Κορονοϊός Εγκυμοσύνη:Καθώς οι περιπτώσεις του covid-19 συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο, όλοι μας ενθαρρύνουννα λάβουμε προφυλάξεις για να αποφύγουμε την μόλυνση, είτεπλένονταςτα χέρια μας, είτε αποφεύγοντας μη απαραίτητα ταξίδια ή εργασίεςαπό το σπίτι . Αλλά τί γίνεται με τις έγκυες; Και είναι τα μωρά τους σε κίνδυνο;

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες είναι σχετικά περιορισμένες. Οι έγκυες στην Κίνα οι οποίες διαγιγνώσκονται με τον κοροναϊό θεραπεύονται σε καθορισμένα νοσοκομεία και ο μικρός αριθμός δημοσιευμένων αναφορών τέτοιων περιπτώσεων καλύπτει μόνο μερικές δεκάδες άτομα. Ωστόσο, οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι ο covid-19 μπορεί να μην χτυπήσει υπερβολικά τις έγκυες γυναίκες ή τα νεογνά τους.

Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή η εγκυμοσύνη καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου. Επιπλέον, στα μεταγενέστερα στάδια της εγκυμοσύνης, το κύημα και η μήτρα μπορούν να αρχίσουν να επηρεάζουν κι άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων. Ως αποτέλεσμα, ορισμένες περιοχές των πνευμόνων καθίστανται λιγότερο ικανές να κυκλοφορούν τον αέρα, αφήνοντάς τους πιο επιρρεπείς σε λοίμωξη.

Ορισμένα είδη λοίμωξης μοιάζουν να θέτουν το έμβρυο σε κίνδυνο. Οι παρατεταμένοι, υψηλοί πυρετοί κατά την εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο, έχουν συνδεθεί με μερικές γενετικές ανωμαλίες. "Με οποιαδήποτε ιογενή λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το έμβρυο κινδυνεύει από αποβολή, θνησιμότητα, περιορισμό ανάπτυξης, δυσπλασίες", λέει ο David Baud στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Lausanne στην Ελβετία.

Αλλά μια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από τον Yalan Liu στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong της Κίνας και τους συναδέλφους της καλύπτει τέσσερις γυναίκες που έχουν μολυνθεί από τον ιό όταν γεννήθηκαν τα τέσσερα μωρά τους. Και οι τέσσερις γυναίκες ήταν ασθενείςμε τον ιό όταν γέννησαν. Αλλά και τα τέσσερα μωρά γεννήθηκαν υγιή, χωρίς συμπτώματα.

Ένα μωρό είχε ήπια προβλήματα με την αναπνοή, αλλά αποκαταστάθηκε καλά μετά από λίγες ημέρες θεραπείας. Δύο είχαν εξανθήματα αλλά αυτά εξαφανίστηκαν εντός 10 ημερών χωρίς θεραπεία. Τρία από τα μωρά εξετάστηκαν για τον ιό – κανένα από αυτά δεν το είχε.Μια άλλη μελέτη, που καλύπτει εννέα γυναίκες που γέννησαν10 βρέφη, αναφέρει περισσότερα αποτελέσματα. Εννέα μωρά επέζησαν και κανένα δεν βρέθηκε θετικό για τον νέο κορονοϊό, τα έξι γεννήθηκαν με δύσπνοια και δύο είχαν πυρετό.

Άλλες αναφορές ήταν πιο καθησυχαστικές, λέει ο Pat O'Brien, αντιπρόεδρος του Royal College of Obstetricians and Gynecologists (RCOG) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μία έκθεση που κάλυπτε 15 γυναίκες που είχαν covid 19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν βρήκε στοιχεία ότι οι γυναίκες είχαν χειρότερα συμπτώματα από τις γυναίκες που δεν ήταν έγκυες. "Στην παρούσα έκθεση, οι έγκυες γυναίκες πέτυχαν μια καλή ανάκαμψη χωρίς τη χρήση αντιικών φαρμάκων" ανέφεραν οι Ιατροί.

Μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε η μελέτη, 11 από τις γυναίκες είχαν γεννήσει και κανένα από τα μωρά τους δεν γεννήθηκε μολυσμένο."Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής", λέει ο O'Brien, ο οποίος συνέταξε τη νέα οδηγία του RCOG σχετικά με το covid-19 κατά την εγκυμοσύνη, που δημοσιεύθηκε στις 9 Μαρτίου. "Αλλά είμαστε απελπισμένοι για περισσότερες πληροφορίες." Οι οδηγίες θα ενημερώνονται τακτικά καθώς θα διατίθενται περισσότερες πληροφορίες,

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις