Μένουμε Σπίτι: Γαλακτομπούρεκο φρέσκο, μεαφράτη κρέμα που τρέμει και μοσχοβολά λεμόνι ή βανίλια, με κριτσανιστό φύλλο και με το σιρόπι του να στάζει σαν κεχριμπάρι… Ένα γλυκό που δεν μπορείς να του αντισταθείς.Παρόλο που οι περισσότεροι νομίζουμε ότι η καταγωγή του είναι ελληνική κι ότι ως γλυκό ανήκειξεκάθαρα στην ελληνική κουζίνα,προέρχεται από το αραβικό «attir», περιοχή της ευρύτερης μέσης Ανατολής.Επίσηςυπάρχει κι ένα μικρό μπέρδεμα με το όνομά του. Από το 1788, υπάρχουν μαρτυρίες ότι οι Οθωμανοί έφτιαχναν γλυκά με πολλά φύλλα που έμοιαζαν με τα«γκατό φεγγιέτ»των Γάλλων.Το περίεργο είναι ότι παρόλο που για τον όρο «φύλλο» χρησιμοποιείται διεθνώς η ελληνική λέξη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η καταγωγή του φύλλου είναι τουρκική. Τι σημασία έχει όμως, εμείς το αγαπάμε από όπου κι αν κρατούν οι ρίζες του.


Κουτάλι, κουταλάκι μου, ποιό είναι το καλύτερο;

Για το γαλακτομπούρεκο υπάρχουν διάφορες συνταγές και τρόποι παρασκευής, καθώς και μεγέθη κομματιών.Συνήθως εμείς αγαπάμε τη συνταγή που έκανε η μητέρα ή η γιαγιά αλλά κάποια εξ ίσου νόστιμα κι ακόμα νοστιμότερα κυκλοφορούν στα ζαχαροπλαστεία. Αυτή τη μάχη του καλύτερου γαλακτομπούρεκου της αγοράς, την δίνει ο αγαπημένος μάγειρας τουflash.grΓιάννης Μπουροδήμος. Πάσχα έρχεται και πρέπει να ξέρουμε. Διότιτο Πασχαλιάτικο τραπέζι «οφείλει να κλείνει με το μαχαίρι να σπάει το φύλλο και να βυθίζεται στην κρέμα του γαλακτομπούρεκου. Δεν ταιριάζει σοκολάτα μετά το αρνί. Ο ουρανίσκος χρειάζεται κάτι σιροπιαστό αλλά ταυτόχρονα και κρεμώδες». Ποιο είναι λοιπόν αυτό που έχειφύλλο ολόχρυσο και κρέμα, μπόλικη-μπόλικη και βελούδινη;



Συνταγή
Εμείς σας δίνουμε και μία συνταγή του Άκη Πετρετζίκη, διότι οι περισσότεροι και οι περισσότερες τον προτιμάτε, για να κάνετε σπίτι, τώρα που δεν κυκλοφορείτε έξω, τη δική σας προσπάθεια.

ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι

800 γρ. ζάχαρη
450 γρ. νερό
1 στικ κανέλας
φλούδα από 1 λεμόνι
75 γρ. μέλι
Για την κρέμα

4 αυγά μεσαία
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
500 γρ. γάλα πλήρες 3,5% λιπαρά
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. βανίλια σιρόπι ή 2 βανιλίνες
170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. βούτυρο
220 γρ. βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
1 συσκευασία φύλλα κρούστας ή φύλλα Βυρητού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το νερό, 1 στικ κανέλας, τη φλούδα από το λεμόνι (όχι το λευκό μέρος), ανάβουμε τη φωτιά και περιμένουμε 1-2 λεπτά ίσα ίσα να διαλυθεί η ζάχαρη. Με το που πάρει μια βράση, κουνάμε με το κουτάλι να ελέγξουμε αν έχει διαλυθεί η ζάχαρη. Το μείγμα πρέπει να είναι διαφανές. Τότε ρίχνουμε το μέλι, αφαιρούμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.

Για την κρέμα:Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα αυγά και τη μισή ζάχαρη. Πρέπει το μείγμα μας να αφρατέψει καλά. Χτυπάμε για 3-4 λεπτά. Στο τέλος το μείγμα που θα έχουμε θα μοιάζει με μια ελαφριά μαρέγκα.

Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε την κρέμα, το γάλα και την άλλη μισή ζάχαρη, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. σιρόπι βανίλιας και βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει μία βράση.
Με το που δούμε μπουρμπουλήθρες, ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι που να πήξει καλά το μείγμα μας για 3-4 λεπτά.

Όταν το σύρμα αφήνει σημάδια στο μείγμα τότε σημαίνει ότι έχει πήξει και είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο.
Με μία κουτάλα ή μαρίζ, αφαιρούμε όλο το μείγμα των αυγών και το τοποθετούμε σε ένα μπολ.

Στον ίδιο κάδο του μίξερ, τοποθετούμε το μείγμα της κατσαρόλας (την κρέμα μας) και χτυπάμε για 4-5 λεπτά για να κρυώσει καλά το μείγμα.
Σταματάμε και ελέγχουμε. Το μείγμα μας πρέπει να είναι χλιαρό.
Ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά στον κάδο του μίξερ και πολύ απαλά ομογενοποιούμε, ανακατεύοντας σιγά σιγά με μία κουτάλα. Το μείγμα είναι έτοιμο.
Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα ή σε μία κατσαρόλα.
Ανοίγουμε το φύλλο μας και με το πινέλο μας βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 25×35 ή 35×40, ώστε να πάει παντού το βούτυρο.

Ρίχνουμε το 1ο φύλλο μέσα και ραντίζουμε με μπόλικο βούτυρο από πάνω, δεν το ακουμπάμε στα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε τη ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 5 φύλλα. Πιέζουμε ελαφρώς τα φύλλα μας – όχι πολύ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, την απλώνουμε και γυρνάμε τα φύλλα μας από μέσα. Ραντίζουμε με βούτυρο και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα την ίδια διαδικασία με πριν. Δεν ξεχνάμε να ραντίζουμε με βούτυρο τα φύλλα μας.Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο προσεχτικά από πάνω, κλείνουμε τις άκρες, πιέζουμε με το πινέλο μας τις άκρες προς τα μέσα και το αλείφουμε με βούτυρο καλά. Σφραγίζουμε ουσιαστικά το γαλακτομπούρεκο.

Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε 10-12 κομμάτια, στη συνέχεια κόβουμε ελαφρώς και ρίχνουμε μέσα όλο το βούτυρο.
Ψήνουμε για 1-1,5 ώρα.Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο και ρίχνουμε από πάνω το κρύο σιρόπι που ετοιμάσαμε στην αρχή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις