Προσφυγικό Λέσβος:Άλλος ένας τάφος μπήκε χθες στηΛέσβο με νεκρό ένα παιδί μέσα στον καταυλισμό που κάηκε εχθές στηΜόρια. Άλλοι 64 τάφοι έχουν σκαφτεί για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που πνίγηκαν διασχίζοντας το Αιγαίο. Μόνο σε 27 από αυτούς υπάρχει όνομα.
Οι άλλοι έχουν επιγραφές όπως «Άγνωστο αγόρι, 7 ετών No.40», «Άγνωστο αγόρι, 12 ετών, No,171», «Άγνωστο βρέφος, No 571». Η τραγωδία του να είσαι πρόσφυγας, να είσαι αυτός που χάνει το όνομα. Η αγωνία αυτών που σε περίμεναν ή να μην σε αναζητά κανείς γιατί τους έχασες όλους.

Βαρύτατες οι ευθύνες της κυβέρνησης που με τρεις μήνες συμπληρώνει 1 χρόνο, οι έτοιμοι από καιρό, ήταν ανέτοιμοι εκτός από ανέντιμοι. Απλά οι άριστοι, αποδείχθηκαν άχρηστοι. Ο χρόνος έχει παγώσει στην Μόρια στις 7 Ιουλίου 2019κι ακόμη δεν γνωρίζει κανείς ούτε οι ίδιοι τι θέλουν να κάνουν, γιατί δεν ξέρουν τι θέλουν ή τι πρέπει να κάνουν. Γιατί αν δεν ξέρεις τι θες, δεν γνωρίζεις και τι πρέπει να κάνεις.

Η κυβέρνηση σα να έχει σηκώσει ψηλά τα χέρια, αλλά οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στηΜόρια (και στα άλλα νησιά) συνεχίζουν να ζουν, στην πλήρη εγκατάλειψη. Σταμάτησαν να φροντίζουν το ΚΥΤ της Μόριας, γιατί είχαν σκοπό να τους μεταφέρουν στην ενδοχώρα, οπότε ήταν οικισμός προς εγκατάλειψη. Μετά άλλαξαν άποψη και είπαν ότι θα τους μετακομίσουν σε κλειστά κέντρα, σε άλλη περιοχή του νησιού, οπότε πάλι δεν θεώρησαν σωστό να ασχοληθούν με την φροντίδα της διαμονής. Κι όλα αυτά μεταξύ, "του καταργούμε τουπουργείο", "επανιδρύουμε το υπουργείο", "τους πάμε στην ενδοχώρα", "δεν δίνουμε άσυλο", "στέλνουμε τα ΜΑΤ", "δέρνουμε τους κατοίκους", "τα παίρνουμε τα ΜΑΤ", "στέλνουμε τον υπουργό", "δεν μιλάμε με τον εκλεγμένο δημοκρατικά περιφερειάρχη γιατί έκανε χειρονομία στονπρωθυπουργό". Και το αποτέλεσμα η Μόρια να είναι υπό διάλυση, με ελάχιστο προσωπικό, που δεν καλύπτει τις ανάγκες. Οι οκτάμηνες συμβάσεις των εργαζόμενων του ΚΥΤ μπορεί να παρατάθηκαν στα τέλη Ιανουαρίου, όμως μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενοι δεν έχουν κληθεί να αναλάβουν τα καθήκοντά τους.

Η Μόρια έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, ακροδεξιές ομάδες κάνουν πογκρόμ κατά των εθελοντών των ΜΚΟ, βιαιοπραγώντας και καίγοντας το σχολείο στο Καρά Τεπέ με την ανοχή των τοπικών εκπροσώπων του Κράτους, καθώς ανακοινώνουν μέσω FB τις επιθέσεις και δεν παρεμβαίνει κανείς από το συντεταγμένο Κράτος να τους εμποδίσει.

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στον ελαιώνα της Μόριας, από την αποχώρηση των ΜΚΟ. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες.Οι περισσότεροι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει, είτε λόγω της βίας, είτε τώρα λόγο τουφόβου μεταφοράς του ιού κορονοϊού που ήρθε και στην χώρα μας.Η απομόνωση τους έχει κι ένα καλό καθώς μέχρι και σήμερα επιβεβαιωμένο κρούσμα από τον καταυλισμό των προσφύγων δεν υπάρχει. Αν όμως υπάρξει, πράγμα πολύ πιθανόν να συμβεί τις επόμενες μέρες ή και ώρες, τότε θα ζήσουμε άλλη μία τραγωδία.

Και η τραγωδία θα είναι διπλή και για τους κατοίκους που εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση, καθώς το νοσοκομείο της Μυτιλήνης λειτουργεί ήδη στα όρια του, πόσο μάλλον αν υπάρξει κρούσμα του ιού! Η Μόρια ως κατάσταση δραματική έχει επιμελώς εξαφανιστείαπό τα ΜΜΕ.Η Μόρια απλά δεν υπάρχει…Σήμερα, πάνω από 20.000 πρόσφυγες και 900 ασυνόδευτοι ανήλικοι, παραμένουν στον χώρο, χωρίς πρόσβαση σε ένδυση, ιατρικές υπηρεσίες, χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτες.
Η κυβέρνηση, εγκαταλείποντας τον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας, εγκατέλειψε ένα ολόκληρο νησί.Χτες κάηκε ένα παιδάκι. Ο κύριος Μηταράκης εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια, αλλά πέραν αυτού, ουδέν. Και τώρα τι κάνουμε; Απλά περιμένουν το επόμενο ατύχημα για να επανεκφράσουμετα ειλικρινή μαςσυλλυπητήρια;


Έχουν απομείνει δίπλα τους σχεδόν μόνοντόπιοι εθελοντές που χαρακτηριστικά λένε: "Εμείς είμαστε εδώ. Παρόντες στις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες μιας απάνθρωπης πολιτικής, που δεν σέβεται τον άνθρωπο, ούτε τον Λέσβιο, ούτε τον ξένο, εκτίοντας την κοινή μας κάθειρξη, προσπαθώντας να παραμείνουμε πάνω απ’ όλα άνθρωποι".