Κορονο-βιβλία: Οι ψυχολόγοι προτείνουν να μην ξεκινάμε και να μην κλείνουμε την ημέρα μας, διαβάζοντας ή ακούγοντας κορονο-ειδήσεις. Κι όταν ενημερωνόμαστε να εμπιστευόμαστε σοβαρές πηγές ενημέρωσης. Διότι όπως λένε και οι γιατροί «παράλληλα με τον κοροναϊό, είναι μια καταιγίδα από ψεύτικα "κορονο-νέα"της παραπληροφόρησης».Μένουμε λοιπόν στο σπίτι αλλά φροντίζουμε να απέχουμε, για το καλό της ψυχικής μας υγείας, από τον βομβαρδισμό των ειδήσεων.

Αφιερώνουμε κάποιες ώρες παρακολουθώντας ταινίες ή διαβάζοντας βιβλία. Εμείς επιλέξαμε και σας προτείνουμε μερικούς τίτλους ιδανικούς για να αποσπάσουν το μυαλό σας από την επικαιρότητα, έστω μια δύο ώρες την ημέρα. Αν δεν έχετε αυτούς τους τίτλους μπορείτε να τα αγοράσετε ηλεκτρονικά.Τα βιβλία που σας προτείνουμε είναι συνειδητά επιλεγμένα διότι απορροφούν τον αναγνώστη. Επίσης είναι άξια λόγου, επιτυχημένα, σοβαρά αλλά δεν καταθλίβουν. Αντιθέτως αναπτερώνουν την διάθεση μας ή αποσπούν το ενδιαφέρον μας από τον βομβαρδισμό των ειδήσεων.

Ώρα να γνωρίσετε τονΠάκο ΙγνάσιοΤάιμποII.Γεννημένος στο Χικόν της Ισπανίας, αλλά πολιτογραφημένος Μεξικανός, ο συγγραφέας γράφει πάντα με την ίδια χρωματιστή παραφορά που χαρακτηρίζει τα μέρη του, τον επαναστατικό οίστρο και απέραντο χιούμορ. ‘Οποιον τίτλο και να επιλέξετε έχει ενδιαφέρον. Εμείς προτείνουμε το «Ανήσυχοι Νεκροί». Αν δεν είστε εξοικειωμένος με τη γραφή του, απλά διαβάστε τις πρώτες 5 σελίδες και μετά θα σας πάει η ιστορία μόνητης.

Όποιος δεν αγάπησε την αστυνομική λογοτεχνία, ήρθε η ώρα να την αγαπήσει. Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία στην κατηγορία αυτή που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από άλλης κατηγορίας αναγνώσματα.Αν αναζητάτε ένα ελληνικό αστυνομικό ανάγνωσμα που δεν θα μπορείτε να το αφήσετε από τα χέρια σας μέχρι να το τελειώσετε, ε λοιπόντο βιβλίο του δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα, «Μία φυσιολογική ζωή»,είναι πάνω από ιδανικό. Δεν είναι τυχαίο ότι σάρωσε σε πωλήσεις την περασμένη χρονιά. Αφηγείται με ορθοπεταλιά μια ζωή που ξεκινά από τα παιδικά και φτάνει ως την μακρινή Κίνα. Κι εμείς καθώς το διαβάζουμε μένουμε με ανοιχτό στόμα.

Ο Ζωρζ Σιμενόν είναιmust.Αναλαμβάνει να διηγηθεί μια υπόθεση αλλά δεν είναι αυτή που έχει σημασία. Σημασία έχουν όλα τα άλλα που τυλίγουν την υπόθεση. Χαρακτήρες, παραστάσεις, σχέσεις… Ο Σιμενόν μπορεί να σας πιάσει από τη μύτη και να σας αναγκάσει να διαβάσετε τα εκατοντάδες βιβλία που έχει γράψει. Μιας και μένουμε σπίτι σας προτείνουμε«Οι άγνωστοι μέσα στο σπίτι».

Αν θέλετε να ανακαλύψτε εγχώρια, δυνατά ταλέντα, ο Κώστας Μουζουράκης είναι ένα από αυτά. Γράφει με ένα καταπληκτικό τρόπο που είναι σα να συμμετέχεις σε όλα όσα διαβάζεις. Τρως τη βροχή και γίνεσαι λούτσα, τα σωθικά σου ανάβουν από το πολύ αλκοόλ, και οι ήρωες σφηνώνονται στο μυαλό σου. Το «Κακό Χαρτί» θα μπορούσε να γίνει τέλεια αστυνομική ταινία.

Σε μυθιστορήματα υπάρχουν άπειρες επιλογές, αλλά στην παρούσα φάση σας προτείνουμε να μην διαβάσετε την Πανούκλα του Καμύ. Μπορεί να είναι στην κορυφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας ο συγκεκριμένος τίτλος, μπορεί να είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ (όχι λόγω πανεπιδημίας κορονοϊού αλλά και λόγω πανεπιδημίας νεοναζιστών ιδεών), προτιμότερο όμως να διαβάσετε την αυτοβιογραφία του παρά την Πανούκλα. Αντ΄ αυτού σας συστήνουμε τομυθιστόρηματης Ντέλια Όουενς «Εκεί που τραγουδάνε οικαραβίδες».Περπατώντας ήδη την έβδομη δεκαετία της ζωής της, κι αφού προηγουμένως οι μοναδικές συγγραφικές απόπειρές της ήταν τρίαmemoirαπό τις επιστημονικές εμπειρίες της στην Αφρική, εμφανίστηκε στη λογοτεχνία πιο έτοιμη από ποτέ. Αυτό το βιβλίο θα μείνει στα χέρια σας μέχρι να το τελειώσετε.

Ασχέτως αν σιχαίνεστε την πολιτική αξίζει όσο τίποτε να διαβάσετε ένα βιβλίο με τρία μέτρα τίτλο: «Πολιτική, Λογική και Έρωτας, η ζωή του Ζαν Βαν Χάιγενουρτ». Μυθιστόρημα δεν είναι, ιστορικό ντοκουμέντο ακριβώς δεν είναι, προσωπογραφία μάλλον είναι, αλλά το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ανάγνωσμα μεγάλης αξίας το οποίο διαβάζετε μονορούφι. Της επιτυχημένης διεθνώς συγγραφέως Ανίτας Φέφερμαν.

Ξεκινήστε με κάποιο από αυτά που σας προτείνουμε και θα επανέλθουμε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις