Κορονοϊός Κοζάνη: Τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά στο Βόϊο της Κοζάνης τίθενται από σήμερα, Δευτέρα, σε απομόνωση.Όπως έγινε γνωστό, μεγάλο μέρος των κατοίκων παρουσιάζει ήπια συμπτώματα κορονοϊού.Πλέον απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τα χωριά.

Περιμετρικά θα υπάρχει αστυνομική δύναμη και θα επιτρέπεται μόνο η διέλευση φορτηγών τροφοδοσίας υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Εστία μόλυνσης εκτιμάται ότι είναι ένα καφενείο που είχε γίνει ένα μνημόσυνο. Σύμφωνα, επίσης, με τον δήμαρχο Βοΐου, μεταξύ 60 κατοίκωνβρέθηκαν 10 κρούσματα.


Υπενθυμίζεται ότι ο 90χρονος που κατέληξε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδαςόπου νοσηλευόταν, καταγόταν από τηΔαμασκηνιά Βοΐου. Σε σοβαρή άλλα σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης, ο γιος του και σε λίγο καλύτερη κατάσταση η νύφη του. Ο ηλικιωμένος είχε απευθυνθεί αρχικά στο Κέντρο Υγείας Τσοτιλίου και στησυνέχεια απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς στο ΤΕΠ. Στη συνέχεια έγινε εισαγωγή του στην Παθολογική κλινική με συμπτώματα πνευμονίας. Μετά την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ του έγιναν εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στο κορονοϊό.

Ένα άλλο περιστατικό, ένας 78χρονος κι αυτός από τηΔαμασκηνιά Βοΐου που νοσηλευόταν από τις 8 Μαρτίου στην Παθολογική Κλινική του Μαμάτσειου με συμπτώματα πνευμονίας, ανέφερε κάποια στιγμή στους γιατρούς ότι είχε επαφή με τον 90χρονο. Του έγιναν αμέσως εξετάσεις και διαπιστώθηκε και αυτός ότι είναι θετικός στον κορονοϊό.


Ευρεία σύσκεψη

Νωρίτερα σήμερα, σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου και που συμμετείχαν οι δύο βουλευτές, οι τρεις δήμαρχοι, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Καστοριάς, συμφωνήθηκε να σταλεί επιστολή στον ΕΟΔΥ, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο υπουργείο Υγείας και στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπου θα τονίζεται η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της Καστοριάς προκειμένου να ανακοπείη εξάπλωση του ιού που απέχει σε ποσοστά από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος «έχουμε 2 θανάτους από την Καστοριά και 14 κρούσματα κορονοϊού, γεγονός που μας ανησυχεί αρκετά για τις επόμενες ημέρες». Τόνισε ότι ζητάμε να εξεταστεί σοβαρά η περίπτωση «να κηρυχθεί ο νομός σε καραντίνα με επιχειρησιακό σχέδιο τέτοιο που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού».

Ακούστε τι είπε ο κ. Σαββόπουλος στον sentra kastorias

Ο κ. Σαββόπουλος όπως και ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης εξέφρασαν την αγωνία τους για το γεγονός ότι στο νοσοκομείο του νομού «υπάρχουν αρκετά κρούσματα κορονoϊού σε Ιατρούς και νοσηλευτές». Eπεσήμαναν ότι αυτό «δημιουργεί δυσπιστία και ανησυχία στους πολίτες άλλα και πρόβλημα στο ίδιο το προσωπικό» και ζήτησαν από τον ΕΟΔΥ να προβεί άμεσα σε εξετάσεις όλου του προσωπικού του νοσοκομείου.

Παράλληλα ζήτησαν την άμεση πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού ήακόμη τημετακίνηση του από άλλες μονάδες της περιοχής και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πορεία των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα αφού έως σήμερα η Καστοριά έχει 14 κρούσματα σ’ έναν πληθυσμό 42.000 κατοίκων, όπου οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις