Κορονοϊός:Χτυπά την εμπροσθοφυλακή, που είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα της Δημόσιας Υγείας και πλέον φουντώνουν οι αντιδράσεις ενώ αυξάνονται τα κρούσματα στον κλάδο.Σύμφωνα με τονπρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, περισσότεροι από30 εργαζόμενοι στα νοσοκομείανοσούναπό τον κορονοϊό, ενώ όσοι βρίσκονταισε καραντίνα ξεπερνούν τα 300 άτομα.Ο ίδιος κατήγγειλε ότιτο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με κορονοϊό αντί να μπει σε καραντίνα εξυπηρετεί κανονικά τους ασθενείς και μάλιστα ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Στονοσοκομείο «Αλεξάνδρα»δύο γιατροίνοσούν και δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Η μία γιατρός είναι στον τεχνητό νεφρό. Είναι δυνατόν με ανθρώπους που αιμοκαθαρίζονται να υπάρχει γιατρός και να μην έχει βγει σε καραντίνα; Να θέτουν σε κίνδυνο και τους ίδιους και τους ασθενείς;… Χθες στονοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός»στο τμήμα του μαγνητικού τομογράφου, 20 συνάδελφοι βγήκαν σε καραντίνα γιατί υπήρξε κρούσμα, ενώ 21 συνάδελφοι είναι σε καραντίνα στην κλινική ΩΡΛ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Άγιος Σάββας
Ο «Άγιος Σάββας»έχειπέντεκρούσματα, τέσσερα σε εργαζόμενους που συναναστρέφονται με καρκινοπαθείς στον μαστογράφο και έναν στο ακτινολογικό.Ο ίδιος ο πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου Αγ.Σάββας,Κ. Καταραχιάς,έκανε έκκληση σήμερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, για τα μέτρα ασφαλείας. «Δεν δίνουν μάσκες στο προσωπικό.Πρέπει όλοι οι άνθρωποι που κυκλοφορούν στο νοσοκομείο να φορούν μάσκες». Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το πόσοι υγειονομικοί είναι θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρχει τεστ του κορονοϊού για το προσωπικό στα νοσοκομεία «Δίνουμε τη μάχη ανεξάρτητα των περικοπώναλλάτην ίδια στιγμήδεν θα κλείσουμε τα στόματά μαςγια τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή».

Όπως καταγγέλλει και η νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Παμμακάριστος Μάρθα Μαρκοπούλου: «πάμε σαν τα πρόβατα στη σφαγή». Η ίδια, αναφορικά με την απόφαση για μείωση των ημερών καραντίνας στους υγειονομικούς, εάν υπάρχει υποψία έκθεσης στον ιό από 14 σε 7 ημέρες, επεσήμανε ότι «θα πηγαίνουμε σχεδόν ασθενείς να διασπείρουμε τον ιό».

Στον ΑΝΤ1 μίλησε και ο γιατρός από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, Ηλίας Σιώρας, ο οποίος τόνισε ότι «από το πρωί σήμερα έχουν έρθει περίπου 8 συνάνθρωποί μας μεταξύ των οποίων και άνθρωποι του προσωπικού (σ.σ. του νοσοκομείου) με ύποπτα συμπτώματα. Όταν έχουμε γενική εφημερία μπορεί να έρθουν και 80. Τις καθημερινές όταν δεν έχουμε εφημερία μπορεί να έρθουν 30.

Μεταξύ αυτών είναι αρκετοί συνάδελφοι. Είμαστε εκτεθειμένοι σε κίνδυνος διότι στη γενική εφημερία υπάρχει πιθανότητα να αναμιχθεί ένας μολυσμένος με μη μολυσμένο. Στην κορύφωση της μάχης το προσωπικό είναι λίγο. Πρέπει να είμαστε υγιείς για να κάνουμε και τον κόσμο καλά».
Την ίδια ώρα έρχονται στη δημοσιότητα νέα κρούσματα υγειονομικών. Συγκεκριμέναεπτάάτομα -κυρίως μέλη της Διοίκησης – τουνοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, ενώ εξετάζεται πόσα άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου θα μπουν σε καραντίνα. Οι δε χώροι της Διοίκησης έκλεισαν για απολύμανση και παράλληλα έχει αρχίσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των κρουσμάτων.

Σε καραντίνα επίσης τίθενται 10 εργαζόμενοι τουνοσοκομείου «Αγία Όλγα»καθώςτρειςεξ αυτών βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Επιπλέον και ηειδικευόμενη γιατρόςστη Χειρουργική Κλινική του πανεπιστημιακούνοσοκομείου Ιωαννίωνβρέθηκε θετική.
Τοπρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα εντοπίστηκε και στο νοσοκομείο Καλαμάτας. Πρόκειται γιαγιατρότου νοσοκομείου ο οποίος τέθηκε σε απομόνωση, στο σπίτι του. Τέλος υπενθυμίζεται ότι την περασμένηΚυριακήεξέπνευσε ο 53χρονος εργαζόμενος στονοσοκομείο Καστοριάςπου νοσηλευόταν με βαριά πνευμονία στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Οι υγειονομικοί που είτε νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα εργάζονται στα εξής νοσοκομεία: Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο», Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ), Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις