριν από μέρες κατ' ιδίαν συνάντηση με τους ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα, είχε ζητήσει την άμεση συνδρομή τους για την λήψη προληπτικών μέτρων κατά του κορονοϊού. Να σημειωθεί ότι ηκαθολική Εκκλησία στη χώρα ανακοίνωσε ότι διακόπτει μέχρι τις 3 Απριλίου όλες τις δραστηριότητες της, θρησκευτικές και δημόσιες και καλεί τις ενορίες να εφαρμόσουν με τους πιστούς συστήματα εξ αποστάσεως. Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσε και η Επιτροπή Μουσουλμάνων της Αλβανίας. Τέλος, η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Τίρανα ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις συνεντεύξεις για χορήγηση θεωρήσεων στους Αλβανούς πολίτες, όπως και κάθε άλλη δημόσια υπηρεσία εκτός από τις υπηρεσίες σε όφελος των Αμερικανών πολιτών στη χώρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις