Κορονοϊός ΕΟΦ: Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν επιστήμονες σχετικά με την υδροχλωροκίνη. Πρόκειται για φάρμακο που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και λαμβάνεται από ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία συμβάλει στη μάχη κατά του κορονοϊού.Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, «ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση παρουσιάζει το φάρμακο Plaquenil με τη δραστική ουσία υδροχλωροκίνη, μετά από δημοσιεύματα ότι ίσως βοηθά στην θεραπεία του covid-19, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά».

Μάλιστα, ο ΠΦΣ με επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) ζητά «την χορήγηση με συνταγή φυλασσομένη επί διετία, όπως έχει γίνει για το TAMIFLU και για τα άλλα αντιϊκα φάρμακα». Αναφέρει ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος πολύ σύντομα να μην μπορούν να προμηθευτούν το παραπάνω σκεύασμα, ασθενείς που το έχουν πραγματική ανάγκη και να διακόψουν τη θεραπεία τους με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία τους.

Δείτε τι είπε, μιλώντας στο Open TV, ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δ. Κούβελας


Αλλάζει ο τρόπος διάθεσης

Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), κατόπιν σημερινής γνωμάτευσης του Επιστημονικού Συμβουλίου Εγκρίσεων του Οργανισμού, η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο του ΕΟΦ, «ο τρόπος διάθεσης του προϊόντος PLAQUENIL ορίζεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό. Ιατρική συνταγή φυλασσόμενη επί διετία».


Στη Θεσσαλονίκη ζητούν φάρμακο με χλωροκίνη

Σημαντική έλλειψη στην παρακεταμόλη παρατηρείται στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια ώρα οι πρώτες ελλείψεις εμφανίζονται στο φάρμακο Plaquenil, που ούτως ή άλλως είναι περιορισμένης διαθεσιμότητας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιο Ευγενίδη, πολίτες έτρεξαν να προμηθευτούν το φάρμακο αυτό μετά τις πρώτες ανακοινώσεις για θετικά αποτελέσματα στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Ο ίδιος εξήγησε ότι η δραστική ουσία του Plaquenil είναι η χλωροκίνη, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές είναι ευεργετική σε ασθενείς με κορονοϊό. Ο κ. Ευγενίδης τόνισε πως το φάρμακο δεν έχει εξαντληθεί ακόμα από τα ράφια αλλά έχει περιοριστεί σημαντικά. Πλέον χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, καθώς πρέπει να προστατευτούν άνθρωποι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζονται το συγκεκριμένο φάρμακο: «Το Plaquenil δεν είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να το κρατάει κάποιος σπίτι του. Το στερεί από κάποιον άλλον που το έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις