Κορονοϊός Ελλάδα: Την απόφαση να σταματήσουν όλες οι επιβατικές πτήσεις στην Ελλάδα από το βράδυ της Κυριακής επίκειται να λάβει και να ανακοινώσει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την απόφαση θα εξαιρεθούν συγκεκριμένες πτήσεις cargo που αφορούν στην τροφοδοσία.

Η σχετική συζήτηση έγινε το πρωί της Πέμπτης, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Γι΄αυτόν τον σκοπό έγιναν διερευνητικές επαφές με τις αεροπορικές εταιρείες, με τη Fraport, την ΥΠΑ και ετέθη το ερώτημα αν θα έπρεπε να δοθεί διορία μιας ή τριών ημερών πριν σταματήσουν οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα.

Οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, και οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό, πιθανόν και στο σημερινό τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Νέο διάγγελμα από τον πρωθυπουργό το απόγευμα για τις εξελίξεις της πανδημίας

Κορονοϊός: Κλείνουν όλα τα ξενοδοχεία στη χώρα μας

Τι ισχύει

Ειδικό έντυπο το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας, πτήσης, λόγους ταξιδιού, αλλά κυρίως τηλέφωνα και τόπο διαμονής συμπληρώνουν πλέον οι επιβάτες των πτήσεων που φτάνουν στην Ελλάδα πριν μπουν στο αεροπλάνο στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για το νέοκορωνοϊ'.

Αμέσως μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα παραδίδουν το έντυπο στους υπεύθυνους και εν συνεχεία λαμβάνουν ένα άλλο με οδηγίες για τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν στη διάρκεια της 14ήμερης υποχρεωτικής καραντίνας.

Μάλιστα σε περίπτωση παράβασης των όρων της καραντίνας, στους «ανυπάκουους» επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα 5.000 ευρώ, σύμφωνα με μία από τις τελευταίες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Εξάλλου οι αρμόδιες αρχές προβαίνουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και όπου διαπιστώνουν παραβιάσεις της υποχρεωτικής απομόνωσης θα βεβαιώνονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.