Κορονοϊός νησιά: Ηπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου Μαίρη Διαμάντη υπογραμμίζει πως όσοι ετεροδημότες και αλλοδαποί έχουν εξοχικό στο νησί, θα πρέπει να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους όσο διαρκεί η περίοδος των μέτρων για τον κορονοϊό. Σε ενδεχόμενη ανάγκη, επισημαίνει, το τοπικό σύστημα υγείας θα είναι δύσκολο να αντεπεξέλθει και να εξυπηρετήσει επιπλέον κόσμο. «Ακούμε μέρες τώρα από συναδέλφους και φίλους στα άλλα νησιά και κυρίως των Κυκλάδων, να εκφράζουν την ίδια αγωνία.

Εμείς, εδώ στη Σκόπελο, δεν έχουμε τόσους γιατρούς για να καλύψουμε τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν λόγω της πανδημίας του Covid-19. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση και μπορούν να έρθουν στο νησίαλλοδαποί και Έλληνες από άλλα μέρη. Ήδη, ορισμένοι το πράττουν. Υπάρχει, όμως, το ενδεχόμενο -άθελά τους- και αυτοί να μεταφέρουν τον ιό», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,η κ.Διαμάντη.

«Στόχος μας και θέληση όλων είναι να ξεπεράσουμε γρήγορα την κρίση και να επανέλθουμε στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς. Να είμαστε ασφαλείς και να μπορούν όσοι επιθυμούν να μας επισκέπτονται και να απολαύσουν τις ομορφιές των νησιών μας. Με αίσθημα ευθύνης για τους συμπολίτες μας και ολόκληρη την κοινωνία, ζητάμε από την Πολιτεία να λάβει επιπλέον μέτρα για τα νησιά μας και να ενισχύσει τη στελέχωση των υποδομών υγείας. Επίσης ζητάμε από τους συνανθρώπους μας να μείνουν στα σπίτια τους και να συνδράμουν στη μη εξάπλωση του ιού», πρόσθεσε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου.


Απόβαση Αθηναίων από το λιμάνι της Ραφήνας στις Κυκλάδες

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία έρευνας του protagon.gr, με βάση την οποία, προκύπτει απόβαση Αθηναίων και κατοίκων αστικών κέντρων προς τα νησιά των Κυκλάδων, με σκοπό να προφυλαχθούν, επειδή εκεί μέχρι σήμερα δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη κρούσματα κορονοϊού.


Καταγράφεται αύξηση από 45% έως 100% στις αφίξεις στα νησιά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων, κανένα νησί δεν διαθέτει την απαραίτητη δομή για την αντιμετώπιση περιστατικών. Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμεναρχείο Άνδρου, ο μέσος όρος κίνησης κατά τη χειμερινή περίοδο –όπως αυτός προέκυψε από στοιχεία Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2019– ήταν περίπου 160 επιβάτες και 30 οχήματα τις καθημερινές, τόσοι έφταναν με τα δρομολόγια από τη Ραφήνα στο νησί.

Την προηγούμενη Τρίτη, όταν ανακοινώθηκε δηλαδή ότι κλείνουν τα σχολεία, ο αριθμός των επιβατών που έφτασαν στην Άνδρο ήταν 220 και τα οχήματα 48. Την Τετάρτη –την πρώτη ημέρα κλεισίματος των σχολείων και με την έναρξη της άδειας ειδικού σκοπού– οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 100% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης χρονιάς: 313 επιβάτες πάτησαν το πόδι τους στο νησί μαζί με 74 αυτοκίνητα.

Εκείνη την ημέρα το φαινόμενο της μετακόμισης των Αθηναίων σε νησιά των Κυκλάδων καταγράφηκε και με φωτογραφίες: όπως φαίνεται στην ανάρτηση της ιστοσελίδας ParianosTypos.gr, το πλοίο «Θεολόγος», που εκτελεί το δρομολόγιο Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος γέμισε, ενώ κάποια αυτοκίνητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα έμειναν εκτός. Την Πέμπτη έφτασαν στην Άνδρο από Ραφήνα άλλοι 275 επιβάτες με 60 οχήματα. Δηλαδή, μέσα σε τρεις ημέρες αποβιβάστηκαν στο νησί τουλάχιστον 320 περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019.

Από τα στοιχεία του Λιμεναρχείου Άνδρου φαίνεται επίσης ότι τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα ο μέσος όρος της προηγούμενης χρονιάς διαμορφωνόταν στους 220 επιβάτες με 60 αυτοκίνητα. Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020 και πάλι παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του 50% με 320 αφιχθέντες και 73 οχήματα. Το Σάββατο επίσης αυξημένα τα νούμερα: 275 επιβάτες με 76 αυτοκίνητα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις