Κορονοϊός Τσιόδρας: Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ενημέρωσαν αναλυτικά για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας είναι 46, ενώ συνολικά ανέρχονται σε 464. Οι 72 είναι απροσδιόριστης πηγής. Οι 78 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, ενώ οι 16 είναι διασωληνωμένοι (69 ετών μέσος όρος ηλικίας). Επίσης, 19 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. «Θέλω να εκφράσω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους. Συμπάσχουμε και θρηνούμε μαζί σας», πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται σε έξι.

«Σχετικά με την δήθεν απόκρυψη του αριθμού των κρουσμάτων, κάτι που ακούγεται τις τελευταίες 24 ώρες απο συναδέλφους επιστήμονες, σας διαβεβαιώνω ότι η καταμέτρηση των κρουσμάτων γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε. Πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε την πανδημία όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε με τακτικές που προτείνονται πανευρωπαϊκά. Η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων είναι εξαντλητική. Αυτό το σύστημα μας δείχνει ένα καλό δείγμα της εξέλιξης του κορονοϊού στη χώρα μας. Η στρατηγική μας στη νόσο έχει ως θεμέλιο λίθο την αλήθεια και τη διαφάνεια».Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι «στους ανθρώπους χωρίς υποκείμενο νόσημα η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και δέκα φορές ψηλότερη».

Ο ίδιος, κάνοντας λόγο για ενθαρρυντικά νέα, είπε ότι άρχισε μία πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο στις ΗΠΑ, όπου θα εξεταστεί σειρά ανθρώπων για τη δημιουργία αντισωμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα45 άνθρωποι θα συμμετέχουν σε αυτή, το εμβόλιο θα δοθεί σε 2 δόσεις, με διαφορά 28 ημερών. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν τέσσερις εθελοντές που έχουν πάρει την πρώτην δόση, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται σε τρεις μήνες. Σχολίασε, ότι με βάση αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να έχουμε το σωτήριο εμβόλιο πριν το καλοκαίρι.

Ο λοιμωξιολόγος επισήμανε ότι από την Παρασκευή θα υπάρξουν μέτρα – ανακοινώσεις και για τους νεφροπαθείς, ενώ αναφέρθηκε και στην εικόνα που έχουν τα καράβια, τονίζοντας ότι αυτά έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου.

«Η λύπη όταν τη μοιραζόμαστε είναι μισή, ενώ η χαρά όταν την μοιραζόμαστε διπλασιάζεται», αναφερόμενος στο νεογέννητο που ήρθε στη ζωή χθες βράδυ από γυναίκα που νοσεί από κορονοϊό στο νοσοκομείο «Αττικόν».

«Ο μαραθώνιος είναι μπροστά μας, ο αγώνας συνεχίζεται», κατέληξε.


Από αύριο θα αναρτάται καθημερινά, εκτός από την ενημέρωση του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά, ανακοίνωση με λεπτομερή αναφορά σχετικά με τη νόσο σε ειδική ιστοσελίδα.


Ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23/3 αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας. Το μέτρο θα ισχύσει έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου. Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών Θράκης, αλλά και των νησιών μας που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της ΕΕ. Ποια ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά θα αποφασίσουν οι σύλλογοι των ξενοδόχων, διευκρίνισε.Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαρτίου η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στο κλείσιμο όλωντωντουριστικών καταλυμάτων έως τα τέλη Απριλίου. Αναλυτικά

Υπενθύμισε πως όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα είναι υποχρεωτική η 14ήμερη απομόνωσή τους και τόνισε πως από αύριο η επιτήρηση του μέτρου θα είναι αυστηρή σε όλη τη χώρα.

Επανέλαβε την αυστηρή σύσταση πως «οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στην κατοικία τους και ότι η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο».

Υπογράμμισε πως ο περιορισμός της εξάπλωσης του κορονοϊού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας και στο πλαίσιο αυτό «συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, με γνώμονα το καλύτερο για όλους μας».

Επισήμανε ότι αυτό που προέχει είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στις οδηγίες και να αναδείξουμε το φιλότιμο που έχουμε ως λαός για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της νόσου.